Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Δήμος Οιχαλίας: Ανησυχία για τους συνεχείς μικροσεισμούς

Εύλογη ανησυχία και προβληματισμό έχουν προκαλέσει στους δημότες του Δήμου Οιχαλίας οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις μικρής έντασης που σημειώνονται εκεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Κατά περίπτωση, καταγράφονται από δύο ή και περισσότερες δονήσεις την ημέρα, αλλά σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έχει λάβει η Δημοτική Αρχή από το σεισμολόγο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Δημ. Παπαναστασίου, «δεν υπάρχει πρόβλημα».
Μιλώντας στο «Θ» ο δήμαρχος Φίλιππος Μπάμης, ανέφερε ότι βρίσκεται σε ιδιαίτερα συχνή επικοινωνία με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, από το οποίο ζήτησε και τη συνδρομή του με την άφιξη κάποιων επιπλέον συσκευών για την καταγραφή των δονήσεων, για να λάβει αρνητική απάντηση, καθώς σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων λειτουργεί ο σταθμός της Ιθώμης, που καλύπτει όλη την περιοχή.
Χθες το πρωί σημειώθηκε μία δόνηση, στις 6.03, με ένταση στα 3 Ρίχτερ, που συνοδευόταν από βουητό και 28 λεπτά αργότερα, ακολούθησε άλλη μία, έντασης 3,3 Ρίχτερ.
Η άποψη που εκφράζεται από πλευράς σεισμολόγων, σύμφωνα με τα όσα μας μετέφερε ο κ. Μπάμης, είναι πως αν ήταν να γίνει μεγάλος σεισμός, θα είχε σημειωθεί.
Σύστησε, πάντως, να μην υπάρχει πανικός, καθώς πρόκειται για φυσικό φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη και παρακολουθείται από τους επιστήμονες.
Θα πρέπει, όμως, να αναφερθεί ότι στην περιοχή είχε σημειωθεί μεγάλος σεισμός στη δεκαετία του ’60, αλλά και δόνηση που είχε προξενήσει, κυρίως, υλικές ζημιές στις αρχές του 2000.
Οι εκτιμήσεις αποδίδουν το φαινόμενο είτε στα επιφανειακά ρήγματα που υπάρχουν στην περιοχή είτε σε έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Χ.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα