Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Πρόγραμμα Ανάδειξης και Καθιέρωσης της Μεσσηνιακής Γαστρονομικής Παράδοσης

 Πρόγραμμα Ανάδειξης και Καθιέρωσης της Μεσσηνιακής Γαστρονομικής ΠαράδοσηςTo Επιμελητήριο Μεσσηνίας και το Navarino Foundation έχουν σχεδιάσει και υλοποιούν το πρόγραμμα «Ανάδειξη και Καθιέρωση της Μεσσηνιακής Κουζίνας». Το πρόγραμμα τελεί υπό την Αιγίδα των Βραβείων «Χρυσοί Σκούφοι-Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας» του περιοδικού Αθηνόραμα και των Δρόμων της Ελιάς.
 Καθώς η γαστρονομία αποτελεί μέρος της πολιτιστικής παράδοσης ενός τόπου, στόχος του προγράμματος είναι η αξιοποίηση των τοπικών συνταγών και προϊόντων, η αναβίωση της αυθεντικής Μεσσηνιακής Κουζίνας και η ανάδειξή της σε μια από τις καλύτερες κουζίνες της μεσογειακής διατροφής.Βασικό μέρος της συνολικής προσπάθειας, αποτελεί ο σχεδιασμός ενός προγράμματος Εκπαίδευσης των Τοπικών Επαγγελματιών της εστίασης, που θα λάβει χώρα το προσεχές φθινόπωρο στη Μεσσηνία και θα συμβάλει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών εστίασης στην περιοχή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κύκλους σεμιναρίων και παρουσιάσεων, τους οποίους οι συμμετέχοντες θα μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι τοπικοί επιχειρηματίες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από ειδικούς και καταξιωμένους στο χώρο επαγγελματίες, για τις Διεθνείς Τάσεις σε θέματα γαστρονομίας αλλά και για την ιστορία και την παράδοση της Μεσσηνίας, σε ό,τι αφορά στην τοπική κουζίνα. Το παραπάνω αποτελεί μία συλλογική προσπάθεια, ώστε το φαγητό και τα τοπικά προϊόντα να αποτελέσουν μία ξεχωριστή εμπειρία που θα μεταφέρουν οι επισκέπτες της περιοχής στο δικό τους τόπο.
Οι συμμετέχοντες θα μπορούν επίσης να ενημερωθούν για τις πρώτες ύλες της περιοχής, για το σωστό τρόπο σύνταξης ενός καταλόγου όσο και για την αποδοτικότερη προώθηση των τοπικών προϊόντων μέσα από τους καταλόγους των εστιατορίων. Θα τους γίνουν επίσης προτάσεις σχετικά με τη βελτίωση του περιβάλλοντος της επιχείρησής τους, μέσω της διατήρησης και προβολής της αυθεντικότητας της περιοχής.
Το πρόγραμμα πρόκειται να παρουσιαστεί σε σχετική εκδήλωση στις 6 Ιουλίου στην Αθήνα. Μέγας Χορηγός της εκδήλωσης, που θα επιμεληθεί το Μεσσηνιακό Μενού είναι το εστιατόριο Dionysos by the Acropolis. Χορηγοί της εκδήλωσης είναι η Coca-Cola 3Ε, η Diageo Hellas, η εταιρία αναψυκτικών και χυμών Λουξ, η Μεσσηνιακή Μικροζυθοποιία Νέδα και οι εταιρίες παραγωγής κρασιών Tsovolakis Wines- BIOVIN, το Κτήμα Δερέσκου, ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Μεσσηνίας «Νέστωρ», η Οινομεσσηνιακή Α.Ε., το Κτήμα Παναγιωτόπουλος και η Τσώλης Κ. Οινοποιητική.
Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας για την Ανάδειξη και Καθιέρωση της Μεσσηνιακής Γαστρονομικής Παράδοσης, εντάχθηκε και η πρωτοβουλία του Επιμελητήριου για το Διαγωνισμό Μεσσηνιακών Συνταγών. Συγκεντρώθηκαν 265 συνταγές από όλη τη Μεσσηνία, οι οποίες βαθμολογήθηκαν από κριτική επιτροπή. Την Κυριακή 29 Μαΐου, σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στην Costa Navarino, η επιτροπή δοκίμασε και αξιολόγησε τις δέκα επικρατέστερες συνταγές που πρόεκυψαν μετά από τη σχετική βαθμολόγησή τους, αναδεικνύοντας τις τρεις καλύτερες.
Η επιτροπή των κριτών που αγκάλιασε την πρωτοβουλία απαρτίζεται από αναγνωρισμένους και βραβευμένους Έλληνες Chef: τους κ.κ. Λευτέρη Λαζάρου, βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο και ένα αστέρι Michelin και ιδιοκτήτη του εστιατορίου Βαρούλκο, Χριστόφορο Πέσκια, ιδιοκτήτη των εστιατορίων ΠBox, Αχιλλέα Παπαχρήστο, Chef του εστιατορίου Dionysos-Zonar’s και Δόξη Μπεκρή, Executive Chef στην Costa Navarino. Στην τελική αξιολόγηση συμμετείχαν επίσης οι κ.κ. Διονύσης Κούκης, Πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης των Χρυσών Σκούφων και Δημήτρης Αντωνόπουλος, μέλος της ίδιας επιτροπής, δημοσιογράφοι και κριτικοί γεύσης αμφότεροι του περιοδικού Αθηνόραμα. Στην εκδήλωση της 6ης Ιουλίου θα ανακοινωθούν και θα βραβευθούν οι τρεις καλύτερες συνταγές.
Οι 10 συνταγές που ξεχώρισαν και δοκιμάστηκαν στις 29 Μαΐου αναφέρονται παρακάτω με τυχαία σειρά:
«Κατσικάκι βουνίσιο λεμονάτο με γιαούρτι» από τον κ. Ζαχαρία Ντούλο
«Σταφιδογλυκό» από την κα. Δήμητρα Βαρδουνιώτη
«Περβόλικο από ζαρζαβατικά του καλοκαιρινού περιβολιού» από την κα. Παναγιώτα Μουρδουκούτα
«Κόκορας χωριάτικος με χυλοπίτες μανιάτικες» από την κα. Μαρία Νικητοπούλου
«Βλαστάρια γαλατσίδας με παστό και γάλα ή άγρια χόρτα γλυκά» από την κα. Τασία Σταυροπούλου
«Λαγοτό – συνταγή με κουνέλι» από την κα. Νεκταρία Σπανού
«Στιφάδο» από την κα. Βασιλική Πουλέα
«Λαλάγγια» από την κα. Σταυρούλα Ξυπολίτου
«Πετιμέζι καρπουζιού ή καρπουζάδα» από την κα. Χριστίνα Ντόνα Καραλέκα
«Γλυκό καρπούζι» από την κα. Ελένη Μακρή
Από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα