Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

«Λερναία Ύδρα» η μάστιγα των ναρκωτικών στη Μεσσηνία

Παρά τις προσπάθειες των διακινητών ηρωίνης, η καλλιέργεια χασίς κρατά τα ηνία
 
Πάνω από 5,5 κιλά χασίς κατασχέθηκαν το τελευταίο δεκαπενθήμερο στη Μεσσηνία, ενώ τα τελευταία χρόνια κάθε καλοκαίρι ξεριζώνονται στο νομό μας από 1.000 έως και 2.000 χασισόδεντρα, καλλιέργεια που παράγει από έναν έως και τέσσερις τόνους χασίς.
Η ηγεσία της Αστυνομίας έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στον αγώνα πάταξης της καλλιέργειας και διακίνησης ναρκωτικών, και ήδη φέτος έχει καταγράψει σημαντικές επιτυχίες σε όλη την Ελλάδα.
Πάντως, η Μεσσηνία μπορεί να μην αποτελεί κομβικό σημείο για μεταφορά ναρκωτικών, έχει όμως το πρόβλημα της καλλιέργειας. Βέβαια, διαστάσεις τον τελευταίο καιρό παίρνει και η διακίνηση, κυρίως, ηρωίνης και κοκαΐνης.
 
Φθηνή ηρωίνη 
εναντίον χασίς
Από τα σημαντικότερα πλήγματα στον τομέα των ναρκωτικών στη Μεσσηνία την τελευταία διετία ήταν η εξάρθρωση των κυκλωμάτων που αποτελούνταν από τσιγγάνους, οι οποίοι μέσα από τους καταυλισμούς που διέμεναν διακινούσαν σημαντικές ποσότητες ηρωίνης και διεκδικούσαν να ελέγξουν, ει δυνατόν, την «αγορά» όλης της Νότιας Πελοποννήσου.
Ήδη είχαν καταφέρει να «ρίξουν» σημαντικά την τιμή της ηρωίνης, με αποτέλεσμα τοξικομανείς από διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας, αλλά και γειτονικούς νομούς, να φτάνουν στους καταυλισμούς των διακινητών τσιγγάνων για να αγοράσουν.
Επίσης, «ανάγκαζαν» χρήστες χασίς να περάσουν στο στάδιο της ηρωίνης, καθώς, όταν δεν έβρισκαν κάνναβη ή αυτή ήταν κακής ποιότητας, είχαν άμεσα διαθέσιμη φτηνή ηρωίνη.
 
Ομάδες
Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά η «ομαδοποίηση» των ατόμων που ασχολούνται με τη διακίνηση ναρκωτικών, δημιουργώντας κυκλώματα με δομή και ρόλους. Και μάλιστα, κυκλώματα που πλέον δεν περιορίζονται στη Μεσσηνία.
Φέτος, στις αρχές του καλοκαιριού, είχαμε την εξάρθρωση μεγάλης ομάδας που έχει κατηγορηθεί για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Στη δικογραφία που έχει σχηματισθεί περιλαμβάνονται εκατοντάδες ονόματα ατόμων που σχετίζονται με την καλλιέργεια κάνναβης και τη διακίνηση χασίς και κοκαΐνης.  
Άλλη, δε, ομάδα εξαρθρώθηκε στο τέλος του καλοκαιριού με διακίνηση ηρωίνης και χασίς, η οποία, προφανώς μετά την εξάρθρωση των ομάδων των τσιγγάνων, είχε κερδίσει σημαντικό προβάδισμα στη διακίνηση ηρωίνης στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας.
Και αυτή η δικογραφία περιλαμβάνει εκατοντάδες ονόματα ατόμων που εμπλέκονται περισσότερο ή λιγότερο με τη διακίνηση ναρκωτικών.
Πάντως, από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία είναι ότι σε όλα αυτά τα κυκλώματα επαναλαμβάνονται ονόματα τοξικομανών που κάθονται και ξανακάθονται στο εδώλιο του δικαστηρίου και από το ένα κύκλωμα μεταπηδούν στο άλλο, διακινώντας ναρκωτικά, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη δόση τους.
Ο νόμος πλέον είναι ιδιαίτερα επιεικής με τους χρήστες ναρκωτικών και μια πραγματογνωμοσύνη ιατρού για τοξικομανία είναι καταλυτικός παράγοντας για πολύ μικρές ποινές, όπως και για να παραμείνει ο κατηγορούμενος χρήστης εκτός φυλακής.
 
Πανελλαδικά στοιχεία
Πάντως, με τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν χθες, η Αστυνομία έχει δώσει μεγάλο βάρος σε περιοχές που αποτελούν «διόδους» των ναρκωτικών στο εσωτερικό της χώρας και στις περιοχές που γίνεται καλλιέργεια.
Το 10μηνο του 2016 (Ιανουάριος - Οκτώβριος) οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αστυνομίας χειρίστηκαν συνολικά 8.653 υποθέσεις ναρκωτικών σε ολόκληρη τη χώρα, στο πλαίσιο των οποίων συνελήφθησαν 11.220 άτομα για αδικήματα που αφορούν στα ναρκωτικά.
Μέσα σε 10 μήνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πάνω από: 6,7 τόνοι κάνναβης, 45.630 δενδρύλλια κάνναβης, 62.646 ναρκωτικά δισκία, 178,7 κιλά ηρωίνης και 101 κιλά κοκαΐνης.
Μόνο τον Οκτώβριο κατασχέθηκαν πανελλαδικά περίπου 3,2 τόνοι κάνναβης και περισσότερα από 40 κιλά ηρωίνης και 29 κιλά κοκαΐνης, ενώ συνελήφθησαν 30 μέλη εγκληματικών οργανώσεων.
Χθες, σε μήνυμά του ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, αναφέρθηκε στον αγώνα κατά των ναρκωτικών, δίνοντας το στίγμα ότι οι έλεγχοι θα αυξηθούν και θα εξαντληθεί κάθε αυστηρότητα σε όσους σκορπούν το θάνατο.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Ο αγώνας κατά της μάστιγας των ναρκωτικών είναι διαρκής και επίμονος. Η Ελληνική Αστυνομία εργάζεται μεθοδικά και στοχευμένα και τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας έρχονται να αποδώσουν σημαντικές επιτυχίες απέναντι στα οργανωμένα εγκληματικά κυκλώματα των ναρκωτικών. Είμαστε αμείλικτοι απέναντι σε όσους εισάγουν, διακινούν και εμπορεύονται το θάνατο – είναι το ελάχιστο που οφείλουμε να κάνουμε για τη νέα γενιά και τους πολίτες της χώρας μας».    
 
Της Βίκυς Βετουλάκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα