Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Ένας αδελφός μέσα, ένας έξω για την καλλιέργεια 169 χασισόδεντρων

Ένας μέσα με ποινή καθείρξεως 12 ετών και φυλάκιση 18 μηνών και ένας έξω λόγω αμφιβολιών, ήταν η απόφαση χθες του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας για δύο αδέλφια από το Δήμο Ανατολικής Μάνης, όσον αφορά στην καλλιέργεια φέτος το καλοκαίρι 169 χασισόδεντρων.
Ο ένας αδελφός πήρε όλη την υπόθεση πάνω του, τονίζοντας ότι ο αδελφός του δε γνώριζε τίποτα για τη φυτεία. Μάλιστα, ισχυρίσθηκε ότι καλλιεργούσε τα χασισόδεντρα για δική του χρήση.
Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο, αφαιρώντας όμως τις επιβαρυντικές περιστάσεις που θα τον έστελναν στη φυλακή με ισόβια και τον καταδίκασε για τη χασισοφυτεία σε κάθειρξη 12 ετών. Για πλημμελήματα που αφορούσαν κατοχή όπλων και κλοπή νερού, καταδικάσθηκε σε 18 μήνες φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο 800 ευρώ.
 
Επαγγελματική δουλειά
Ο αστυνομικός του Γυθείου που κατέθεσε χθες στο δικαστήριο είπε ότι η φυτεία εντοπίσθηκε από το ελικόπτερο της Αστυνομίας στις 26 Ιουλίου, σε αγροτοδασική έκταση στους πρόποδες του Ταϋγέτου.
Σε αυτήν μέτρησαν συνολικά 160 χασισόδεντρα, ύψους από 1,5-2,5 μέτρα, ενώ στο έδαφος υπήρχαν και 9 φυτά, τα οποία είχαν ξεριζώσει. Αυτά, σύμφωνα με τον αστυνομικό, πρέπει να ήταν «αρσενικά» και δεν παράγουν χασίς. Κατέθεσε, επίσης, ότι εντόπισαν ένα κεντρικό λάστιχο με πέντε συνδέσεις και άλλα λάστιχα που ήταν απλωμένα στα δενδρύλλια.
Ο αστυνομικός επανέλαβε ότι η δουλειά που είχε γίνει ήταν επαγγελματική, ενώ και ο χώρος του 1,5 στρέμματος που είχε χρησιμοποιηθεί είχε καθαρισθεί με σχολαστικότητα. Επίσης, είχαν τοποθετηθεί σπάγκοι για τη στήριξη των φυτών, ενώ σε έναν από αυτούς εντοπίσθηκε γενετικό υλικό του κατηγορουμένου. Αναλυτική ήταν η περιγραφή του για το λάστιχο ποτίσματος, ώστε να δείξει τον επαγγελματισμό του καλλιεργητή. Όπως είπε, από τη φυτεία το λάστιχο χωνόταν στο έδαφος και διένυε απόσταση 1.500 μ. Ήταν συνεχώς θαμμένο και το είχαν περάσει ακόμα και κάτω από ασφάλτινο δρόμο, σκάβοντας και στη συνέχεια σκεπάζοντάς το με τσιμέντο. Το λάστιχο κατέληγε σε βάνα σε αγρόκτημα ιδιοκτησίας του κατηγορουμένου, η οποία ήταν σκεπασμένη με ξύλα. Από εκεί συνδεόταν με αγωγό ύδρευσης της περιοχής, όπου είχε τοποθετηθεί ειδικό μηχάνημα για την κλοπή του νερού από το δίκτυο. Τέλος, ο αστυνομικός εκτίμησε ότι για τη φυτεία συνεργάζονταν και τα δύο αδέλφια και θα αποκόμιζαν αρκετά χρήματα.
 
Απολογίες
Στην απολογία του ο ένας αδελφός πήρε όλη την ευθύνη και επισήμανε στους δικαστές ότι ο αδελφός του δε γνώριζε. Ισχυρίσθηκε δε ότι καλλιεργούσε για δική του χρήση και όχι για να πουλήσει.
Κάθε ανάμειξη αρνήθηκε ο αδελφός του στην απολογία του.
Η δικηγόρος του πρώτου κατηγορούμενου, Αθηνά Μπαλιτσάρη, επισήμανε ότι ο πελάτης της δεν έχει ξαναπασχολήσει τις Αρχές με κανένα αδίκημα.
Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της ζήτησε την καταδίκη και των δύο αδελφών, τονίζοντας πως συνεργάζονταν για την καλλιέργεια της φυτείας.
Τελικά, το δικαστήριο απάλλαξε το δεύτερο κατηγορούμενο λόγω αμφιβολιών.

Της Βίκυς Βετουλάκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα