Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Ο επικήδειος του Πρωθυπουργού για τον Κομαντάτε Φιντέλ Κάστρο

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εκφωνώντας επικήδειο λόγο σε εκδήλωση στη μνήμη του Φιντέλ Κάστρο, στην πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα, τόνισε πως «ο Φιντέλ Κάστρο «αφήνει πίσω πολύτιμη κληρονομιά στον κουβανικό λαό, στην παιδεία, στη εξάλειψη του αναλφαβητισμού, στην υγεία, στο επίπεδο των επιστημών και του πολιτισμού».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εκφωνώντας επικήδειο λόγο σε εκδήλωση στη μνήμη του Φιντέλ Κάστρο, στην πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα, τόνισε πως «ο Φιντέλ Κάστρο «αφήνει πίσω πολύτιμη κληρονομιά στον κουβανικό λαό, στην παιδεία, στη εξάλειψη του αναλφαβητισμού, στην υγεία, στο επίπεδο των επιστημών και του πολιτισμού».

«Αλλά αφήνει και πολύτιμη κληρονομιά σε όλους τους λαούς, γιατί ενέπνευσε πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές στη Λατινική Αμερική και έθεσε τις βάσεις για μια νέα, δυναμική εποχή περιφερειακής ολοκλήρωσης», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε γενναίο τον λαό της Κούβας και υπογράμμισε ότι «αποχαιρετούμε τον Κομαντάτε Φιντέλ, ένα παγκόσμιο σύμβολο αγώνα και αντίστασης που με το παράδειγμά του ενέπνευσε τους αγώνες των λαών σε ολόκληρο το κόσμο. Τους αγώνες για ανεξαρτησία, ελευθερία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια».

«Αποχαιρετούμε τον Φιντέλ των φτωχών, των καταπιεσμένων, των ανυπότακτων. Τον δικό σας Φιντέλ, τον δικό μας Φιντέλ, τον Φιντέλ που ανήκει σε κάθε γωνιά του πλανήτη, τον Φιντέλ που ανήκει στην ιστορία», πρόσθεσε και επεσήμανε ότι «είναι μεγάλη τιμή να συμμετέχω σε μια τόσο ιστορική στιγμή, εκπροσωπώντας τον ελληνικό λαό».

«Έναν λαό που ζει σε μια πολύ μακρινή σε εσάς γωνιά του πλανήτη, μα βρίσκεται ταυτόχρονα τόσο κοντά στις αξίες και στα ιδανικά για τα οποία παλέψατε και παλεύετε. Γιατί όπως ο κουβανικός, έτσι και ο ελληνικός λαός δε δίστασε σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας να σηκώσει το ανάστημά του και να παλέψει κόντρα σε ισχυρούς και παντοδύναμους αντιπάλους, για να διεκδικήσει την ελευθερία και την ανεξαρτησία του. Την αξιοπρέπεια και το δίκιο του», είπε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ότι «ελευθερία ή θάνατος ήταν το σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης το 1821. Patria o muerte (Πατρίδα ή θάνατος), το σύνθημα της Κουβανικής Επανάστασης το 1959».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο Φιντέλ Κάστρο «μετέτρεψε την Κούβα από μια ακόμα δικτατορία σε ένα παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης και αξιοπρέπειας», ωστόσο ανέφερε επιπλέον ότι «η Κούβα του Φιντέλ, μας έμαθε και ότι ο δρόμος προς τον σοσιαλισμό δεν είναι ανθόσπαρτος. Έχει δυσκολίες, έχει υποχωρήσεις, έχει σκαμπανεβάσματα. Μας έμαθε και από τα κατορθώματα αλλά και από τις αδυναμίες του».

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «μπορεί εμείς στην Ευρώπη να μην μπορούμε να φανταστούμε τις δυσκολίες που εσείς περάσατε, έχουμε όμως κι εμείς του δικούς μας δυνάστες. Την απάνθρωπη λογική των νόμων της αγοράς και του νεοφιλελευθερισμού».

Πρόσθεσε ότι «δίνουμε και εμείς από τη μακρινή Ελλάδα, τον δικό μας αγώνα για τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια» και συμπλήρωσε ότι «σε αυτόν τον αγώνα, το παράδειγμα του Φιντέλ μας συντροφεύει και θα μας συντροφεύει πάντα, στις νίκες και στις ήττες, στις ανατροπές και στους συμβιβασμούς μας».

«Ο Φιντέλ έφυγε από τη ζωή αλλά θα βρίσκεται για πάντα: Στους μικρούς και μεγάλους αγώνες των λαών σε όλο τον πλανήτη. Στη φλόγα της αντίστασης των καταπιεσμένων που διεκδικούν την αξιοπρέπειά τους. Στη δύναμη όσων παλεύουν με πάθος για να διεκδικήσουν το αδύνατο, προκειμένου να πάψουν να ζουν το αδιανόητο», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Γυρνώντας έτσι το τροχό της ιστορίας. Αντίο, Κομαντάντε Φιντέλ! Hasta la victoria siempre (Πάντα μέχρι τη νίκη)», κατέληξε.

Πηγή: http://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα