Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Ερώτηση για την αποζημίωση των Μεσσήνιων ελαιοπαραγωγών από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη

Ερώτηση για την αποζημίωση των Μεσσήνιων ελαιοπαραγωγών από τη Δημοκρατική ΣυμπαράταξηΤην ένταξη της δακοπροσβολής στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ ζητούν για το μεσσηνιακό ελαιόλαδο οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου και Μιχάλης Τζελέπης.
Με ερώτησή τους στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης επισημαίνουν ότι «το μεσσηνιακό ελαιόλαδο αποτελεί βασικό μοχλό των αγροτικών εξαγωγών και αγροτικών εσόδων της χώρας και αυτή τη στιγμή δέχεται επίθεση σαν αποτέλεσμα υποεκτίμησης της κατάστασης, αναποτελεσματικότητας στην πρόληψη και ενός ελλιπούς προϋπολογισμού του ΥΠΑΑΤ». Στο κείμενο της ερώτησης επισημαίνουν επίσης ότι «στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας χιλιάδες παραγωγοί ήρθαν αντιμέτωποι με κατεστραμμένες από δακοπροσβολή ελιές σε ποσοστό άνω του 50% της φετινής παραγωγής». Παράλληλα, «οι παραγωγοί στο Νομό Μεσσηνίας επωμίζονται και το κόστος των δακοκτονιών καθώς η δακοπροσβολή δεν υπάγεται στα πλαίσια αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, προκαλώντας ακόμα ένα οικονομικό πλήγμα για τους αγρότες της περιοχής».
Επιπρόσθετα, οι βουλευτές σημειώνουν ότι οι παραγωγοί δέχτηκαν πλήγματα και εξαιτίας έντονων καιρικών φαινομένων, όπως χαλαζόπτωση και ανεμοθύελλες, ενώ «την ίδια στιγμή οι έλεγχοι του ΕΛΓΑ παραμένουν ανολοκλήρωτοι και οι αποζημιώσεις προς τους πληγέντες δεν έχουν μέχρι και σήμερα καταβληθεί».

Ερωτάται λοιπόν ο αρμόδιος υπουργός: «Σκοπεύετε να εντάξετε την δακοπροσβολή ως κατάσταση που χρήζει άμεσης αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ; Αν όχι, κινήσατε τις διαδικασίες για την ένταξη των πληγέντων παραγωγών στα ΠΣΕΑ; Σκοπεύετε να καταβάλετε έκτακτο οικονομικό βοήθημα στους πληγέντες παραγωγούς;». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα