Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Νέο εισπρακτικό κόλπο: Χαράτσι επιτηδεύματος και για το 2010!

Βενιζέλος, ξανά εν δράσει...
Επιβάλει αναδρομικά τέλος 300 ευρώ, που πρόσθεσε με διάταξη εκ των υστέρων στον εφαρμοστικό νόμο
Το τέλος επιτηδέυματος, είναι ένα από τα καινούρια χαράτσια που θα κληθούν να πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες. Εισήχθει με τον εφαρμοστικό νόμο της περασμένης Παρασκευής και θεσπιζόταν στα 500 ευρώ για τις μεγάλες πόλεις και 400 ευρώ για τις μικρότερες. Στα έσοδα είχε υπολογιστεί ότι θα εισπραχθεί το 2012, ενώ θα ίσχυε για όσους είχαν επάγγελμα την 1/1/2011.
Πλέον, η ημερομηνία παραμένει (θα ισχύει για όσους έχουν επάγγελμα την πρώτη μέρα του 2011), αλλά προστίθεται διάταξη η οποία τονίζει πως ειδικά για το 2010 θα επιβληθεί τέλος επιτηδεύματος 300 ευρώ και ότι τα ποσά των 400 και 500 ευρώ για τις μεγάλες και μικρές πόλεις θα ισχύουν για το 2011.
Φαίνεται πως η εφαρμογή του τέλους επιτηδεύματος αναδρομικά επιλέχθηκε ως τρόπος κάλυψης μέρους του "κενού" των 600 εκατ. που έφερε η ανάκληση της απόφασης για επιστροφής του μπόνους των αποδείξεων.
Λίγο νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών,πήρε πίσω και επισήμως το αναδρομικό χαράτσι των αποδείξεων.

H απάντηση του υπουργείου Οικονομικών για το τέλος επιτηδεύματος

Η ανακοίνωση του υπουργείου έχει ως εξής:
Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να καλυφθεί το κενό των 600 εκατομμυρίων που δημιουργήθηκε για το έτος 2011 λόγω της διατήρησης του συστήματος της επιστροφής φόρου μέσω αποδείξεων και προκειμένου να καταστεί ρεαλιστικός και πειστικός ο στόχος της είσπραξης του ειδικού ελαχίστου τέλους άσκησης ελευθέρου επαγγέλματος, το οποίο ίσχυε ούτως ή άλλως από 1-1-2011, προβλέφθηκε ειδικά για φέτος χαμηλότερο ύψος του τέλους αυτού στα 300 ευρώ. Στην παρ. 6 το σχέδιο που μοιράστηκε την Παρασκευή στα κόμματα, έλεγε ότι το τέλος ισχύει από το 2011. Άρα θα ήταν από 400 ευρώ μέχρι 500 ευρώ όπως τα επόμενα χρόνια. Έτσι θα συγκεντρωθούν 300 εκατομμύρια, ενώ τα υπόλοιπα 300 συγκεντρώνονται από πρόσθετες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες του έτους 2011.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η ανακοίνωση του υπουργείου ότι το τέλος επιτηδεύματος θα ίσχυε ούτως η άλλως από 1/1/2011 δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι θα αφορούσε και την άσκηση του επαγγέλματος το 2010. Σημειώνεται πως το κενό των 600 εκατ. δημιουργήθηκε από το μέτρο της επιστροφής του μπόνους των αποδείξεων που τελικώς δεν μπόρεσε να περάσει το υπουργείο Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα