Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Ασυλία και ένα... σάντουιτς ζήτησε ο Στρος Καν

Αποκαλυπτικά στιγμιότυπα από τη σύλληψη του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ στη δημοσιότητα
Ασυλία και ένα... σάντουιτς ζήτησε ο Στρος ΚανΔιπλωματική ασυλία επικαλέστηκε ο πρώην ισχυρός άνδρας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, τη στιγμή της σύλληψής του στη Νέα Υόρκη, ενώ παραπονέθηκε για τις χειροπέδες που του πέρασαν οι αστυνομικοί, όπως προκύπτει από τα δικαστικά έγγραφα που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αμερικανικές αρχές.
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικές για τις στιγμές που προηγήθηκαν αλλά και ακολούθησαν τη σύλληψή του στο αεροδρόμιο JFK είναι οι συνομιλίες του -κυρίως με τους αστυνομικούς- που δημοσιοποιούνται για πρώτη φορά. Σύμφωνα με αυτές, ο Ντομινίκ Στρος Καν φέρεται όντως να τηλεφώνησε στο ξενοδοχείο Sofitel για να ζητήσει το κινητό του τηλέφωνο που είχε ξεχάσει, αποκαλύπτοντας στον υπάλληλο του ξενοδοχείου σε ποιο τερματικό σταθμό του αεροδρομίου βρισκόταν και ποια πτήση επρόκειτο να πάρει. Τη στιγμή της σύλληψής του στο αεροπλάνο και αφού ενημερώθηκε από τους αστυνομικούς για το λόγο, φέρεται να παρέμεινε σιωπηλός.

ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ
Οταν επιχείρησαν να του φορέσουν χειροπέδες ρώτησε τις αρχές: «είναι αυτό απαραίτητο;», για να λάβει καταφατική απάντηση. Στη συνέχεια επικαλέστηκε διπλωματική ασυλία, ισχυρίστηκε ότι έχει δεύτερο διαβατήριο και ζήτησε να επικοινωνήσει με το γαλλικό προξενείο. Λίγο αργότερα και μετά την επισήμανση των αστυνομικών ότι δεν γνωρίζουν αν υπόκειται σε κάποιο ειδικό διπλωματικό καθεστώς τους απάντησε: «Οχι, όχι. Δεν προσπαθώ να χρησιμοποιήσω κάτι τέτοιο. Θέλω απλώς να ξέρω αν χρειάζομαι δικηγόρο». «Αυτό θα εξαρτηθεί από εσάς», απάντησαν οι αστυνομικοί.

Αργότερα, απαντώντας σε ερώτηση αν θα μιλήσει, ο Στρος Καν απάντησε: «Ο δικηγόρος μου, μου είπε να μη μιλήσω. Ημουν έτοιμος να το κάνω». Το πρώτο βράδυ της κράτησής του αρνήθηκε να φάει, λέγοντας πως δεν πεινάει. Την επόμενη ημέρα το πρωί ζήτησε ωστόσο να φάει αυγά και δώδεκα ώρες αργότερα ένα σάντουιτς για βραδινό.

1 σχόλιο:

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα