Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Με 109 δις ευρώ και νέο πρόγραμμα Μάρσαλ λένε ότι μας σώζουν μέχρι το 2020

    
Το νέο «σωτήριο» δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα ανέρχεται στα 109 δισ. ευρώ όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής. Ο πρόεδρος της Ε.Ε. υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της ΕΕ να στηρίξει το ευρώ και να δημιουργήσει αναχώματα σε ενδεχόμενες νέες κρίσεις ενώ ο Ζοζέ Μπαρόζο χαρακτήρισε «μεγαλεπήβολο πακέτο» το πρόγραμμα που αφορά την Ελλάδα διευκρινίζοντας ότι αναλυτικά θα ανακοινωθεί το πρωί της Παρασκευής.
Ωστόσο ξεκαθαρίστηκε ότι το σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας αλλά και του ευρώ, περιλαμβάνει μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στο ένα τρίτο περίπου του δανειακού προγράμματος (37 δις ευρώ από τα 109 δις του συνολικού πακέτου)
και η επιχείρηση ανάκαμψης της ανάπτυξης στη χώρα με ένα νέο «Σχέδιο Μάρσαλ». Η επιμήκυνση αποπληρωμής των μελλοντικών δανείων στην Ελλάδα από τον EFSF θα επεκταθεί από τις τρέχουσες προβλέψεις των 7,5 ετών σε, κατ' ελάχιστο, 15 χρόνια και μέγιστο 30 χρόνια, με περίοδο χάριτος 10 ετών, χωρίς όπως να έχει διευκρινιστεί πότε και τι θα καθορίσει οριστικά το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής.
Δεν έχει ξεκαθαριστεί επίσης τι είδους εξασφαλίσεις και εγγυήσεις θα δοθούν στους νέους δανειστές και ειδικότερα στους ιδιώτες.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε σε ένα ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ για την ανάπτυξη της Ελλάδας, τόνισε ότι το νέο πρόγραμμα αλλά και το σύνολο των αποφάσεων δημιουργούν ένα «βιώσιμο μονοπάτι» για την Ελλάδα, καθιστούν βιώσιμο το χρέος, δημιουργούν βιώσιμο τρόπο διαχείρισης του χρέους, αλλά μειώνουν τα βάρη για τους Έλληνες. Χαρακτήρισε δε, ελληνικό το πρόγραμμα ανάπτυξης που θα υποστηρίζεται τεχνικά από την Κομισιόν.

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε επίσης για μια μία ευρωπαϊκή επιτυχία, ένα ευρωπαϊκό πακέτο, που δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, αλλά είναι μία ευρωπαϊκή απάντηση για ολόκληρη την Ευρώπη. «Διαπραγματευθήκαμε σκληρά, βάσει σχεδίου, είπε, για να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα, για να μη ζήσει η ελληνική οικογένεια τις συνέπειες μιας χρεοκοπίας» επισήμανε και υποστήριξε ότι με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, τελικά ήταν πολύ διαφορετικές από τις αρχικές προβλέψεις.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι διασφαλίζεται η άντληση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ αλλά και οι δανειακές ανάγκες του δημοσίου μέχρι το 2020. Έσπευσε ωστόσο να υπογραμμίσει ότι τίποτα δεν πρόκειται να πετύχει, αν η Ελλάδα δεν προχωρήσει και δεν φέρει σε πέρας τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές και διαβεβαίωσε ότι
«Η Ελλάδα θα αλλάξει. Με διάλογο, αλλά θα αλλάξει».

Σε ερώτηση αν η συμμετοχή των ιδιωτών ερμηνεύεται ως «επιλεκτική χρεοκοπία», ο κ. Παπανδρέου δεν απάντησε ευθέως, χαρακτήρισε δευτερεύον ζήτημα πώς θα αξιολογηθεί από τους Οίκους η συμμετοχή ιδιωτών και υποστήριξε ότι αφού η συμμετοχή των ιδιωτών είναι εθελοντική δείχνει και μια ψήφο εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία.
Διαβάστε ακόμη:
Μας οδηγούν σε «επιλεκτική χρεοκοπία» και μας σώζουν με «εξασφαλίσεις» δανειστών
Ποιο σχέδιο για το χρέος συζητείται στη Σύνοδο και τι επιπτώσεις θα έχει για την Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα