Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων Φιλιατρινών Αεροπόρων (φωτογραφίες)

Περίσσεψε η συγκίνηση μα και η υπερηφάνεια το μεσημέρι της Κυριακής στα Φιλιατρά, όπου έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Πεσόντων Φιλιατρινών Αεροπόρων. Έπειτα από χρόνια, τα Φιλιατρά και ο Δήμος Τριφυλίας απέτισαν ευλαβικά τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους πεσόντες Φιλιατρινούς αεροπόρους, ίκαρο Τσούτσια Σπυρίδωνα, ανθυποσμηναγό Ανδριανόπουλο Γεώργιο, ανθυποσμηναγό Πανταζόπουλο Γεώργιο του Κωνσταντίνου και υποσμηναγό Γιούλη Ανδρέα του Γερασίμου.
Η σεμνή εκδήλωση μνήμης και τιμής πραγματοποιήθηκε στο πάρκο της Οδού Εθνικής Αντιστάσεως (τρίγωνο Φιλόπουλου), όπου έχει ανεγερθεί το μνημείο με ένα UHT (Unit Horizontial Tail) αεροσκάφους Α-7 από την 116 Πτέρυγα Μάχης.
Ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος, μετά του Ιερού Κλήρου της πόλεως των Φιλιατρών, τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθως ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας και ο εκπρόσωπος του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ταξίαρχος Παναγιώτης Γεωργόπουλος, έκαναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου. Τιμές απέδωσαν η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών και Άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας.Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Κατσίβελας επισήμανε: «Θα ήταν έλλειμμα στην κοινωνία μας, αν δεν αναγνωρίζαμε τη θυσία των προγόνων μας, γιατί αυτή είναι η ιστορία μας. Εμείς, δεν έχουμε τίποτε άλλο ως υποχρέωση, παρά να τιμάμε και να παραδειγματιζόμαστε απ’ όλους αυτούς που πέρασαν σε αυτή τη ζωή και έδωσαν το στίγμα τους και την παρουσία τους, κυρίως με τη θυσία τους. Εκπληρώνουμε την τιμή που οφείλουμε. Είναι μια μέρα ανακούφισης όλων αυτών των νεκρών παιδιών που τιμάμε…».
Με τη σειρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Περικλής Μαντάς, σημείωσε: «Ο ηρωισμός δεν είναι μια πράξη που συμβαίνει μόνο στο πεδίο των μαχών. Είναι η καθημερινότητα όλων αυτών των ανιδιοτελών πατριωτών, οι οποίοι επιχειρούν για το συμφέρον των συμπολιτών τους και της πατρίδας. Τιμή και μνήμη πρέπει να έχουμε για όλους αυτούς που έχουν δώσει ακόμη και τη ζωή τους».
Στη συνέχεια μίλησε ο υποπτέραρχος ε.α., εκπρόσωπος των Φιλιατρινών αεροπόρων, Θεοδόσης Τσοροβάς και ο αντισμνήναρχος ε.α., Κωνσταντίνος Καπελούζος, απήγγειλε ποίημα.
«Η χώρα ετούτη είναι η χώρα των δακρύων και των στεναγμών. Στης Ελλάδας τη γη την καθαγιασμένη, την από αίμα ηρώων ποτισμένη, μόνη παρηγοριά ότι γεννιούνται συχνά τολμηροί αγωνιστές που με αυτοθυσία γίνονται της πατρίδας υπερασπιστές. Η δική σας η φύτρα, πεσόντες αεροπόροι μας, από εδώ, από των Φιλιατρών τον τόπο τον ιερό, από λεβεντογέννες μανάδες γεννημένοι, με ευσέβεια και αρετή γαλουχημένοι, με τόλμη και ανδρεία πλασμένοι, με φρόνηση και γνώση ζυμωμένοι…», είπε με τρεμάμενη φωνή η χαροκαμένη μάνα, Μιράντα Παπασταύρου, πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων.
Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων από μέλη και εκπροσώπους των οικογενειών των τεσσάρων πεσόντων Φιλιατρινών αεροπόρων, τον πρόεδρο της Δ.Κ. Φιλιατρών, Χαράλαμπο Καναλουπίτη, το δήμαρχο Τριφυλίας, Παναγιώτη Κατσίβελα, τον αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου, Περικλή Μαντά, τον εκπρόσωπο του ΓΕΑ, διοικητή της 120 ΠΕΑ, σμήναρχο Κωνσταντίνο Χίνη και τον εκπρόσωπο του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ταξίαρχο Παναγιώτη Γεωργόπουλο.
Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, οι επικεφαλής της μείζονος και της δεύτερης ελάσσονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Τριφυλίας, Στάθης Ανδρινόπουλος και Σαράντος Κουκούμης, ο πολιτευτής της Ν.Δ. Μίλτος Χρυσομάλλης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και αξιωματικοί των Σωμάτων Ασφαλείας.

Του Ηλία Γιαννόπουλου


 1  8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα