Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Διαδικασίες-εξπρές για 10 ανοιχτά μέτωπα στη φορολογία

Με διαδικασίες... εξπρές πρέπει να κλείσουν 10 εκκρεμότητες στο φορολογικό μέτωπο. Εντός των επόμενων ημερών θα πρέπει να καταρτιστεί ο πρώτος εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου.
 Ειδικότερα:
Εκτακτη εισφορά. Μένει να προσδιοριστούν οι συντελεστές και το όριο εισοδήματος πάνω από το οποίο θα επιβληθεί. Η πρόταση που έχει κατατεθεί προβλέπει ότι θα επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με κλιμακούμενους συντελεστές από 1% έως και 3%.
Αυθαίρετα. Ο νέος υπουργός θα πρέπει να συνεργαστεί με τον προκάτοχο του για να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν η ρύθμιση για την «τακτοποίηση» των αυθαίρετων κτισμάτων.
Τεκμήρια. Στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση για αυστηροποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης και υπάρχουν εισηγήσεις ακόμη και για διπλασιασμό τους .
Φοροαπαλλαγές. Αναμένεται να διευκρινιστεί το ύψος του εισοδήματος πάνω από το οποίο θα
καταργηθούν ή θα περικοπούν.
Ειδικά κριτήρια. Αναμένεται να προσδιοριστούν τα κριτήρια (είδος επαγγελματικής δραστηριότητας, ενοίκια επαγγελματικής στέγης, αμοιβές προσωπικού κ.ά.) βάσει των οποίων θα προσδιορίζεται ένα ελάχιστο εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
ΦΠΑ. Τον Σεπτέμβριο αναμένεται η μετάταξη των υπηρεσιών εστίασης από το 13% στο 23% και θα εξεταστεί η μείωση των συντελεστών κατά δύο ή τρεις ποσοστιαίες μονάδες.
Εκτακτες εισφορές. Ειλημμένη είναι η απόφαση για επιβολή έκτακτων εισφορών σε όσους έχουν στην κατοχή τους πισίνες, σκάφη αναψυχής και αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού, χωρίς να έχει καθοριστεί το ύψος τους.
Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης. Δεδομένη θεωρείται η επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο και πιθανή η αύξηση της φορολογίας σε αναψυκτικά, εμφιαλωμένα νερά και χυμούς.
Φοροδιαφυγή. Το μεγάλο στοίχημα του νέου οικονομικού επιτελείου είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και αυτό που καλείται να προωθήσει άμεσα είναι η ριζική αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών.
Ακίνητα. Το νέο οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να καταλήξει στο ύψος που θα διαμορφωθεί το αφορολόγητο για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (σήμερα είναι 400.000 ευρώ, με πρόταση να μειωθεί στα 200.000), στα ποσά της έκτακτης εισφορά για τους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας και στο νέο τέλος σε όλα τα ακίνητα που θα επιβάλλεται και θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα