Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Επιστολή Κόλλια σε Γκούμα για τις Μονάδες Υγείας

Επιστολή στο διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, η οποία κοινοποιείται στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, απέστειλε ο δήμαρχος Τριφυλίας σχετικά με την «Αναδιάταξη των Μονάδων Υγείας».
Ο κ. Κόλλιας στην επιστολή του σημειώνει: «Προκειμένου ν’ απαντήσουμε περισσότερο εξειδικευμένα και τεκμηριωμένα στο αίτημά σας, συγκαλέσαμε σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων υγείας και ειδικότερα: του διοικητή του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας Π. Μπόζου, του διοικητή του ΚΑΦΚΑ Λεωνίδα Παρασκευόπουλου, των συντονιστών των Κέντρων Υγείας Γαργαλιάνων Παν. Κατσίβελα και Φιλιατρών Κων. Λίτσα, του αντιδημάρχου επί θεμάτων υγείας και γιατρού του ΕΣΥ στο Νοσοκομείου Κυπαρισσίας Τάσου Πούλου, του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό μας Συμβούλιο και γιατρού του ΕΣΥ Δημήτρη Σωτηρόπουλου και του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σαράντου Κουκούμη.

Το αποτέλεσμα της σύσκεψης αυτής ήταν η διατύπωση της ομόφωνης άποψης ότι το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας πρέπει να λειτουργήσει με αυτονομία και αυτοδιοίκηση. Πέραν από τους προφανείς κοινωνικούς λόγους, που και εσείς επικαλείσθε, η ομόφωνη αυτή απόφαση τεκμηριώνεται και από τους παρακάτω λόγους:
Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας ιδρύθηκε το 1948 ύστερα από δωρεά του Γ. Αλεξόπουλου το 1932. Διαθέτει 86 κλίνες οι οποίες κατανέμονται σε Παθολογική, Χειρουργική, Παιδιατρική, Ορθοπαιδική, Ουρολογική, Καρδιολογική Κλινική και Ακτινολογικό, Αιματολογικό και Μικροβιολογικό Εργαστήριο. Διαθέτει, επίσης, Μ.Τ.Ν. αποτελούμενη από 14 μηχανήματα. Οι δύο (2) χειρουργικές αίθουσες είναι πλήρως ανακαινισμένες και δόθηκαν σε λειτουργία τον Ιούνιο του 2010, η δε Μ.Τ.Ν. είναι από τις λίγες της χώρας που είναι πιστοποιημένη με ISO. Ο τομέας ευθύνης του νοσοκομείου είναι κατά κύριο μέρος ο Δήμος Τριφυλίας με πληθυσμό περίπου 30-40 χιλιάδες, ο οποίος κατά τους θερινούς μήνες σχεδόν τριπλασιάζεται.

Επιπλέον, το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού της Επαρχίας Ολυμπίας του Νομού Ηλείας και μέρος της επαρχίας Πύλου προσέρχεται στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας για παροχή ιατρικών υπηρεσιών, παρ’ ότι υγειονομικώς καλύπτονται από τα Νοσοκομεία Κρεστένων, Πύργου και Καλαμάτας. Από το καλοκαίρι του 2010 λειτουργεί στα όρια του Δήμου Τριφυλίας η μεγάλη τουριστική μονάδα Costa Navarino, η οποία καλύπτεται από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Θεωρούμε σ’ αυτό το σημείο αναγκαίο να τονιστεί ότι το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας υπάρχει και λειτουργεί χάρις την αμέριστη συμπαράσταση των μεγάλων ευεργετών και δωρητών. Όλα τα έργα εκσυγχρονισμού του νοσοκομείου, οι επεκτάσεις των κλινών, η ΜΤΝ, τα χειρουργεία, ασθενοφόρα, ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, έγιναν χωρίς να επιβαρυνθεί σχεδόν ούτε κατά ένα ευρώ ο κρατικός προϋπολογισμός. Επιπλέον, ο αείμνηστος Αλεξόπουλος έχει “προικίσει” το νοσοκομείο με σημαντικότατη ακίνητη περιουσία, η οποία ωστόσο “ρημάζει”. Είναι αναγκαίο να αξιοποιηθεί προς το συμφέρον των πολιτών. Στα όρια ευθύνης του Νοσοκομείου και σε απόσταση 15 χλμ. από αυτό στα Φιλιατρά, λειτουργεί μονάδα ΚΑΦΚΑ. Θεωρούμε σκόπιμο να ενοποιηθούν οι λειτουργίες των δύο (2) μονάδων και για εξοικονόμηση πόρων και προσωπικού, αλλά κυρίως για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους τροφίμους του ΚΑΦΚΑ και τους τραυματίες ασθενείς που εξέρχονται του νοσοκομείου. Έτσι θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο “Πάρκο Υγείας και Πρόνοιας”. Επίσης, επειδή όλη η περιοχή της Δυτικής Μεσσηνίας είναι ακάλυπτη από υπηρεσίες ΕΚΑΒ, έχουμε προτείνει να ιδρυθεί σύγχρονος σταθμός ΕΚΑΒ στα Φιλιατρά (όπου προσφέρονται έτοιμες σχεδόν εγκαταστάσεις) για να καλύψει το κενό από την Πυλία έως τα όρια της Ηλείας. Καταλήγοντας, θα πρέπει να τονιστεί ιδιαιτέρως ότι η κοινωνική προσφορά του νοσοκομείου στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μεσσηνίας είναι ανυπολόγιστη. Στα δύσκολα χρόνια που έρχονται η ύπαρξη και η λειτουργία του όχι μόνο κρίνεται απαραίτητη, αλλά επιβάλλεται η αναβάθμισή του, η ενίσχυσή του και σε άλλους τομείς, ώστε οι πολίτες τουλάχιστον στο θέμα της υγείας να νοιώθουν ασφαλείς. Σημειώνεται ότι το πλησιέστερο νοσοκομείο βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 60 χλμ. από την Κυπαρισσία ή 100 χλμ. από την περιοχή των Γαργαλιάνων. Εξίσου σημαντικά, τεκμηριωμένα και αξιόπιστα είναι και επιχειρήματα για τη διατήρηση των δύο Κέντρων Υγείας Γαργαλιάνων και Φιλιατρών, όπως διατυπώνονται στα συνημμένα ενημερωτικά σημειώματα των συντονιστών τους. Τέλος, όσον αφορά στο ΚΑΦΚΑ και την αναγκαιότητα όχι μόνο της ύπαρξης αλλά και της αναβάθμισής του, σας παραπέμπουμε στις προτάσεις του διοικητή του και τις διεργασίες που βρίσκονται στην υπηρεσία σας».
Επίσης, ο κ. Κόλλιας ενημερώνει τον κ. Γκούμα πως «η κοινωνία του Δήμου μας αλλά και της γύρω περιοχής είναι ανάστατη στο ενδεχόμενο υποβάθμισης του νοσοκομείου μας και των κέντρων υγείας. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι για όλους μας casus belli! Γιατί όλοι εκτιμούμε ότι το αγαθό της υγείας δεν μπορεί να μπει στον Προκρούστη οικονομίστικων λογικών. Σε κάθε περίπτωση και προκειμένου η διαβούλευση να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο, καθώς μάλιστα η “πρόταση” για “κύκλους” και “επικεφαλής” νοσοκομείο και ασαφής είναι και δεκτική πολλών επικίνδυνων ερμηνειών», ζητά συνάντηση με το διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας και τον υπουργό Υγείας.
Του Ηλία Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα