Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Πηγή Αϊ-Λαγούδη Κυπαρισσίας: «Απλήρωτος ο εργολάβος, αλλά οι ίδιοι πόροι στους ειδικούς συμβούλους»

      
Η «Χορήγηση 5ης παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης του έργου “Ανάπλαση πηγής Αϊ Λαγούδη” Δ.Κ. Κυπαρισσίας» άναψε τα αίματα στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας. Ήταν δε αρκετή για να γίνει κατανοητό με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως την ίδια ώρα που οι εργολάβοι είναι απλήρωτοι και τα έργα ημιτελή, «λεφτά υπάρχουν» (!), από ίδιΟ λόγος που ο ανάδοχος ζητά συνεχώς παρατάσεις και η ΤΥΔΚ τις εγκρίνει, είναι ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση του έργου! Είναι απλήρωτος και γι' αυτό δε συνεχίζει!». Παρεμβαίνοντας ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Γιάννης Κατσαργύρης είπε: «Η πηγή είναι το σημείο αναφοράς στην παραλία και είναι ντροπή μας που είναι έτσι τόσο καιρό», για να συμφωνήσει μαζί του ο κ. Τσίγγανος, λέγοντάς του ότι «έχετε δίκιο, αλλά ο εργολάβος λέει "πληρώστε με να συνεχίσω"».

Ο Γιώργος Γαλάνης ρώτησε για τη χρηματοδότηση του έργου και ο Τσίγγανος απάντησε πως είναι «Ίδιοι Πόροι. Ίδιοι πόροι που δεν υπάρχουν!». Τότε, ο κ. Γαλάνης ρώτησε πώς δημοπρατήθηκε το έργο και ο κ. Τσίγγανος είπε να απαντήσει ο κ. Σαμπαζιώτης, που τότε ήταν δήμαρχος Κυπαρισσίας.
Με τη σειρά του ο κ. Σαμπαζιώτης ανέφερε: «Είναι ένα έργο δύσκολο, έχει γίνει πάνω σε μία πηγή η οποία είχε ασταθές υπόβαθρο, δεν ξέραμε καν πού είναι το κέντρο της. Έγινε, λοιπόν, "ψαχτά" το έργο. Καθυστέρησε αρκετά, περάσαμε το 2010, μπήκαμε στο 2011, δεν μπορούσαν τα 57 χιλιάρικα του λογαριασμού άμεσα να πληρωθούν, γιατι είχαμε το πρόβλημα του προϋπολογισμού αρχές του χρόνου. Ο συγκεκριμένος εργολάβος περιμένει να πληρωθεί, τουλάχιστον δε μας κάνει προσφυγή όπως έχουν κάνει άλλοι εργολάβοι. Τώρα είμαστε στη φάση να πληρωθεί ο λογαριασμός, θα πληρωθεί εντός των προσεχών ημερών και το έργο θα συνεχιστεί».
Από την πλευρά του ο Ζαχαρίας Κανελλόπουλος σημείωσε: «Αυτό μας έχει απασχολήσει πάρα πολύ. Εγώ, ειλικρινά σας λέω, δε θα ψηφίσω άλλη παράταση στον κύριο αυτόν που έχει αναλάβει το έργο, γιατί έχει παραγίνει σίριαλ. Επί δυόμισι χρόνια ζητάει παράταση. Βεβαίως, υπάρχει δικαιολογία ότι το έργο δε χρηματοδοτείται από εκεί που έπρεπε να χρηματοδοτηθεί, αλλά πρέπει να πιεστούν τα πράγματα, σε διαφορετική κατεύθυνση, να συνεχιστεί».
Στην τοποθέτησή του ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Γιάννης Κατσαργύρης ανέβασε τους τόνους λέγοντας πως «μετά την ερώτησή μου και την απάντηση του κ. αντιδημάρχου ότι γίνεται με ίδιους πόρους, εγώ αισθάνομαι ντροπή μετά από έξι μήνες να μη γίνεται ένα τέτοιο έργο. Και δυστυχώς, τους Ι.Π. δεν τους διαθέτουμε για να γίνονται κάποια έργα, αλλά τους διαθέτουμε για να εξαργυρώσουμε κάποιες επιταγές προεκλογικά! Και τι εννοώ: Δεν είναι δυνατόν ο Δήμος Τριφυλίας να έχει τόσες ανάγκες, να έχει λίγα έσοδα και αυτά τα λίγα έσοδα να τα διαθέτει για ειδικούς συμβούλους και δεν ξέρω τι! Μπορεί να το προβλέπει ο νόμος να προσλαμβάνουμε ειδικούς συμβούλους, αλλά ο νόμος λέει "ειδικούς συμβούλους με ειδικά προσόντα". Δεν είναι δυνατόν να προσλαμβάνουμε ειδικούς συμβούλους και να τους χρησιμοποιούμε, όπως είπε ο κ. δήμαρχος στο προηγούμενο συμβούλιο, για υπαλλήλους, για θέσεις υπαλλήλων. Ντρέπομαι πραγματικά και δεν ξέρω τι να πω σε αυτούς που χρωστάμε. Δεν είναι δυνατόν ο Δήμος να διαθέτει 200 χιλιάδες ευρώ για ειδικούς συμβούλους τη στιγμή που έχει 42 πτυχιούχους! Και τι ειδικές γνώσεις έχουν οι ειδικοί σύμβουλοι; Πραγματικά, με τα παιδιά δεν έχω τίποτα. Δεν πρέπει να "κοιμηθούμε" άλλο! Επειδή έχει το δικαίωμα ο δήμαρχος να προσλαμβάνει ειδικούς συμβούλους; Τι θα πούμε; Mε συναντάνε έξω καθημερινά εργολάβοι που τους χρωστάμε και τι να πούμε; Δεν είναι δυνατόν να σπαταλάμε τους ίδιους πόρους για συμβούλους και να μην πληρώνουμε για τα έργα!».
Τελικά, κατά πλειοψηφία δόθηκε (και) 5η παράταση.
Αξίζει να τονίσουμε πως, όπως ειπώθηκε και στη συνεδρίαση του Δ.Σ., το έργο, με αρχικό συμβατικό ποσό 114.941,07 ευρώ (με ΦΠΑ 19%), γίνεται με ίδια, όπως λέγεται, χρηματοδότηση, ίδιους πόρους, δηλαδή από τα έσοδα του Δήμου. Όπως, όμως, αποδεικνύεται και από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή Κυπαρισσίας του κ. Σαμπαζιώτη και επί 7 μήνες του Δήμου Τριφυλίας με τον κ. Κόλλια, χρήματα στον εργολάβο δεν εδόθησαν.

Του Ηλία Γιαννόπουλου
ους πόρους, από τη φορολογία των δημοτών δηλαδή, για ειδικούς συμβούλους και συνεργάτες του δημάρχου.
Ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσίγγανος παρατήρησε ότι το θέμα «αφορά στο έργο που φτιάχνεται στον Αϊ-Λαγούδη και έχει θετική εισήγηση η ΤΥΔΚ για παράταση μέχρι τις 21/12. Είναι η πέμπτη παράταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα