Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

Αδικαιολόγητα 50 εκατ. ευρώ

Ως ανεπαρκείς κρίθηκαν οι εξηγήσεις που έδωσε ο Στ. Ψυχάρης σύμφωνα με τον φορολογικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από το ΚΕΦΟΜΕΠ μετά από εισαγγελική παραγγελία
Σταύρος Ψυχάρης
Γύρω στα 50 εκατομμύρια ευρώ. Τόσα είναι τα χρήματα που δεν μπόρεσε τελικά να δικαιολογήσει ο Σταύρος Ψυχάρης στον έλεγχο που του έγινε από το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ).
Ο φορολογικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε μετά από εισαγγελική παραγγελία ολοκληρώθηκε χθες και οι εξηγήσεις του ιδιοκτήτη του ΔΟΛ κρίθηκαν ανεπαρκείς.
Το επόμενο στάδιο που ακολουθεί είναι η άσκηση ποινικής δίωξης στον Σταύρο Ψυχάρη σε βαθμό κακουργήματος για φοροδιαφυγή και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, κοινώς για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Υπήρχαν οι πληροφορίες, να υπενθυμίσουμε, ότι ο Σταύρος Ψυχάρης δεν είχε υποβάλει «πόθεν έσχες» επί εννέα έτη, από το 2000 μέχρι και το 2008, την εποχή δηλαδή που έλαβε δάνειο από την Alpha Bank.
Για το συγκεκριμένο δάνειο, ύψους περίπου 57 εκατ. ευρώ, του ασκήθηκε τον περασμένο
Φεβρουάριο ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε απιστία σε βαθμό κακουργήματος, μετά από παραγγελία του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Π. Αθανασίου.
Η υπόθεση αφορούσε προσωπικά δάνεια που έλαβε ο εκδότης χωρίς να προκύπτουν επαρκείς εγγυήσεις. Ως φυσικοί αυτουργοί ελέγχονται τα στελέχη των τραπεζών, τα οποία ως μέλη επιτροπών ενέκριναν τη χορήγηση των συγκεκριμένων δανείων.
Επίσης, ο ιδιοκτήτης του ΔΟΛ κατηγορείται και για το αδίκημα της παράβασης του νόμου περί πόθεν έσχες κατ’ εξακολούθηση, μετά από ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του σε βαθμό πλημμελήματος - αφορά τα «πόθεν έσχες» για τα έτη 2011-2015 (οικονομικά έτη 2010-2014).
Ο υπό εξέταση φάκελος του Σταύρου Ψυχάρη για τα αδήλωτα ποσά έφτασε στη Βουλή το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Διαπιστώθηκε τότε πως έλειπαν όντως οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης για πέντε -τελικά- έτη και συγκεκριμένα για τα έτη χρήσης του 2002, του 2003, του 2004, του 2005 και του 2006. Από το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων φάνηκε να προκύπτει σοβαρό θέμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκθεσή τους επισήμαιναν σκοτεινά σημεία αναφορικά με τραπεζικές συναλλαγές που ανέρχονταν σε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Είχε ξεκινήσει ήδη παραλλήλως και ο φορολογικός έλεγχος για ένα μεγάλο ποσό κάποιων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί από τα υπό εξέταση δεδομένα.
«Δεν είναι λίγοι εκείνοι στην κυβέρνηση που θεωρούν ότι τα σκοτεινά σημεία της οικονομικής διαχείρισης του Σταύρου Ψυχάρη αποτελούν την αιτία που τα Μέσα του ΔΟΛ έχουν αναλάβει “εργολαβικά”, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, την επίθεση στην κυβέρνηση» γράφαμε στην «Εφ.Συν.» στις 22 Μαρτίου.
«Εχω υπογράψει προσωπική εγγύηση στην τράπεζα 15 εκατ. ευρώ, αλλά δεν σημαίνει ότι έχω τα λεφτά cash. Με αέρα πήραμε τα δάνεια» απάντησε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΟΛ, Παναγιώτης Ψυχάρης, καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη δανειοδότηση των ΜΜΕ και των κομμάτων την 1η Σεπτεμβρίου. Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη συνολικά οφείλει στις τέσσερις συστημικές τράπεζες περισσότερα από 197 εκατ. ευρώ (τα μισά στην Alpha).


d.kanellopoulos@efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα