Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Ανακοίνωση του Τομέα Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας της Δημοκρατικής Αριστεράς για τις εξαγγελίες του νέου υπουργού ΠΕΚΑ

«Το Περιβάλλον στο απόσπασμα:  Ο νέος υπουργός ΠΕΚΑ έρχεται με φούρια, έμπλεος αντιπεριβαλλοντικών προθέσεων».
«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να προχωρήσουμε πιο ενεργά σε αυτό που περιγράφουμε ως Πράσινη Ανάπτυξη. Να δείξουμε ότι η Πράσινη Ανάπτυξη είναι πρώτα από όλα –και πάνω από όλα–  ανάπτυξη. Με κεφαλαίο Α».
Τάδε έφη Γ.Παπακωνσταντίνου, νέος υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
…Με κεφαλαίο Α και με μικρό  «πι» –
αυτό ακριβώς φοβόμαστε! Ουδόλως Πράσινη, δηλαδή! Γιατί κάτι τέτοιο προκύπτει από τις πρώτες προγραμματικές δηλώσεις του τέως υπουργού Οικονομικών που μοιάζει να προσέρχεται στο καινούριο του υπουργείο με τις ίδιες εισπρακτικού χαρακτήρα και αδιέξοδες περιβαλλοντικά αντιλήψεις που τον χαρακτήριζαν ως «τσάρο» της Οικονομίας.
 Η επίσημη προαναγγελία για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων («Στη χώρα μας στρουθοκαμηλίζουμε. Δεν είναι δυνατόν να "γκρεμίσεις" ένα εκατομμύριο αυθαίρετα κτίσματα…» ),  σε βάρος του περιβάλλοντος και όλων όσων επέλεξαν –ή δεν είχαν τη δυνατότητα να το πράξουν…– να μην αυθαιρετήσουν, για χάρη κάποιων εκατομμυρίων ευρώ στο κρατικό ταμείο, λύση στην οποία αντιτάχθηκε σθεναρά η τέως υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη, πατώντας και σε συνταγματικά ερείσματα, είναι ένα πρώτο δείγμα γραφής του νέου υπουργού.
 Στο όνομα ενός «περιβαλλοντικού πραγματισμού», ανοίγει πολλά θέματα: «Επανεξέταση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη», «εκμετάλλευση κοιτασμάτων χρυσού», «πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη», «εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης», «καύση απορριμμάτων», «δραστηριότητες που θα εξαιρούνται από τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων», «όχι μόνο για το τι είναι δάσος, αλλά και το τι θέλουμε να είναι δάσος» κλπ.
Να υποθέσουμε ότι στην έννοια «ενσωμάτωση του περιβαλλοντικού κόστους», δεν περιλαμβάνεται και η ενσωμάτωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος των τεράστιων ποσών που η ΔΕΗ θα καταβάλει  από το 2013, για αγορά δικαιωμάτων ρύπανσης λόγω των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.
Ο Τομέας Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας της Δημοκρατικής Αριστεράς απαιτεί την επείγουσα θέσπιση πράσινων πολιτικών ως τον κατ’ εξοχήν δρόμο για διέξοδο από την οικονομική-και όχι μόνο- κρίση που μαστίζει τη χώρα, με βάση τις ενδεδειγμένες περιβαλλοντικά λύσεις –πάντα με αριστερό και προοδευτικό πρόσημο– που έχει καταθέσει κατά καιρούς στις προτάσεις του.
Η κοινωνία των πολιτών που ευαισθητοποιείται όλο και περισσότερο σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα της εφαρμογής συγκεκριμένων πράσινων πολιτικών και όχι βέβαια μιας νεφελώδους, υπονομευμένης εξαρχής και αφερέγγυας «Πράσινης Ανάπτυξης», διαπιστώνει καθημερινά ότι η οικονομική κρίση οδηγεί ταυτόχρονα σε κοινωνική και περιβαλλοντική εξαθλίωση.
Και είναι βέβαιο ότι θα αντιταχθεί στο αντιπεριβαλλοντικό Μνημόνιο που φέρνει στην ατζέντα του ο νέος υπουργός ΠΕΚΑ.  
 Η χώρα δεν έχει ανάγκη για ένα συνεχιστή της οπτικής του Γιώργου Σουφλιά που θα "αξιοποιεί" το περιβάλλον, αλλά για πραγματικές πράσινες λύσεις, λύσεις που αποτελούν μονόδρομο για την ανασυγκρότηση της κατεστραμμένης ελληνικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα