Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Ρύθμιση οφειλών στο δημόσιο - Ιδιώτες φοροεισπράκτορες προαναγγέλλει ο πρωθυπουργός

     
Διευκολύνσεις σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο και επιθυμούν να υπαχθούν σε νέα ρύθμιση ανακοίνωσε με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών, την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του προαναγγέλλει ότι θα αναθέσει σε ιδιωτικές εταιρίες την είσπραξη φόρων ύψους 32 δις. ευρώ, διότι «ο μηχανισμός του Δημοσίου είναι πολύ γραφειοκρατικός και αδιαφανής». Γεγονός που σημαίνει ότι όσοι δεν θελήσουν ή δεν καταφέρουν να αξιοποιήσουν τις νέες διευκολύνσεις, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις ιδιωτικές εταιρίες φοροεισπρακτόρων…
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με νέα εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών όσοι οφειλέτες ζητήσουν να υπαχθούν στο πρόγραμμα των δόσεων, δεν θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν αναδρομικά όλες τις δόσεις από την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της, τον Οκτώβριο του 2010 και θα επιβαρυνθούν με προσαύξηση 1% ανά μήνα. Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων για την τμηματική εξόφληση της οφειλής περιορίζεται από τις 45 σε 37, ενώ εφόσον η καταβολή του ποσού είναι εφάπαξ, ο οφειλέτης απαλλάσσεται εντελώς από τις προσαυξήσεις.

Για τους οφειλέτες που θα συνεχίσουν να χρωστούν στο δημόσιο μίλησε στους Financial Times Deutschland, ο πρωθυπουργός, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι 14.000 άνθρωποι, που όλοι μαζί χρωστούν στο κράτος περίπου 36 δισ. ευρώ φόρους, τίθενται στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας του υπουργείου Οικονομικών. «Πιθανόν να αναθέσουμε αυτό το έργο σε ιδιωτικές εταιρείες. Γιατί έχουμε την εντύπωση ότι η διοικητική μηχανή δεν μπορεί να το κάνει και δεν αποδείχτηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική σ' αυτό το έργο», «ο μηχανισμός του Δημοσίου είναι πολύ γραφειοκρατικός και αδιαφανής».
Ο κ. Παπανδρέου τεκμηρίωσε την απόφασή του να στραφεί στον ιδιωτικό τομέα είσπραξης παρά τις αναμενόμενες αντιδράσεις, με το επιχείρημα ότι «οι 900.000 φορολογικοί οφειλέτες, θα ήταν ένα τεράστιο έργο, που πιθανόν να διαρκούσε 30 χρόνια». Προσέθεσε δε ότι «έχουμε μεγάλο πρόβλημα με το δικαστικό μας σύστημα», το οποίο «λειτουργεί ως εξής: όποιος χρωστά φόρους και δικάζεται γι αυτό, συχνά παίρνει αναστολή τριών ετών, στη διάρκεια της οποίας δεν πληρώνει τίποτα. Στη συνέχεια, συχνά του επιβάλλεται ένα μικρό πρόστιμο ή του δίνεται ακόμα περισσότερος χρόνος».

Τέλος επανέλαβε ότι για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής από κεφάλαια που κατατίθενται σε τράπεζες του εξωτερικού γίνεται προσπάθεια ελέγχου τους «γι΄ αυτό και συνομιλούμε με την Ελβετία, όπως άλλωστε και η Γερμανία», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα