Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Σάκος του μποξ οι συντάξεις

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ, ΕΦΑΠΑΞ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟ
Τετραπλή εισφορά στις συντάξεις, αυστηρό πλαφόν στο 80% των συντάξιμων αποδοχών, περικοπή του εφάπαξ έως και 15% και αύξηση των εισφορών για ανεργία και ασφάλιση περιλαμβάνει το νέο πακέτο έκτακτων μέτρων.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνταξιούχων Το εντυπωσιακό των οριζόντιων, γενικευμένων και δραστικών περικοπών δεν είναι μόνο ότι επιχειρείται η αφαίμαξη επί αποδοχών για τις οποίες πληρώθηκαν εισφορές μιας ζωής ή αφορούν την τρίτη ηλικία η οποία δεν μπορεί να διορθώσει -παραγωγικά- τη διαμορφούμενη κατάσταση, αλλά και το αναδρομικό των μέτρων χωρίς χρονικό ορίζοντα στο παρελθόν. Ετσι, κόβεται το εφάπαξ όσων συνταξιοδοτήθηκαν εδώ και 18 μήνες (από την 1η/1/2010), ενώ όσοι το έλαβαν παλαιότερα θα υποχρεωθούν σε εισφορά 2% επί της κύριας σύνταξης. Κατ' αυτόν τον τρόπο η αναδρομικότητα ισχύει πίσω ακόμη και 10 ή 20 έτη, κάτι που σαφώς είναι αντισυνταγματικό.
Με βάση το σχέδιο νόμου για τις εφαρμοστικές, του μεσοπρόθεσμου πλαισίου, διατάξεις:   
α) Αυξάνεται η παρακράτηση ΑΚΑΓΕ (τύπου ΛΑΦΚΑ) για όλες τις συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.700 ευρώ τον μήνα. Ενας συνταξιούχος (ΔΕΚΟ, Δημοσίου ή ΙΚΑ) που λαμβάνει σύνταξη 2.500 ευρώ τον μήνα, μέχρι σήμερα πλήρωνε εισφορά 6% επί του συνόλου της σύνταξης, δηλαδή 150 ευρώ/μήνα. Με την αναπροσαρμογή του συντελεστή ειδικής εισφοράς η κράτηση θα αυξηθεί κατά 75 ευρώ και το σύνολο της κράτησης θα αυξηθεί στα 225 ευρώ τον μήνα.
Το μέτρο αναμένεται να «πιάσει» περισσότερους από 162.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη πάνω από 1.700 ευρώ τον μήνα.
β) Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 6%-10% σε όλους τους συνταξιούχους που λαμβάνουν αποδοχές πάνω από 1.700 ευρώ (μεικτά) τον μήνα και είναι κάτω των 60 ετών (πλην στρατιωτικών, υπαλλήλων τραπεζών κ.ά. που συνταξιοδοτούνται υποχρεωτικά είτε με την προαγωγή ανωτέρων είτε στο 58ο έτος με 35ετία αντίστοιχα). Ετσι, ένας συνταξιούχος 58 ετών που λαμβάνει 2.100 ευρώ σύνταξη θα πληρώνει εισφορά 13% (7% υπέρ «ΛΑΦΚΑ»-ΑΚΑΓΕ και 6% έκτακτη εισφορά λόγω... μικρής ηλικίας), δηλαδή θα καταβάλλει 273 ευρώ τον μήνα.
γ) Στις επικουρικές επιβάλλεται εισφορά 3% έως 10% για αποδοχές πάνω από 300 ευρώ τον μήνα. Το μέτρο αναμένεται να «πιάσει» 235.800 συνταξιούχους (από ένα σύνολο κοντά στο 1 εκατ. δικαιούχων) και αυτό καθώς «τα επικουρικά ταμεία παρουσιάζουν έλλειμμα άνω των 750 εκατ. ευρώ».
Σε όλες τις περιπτώσεις η εισφορά επεκτείνεται στο σύνολο των αποδοχών και δεν επηρεάζεται για το ποσό πέραν του κατώτατου ορίου (300 ευρώ για τις επικουρικές συντάξεις και 1.400 για τις κύριες).
δ) Το εφάπαξ του Δημοσίου περικόπτεται κατά 10% και 15% το εφάπαξ του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το μέτρο αφορά όλες τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν αναδρομικά από τις αρχές του 2010. Κατ' αυτόν τον τρόπο οι δημόσιοι υπάλληλοι χάνουν 4.500 ευρώ από το εφάπαξ (μέσα επίπεδα), ενώ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα οι απώλειες υπολογίζονται στα 10.000-15.000 ευρώ.
ε) Οσοι πρόλαβαν, εδώ και χρόνια, και πήραν το εφάπαξ καλούνται τώρα να πληρώσουν εισφορά 2% για την ενίσχυση του ταμείου εφάπαξ του Δημοσίου.
στ) Θεσπίζεται επιπλέον εισφορά 1% (από 4% σε 5%) επί του Ταμείου Πρόνοιας (ΤΠΔΥ) σε όλους τους εργαζομένους του δημόσιου τομέα για τη χρηματοδότηση του συστήματος απονομής εφάπαξ. Δηλαδή, ένας δημόσιος υπάλληλος με μικτό μισθό 1.500 ευρώ τον μήνα θα συνεισφέρει 75 ευρώ αντί για 60 ευρώ το μήνα για το εφάπαξ.
ζ) Υπάγονται στην ασφάλιση του Ταμείου για εφάπαξ και οι 60.000 συμβασιούχοι αορίστου χρόνου, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν εισφορές 5% τον μήνα.
η) Καθιερώνεται νέο όριο μηνιαίων αποδοχών από κύριες και επικουρικές συντάξεις 850 ευρώ για τη λήψη του ΕΚΑΣ. Παράλληλα, το ΕΚΑΣ επεκτείνεται σταδιακά μέχρι το 2015 με την καταβολή 30 ευρώ μηνιαίως σε 100.000 χαμηλοσυνταξιούχους με εισοδηματικά κριτήρια.
θ) Περικόπτεται και η επικουρική, εκτός από την κύρια, σύνταξη για όποιον συνταξιούχο κάτω των 55 ετών αναλάβει εργασία.
ι) Η σύνταξη αναπηρίας θα περικόπτεται στο μισό εάν ο δικαιούχος έχει λιγότερα από 3.600 ένσημα (από 3.000 σήμερα).
ια) Τίθεται όριο ετήσιας επιδότησης ανεργίας έως 9 μήνες και επανάληψη αυτής (της παροχής) μετά την πάροδο 150 ημερών ασφάλισης. Το μέτρο τίθεται για τον περιορισμό των επιδομάτων στους εποχικώς εργαζομένους (τουρισμός, αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, οικοδόμοι κ.ά.).
ιβ) Οι ελεύθεροι επαγγελματίες ασφαλισμένοι σε ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ/ΜΜΕ επιβαρύνονται με ασφάλιστρα 10 ευρώ τον μήνα κατά της ανεργίας.
ιγ) Από 1ης/1/2013 θεσπίζεται εισφορά στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ ΟΑΕΕ.
ιδ) Το όριο των 2.770 ευρώ δεν μπορεί να το υπερβεί κανένας συνταξιούχος, ακόμη και εάν έχει πάνω από 35 έτη εργασίας.
ιε) Επιβάλλεται εισφορά 2% υπέρ ανεργίας στους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ αυξάνεται στο 5% (από 4%) η επιβάρυνση των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα (για τον ίδιο λόγο).
ιστ) Μειώνονται κατά 6% από το 2012 οι συντάξεις που καταβάλλονται από το ΝΑΤ.
ιζ) Μειώνονται κατά 20% οι μισθοί ασφάλειας των νέων που μπαίνουν πρώτη φορά στην αγορά εργασίας (από 751 ευρώ την 1η Ιουλίου) σε 601 ευρώ τον μήνα μεικτά. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα