Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Χαλάζι «τσάκισε» πάνω από 4.000 στρέμματα με ελαιόδεντρα

Χαλαζόπτωση σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Δ.Ε. Φιλιατρών, η οποία ξέσπασε με ιδιαίτερη ένταση στις περιοχές από τη Μώραινα μέχρι τη Χριστιανούπολη, «τσακίζοντας» πάνω από 4.000 στρέμματα, κυρίως με ελαιόδεντρα.
Οι αγρότες της περιοχής κάνουν λόγο για «βιβλική καταστροφή», καθώς η ζημιά εκτιμάται πως ξεπερνά το 50% με 60% στο γενικό σύνολο, ενώ κατά περίπτωση αγγίζει και το 75%. Κι αυτό, σε περίοδο ελαιοσυγκομιδής, όπερ σημαίνει ότι, δυστυχώς, «χάθηκε» η φετινή παραγωγή και το εισόδημα των αγροτών – ελαιοπαραγωγών. Ολόκληρες εκτάσεις με ελαιόδεντρα, χθες το πρωί, ήταν «στρωμένες» με ελαιόκαρπο, τον οποίο το χαλάζι έριξε από τα δέντρα.
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Τ.Κ. Χριστιανούπολης, Μπάμπης Αλεξόπουλος: «Γύρω στις 8.00 το βράδυ, την Τετάρτη, πέρασε μεγάλη χαλαζόπτωση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να γίνει μεγάλη καταστροφή στην περιοχή της Χριστιανούπολης. Η ζημιά αφορά και στα δέντρα αλλά και στον καρπό. Η περιοχή που έχει πληγεί είναι πολύ μεγάλη, με το επίκεντρο να βρίσκεται στο Φιλιατρινό φράγμα».
Με τη σειρά του, ο παραγωγός Κώστας Λαμπίρης επισήμανε: «Μπορούμε να πούμε ότι έχει γίνει πολύ μεγάλη ζημιά. Από 50%-60% και πάνω. Θα πρέπει να γίνει άμεσα συγκομιδή, πράγμα το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή. Σίγουρα θα επηρεάσει και την ποιότητα του ελαιολάδου, ενώ περιμένουμε την άμεση ανταπόκριση του ΕΛΓΑ».
Ο Γιώργος Βαγενάς σημείωσε: «Η ζημιά έχει ξεκινήσει από Αγία Κυριακή, έχει βγει μέχρι το Φιλιατρινό φράγμα και έχει φτάσει μέχρι την περιοχή Κερασούλα. Η ζημιά είναι πολύ μεγάλη, συν τις "χτυπημένες" ελιές που βρίσκονται πάνω στα δέντρα, αλλά και τα ίδια τα ελαιόδεντρα. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε τη συγκομιδή όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ενώ θα περιμένουμε και τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ».
Από την πλευρά του, ο διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, είπε: «Για άλλη μια φορά,
δυστυχώς, είχαμε ζημιές στην περιοχή της Τριφυλίας από έντονα καιρικά φαινόμενα. Ζημιές από χαλαζόπτωση στις περιοχές των Φιλιατρών, Μώραινα, από Αγία Κυριακή μέχρι Γιόλακα, και σε πολλές άλλες. Ζημιές είχαμε και στην Τοπική Κοινότητα Χριστιάνων, με μεγάλη ένταση και διακυμάνσεις όσον αφορά στην έκτασή τους. Είναι η τρίτη χαλαζόπτωση σε ελαιοπερίβολα, τα οποία έχουν πολύ περιποιημένο καρπό. Η ζημιά δεν είναι μόνο κάτω, αλλά είναι και πάνω στα ελαιόδεντρα. Οι παραγωγοί θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την προστασία των δέντρων, κυρίως με χαλκούχα σκευάσματα, για να αποφευχθεί η υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιόλαδου».
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ θα δέχονται αιτήσεις, μιας και υπήρξαν αναγγελίες, ενώ υπήρξε επικοινωνία με το διευθυντή του στην Τρίπολη, ώστε και αυτοί να είναι ενήμεροι…

Του Ηλία Γιαννόπουλου
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα