Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Τυποποίηση ελαιολάδου από Σύρο μεγαλοεξαγωγέα σχεδιάζει μονάδα στην Καλαμάτα

Σχέδια για δημιουργία τυποποιητηρίου ελαιολάδου στη Μεσσηνία με παράλληλο εμπορικό άνοιγμα στην περιοχή, έχει ο Μπαζάμ Αζαρ ο Σύρος επιχειρηματίας ο πρώτος που έκανε εξαγωγή από την Ελλάδα στην Κίνα.  
Σε εκτεταμένο ρεπορτάζ για τον ίδιο και την επιχειρηματική φυσιογνωμία του που δημοσιεύει το «Πρώτο Θέμα», μαθαίνουμε όπως λέει ο ίδιος: «Η οικογένειά μου έχει μια επιχειρηματική ιστορία 150 ετών. Κατά καιρούς έχουμε αναπτύξει εργολαβικές ή εφοπλιστικές δραστηριότητες, ενώ και οι δύο οικογένειες -τόσο του πατέρα όσο και της μητέρας μου- εδώ και παρά πολλά χρόνια ασχολούνται με την ελαιοκαλλιέργεια, την παραγωγή και εμπορία του ελαιολάδου. Εχω μεγαλώσει μέσα στα ελαιόδεντρα. Από τη γεύση του, όλη η οικογένεια ξέρουμε από ποια ποικιλία προέρχεται, από ποια ελιά, πού έχει παραχθεί και ποια είναι η οξύτητά του», αναφέρει ο Ελληνοσύρος επιχειρηματίας.

Και συνεχίζει: «Εψαχνα τρόπο να κάνω δουλειά στην Κίνα. Γνώριζα το πόσο μεγάλη και αχανής είναι και τις ευκαιρίες που υπήρχαν. Μέχρι τότε δεν είχαν επιχειρήσει ποτέ ελληνικές εταιρείες να εξάγουν ελαιόλαδο και την αγορά κινούσαν οι Ιταλοί και οι Ισπανοί. Οι Κινέζοι, λοιπόν, μου παρήγγειλαν μια μικρή παρτίδα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από την Καλαμάτα, καθώς τότε δεν είχαν πολλές πληροφορίες γι’ αυτό, η αγορά ήταν παρθένα. Ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου πραγματοποιούνταν, αλλά όχι στην Κίνα. Ουσιαστικά η δική μας εταιρεία ήταν η πρώτη που έστειλε ελληνικό ελαιόλαδο στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ».

Σχετικά με τις εξαγωγές το ρεπορτάζ αναφέρει ότι τα προϊόντα που η εταιρεία Ελληνικοί Καρποί - Hellenic Crops εξάγει είναι ελαιόλαδο και ελιές ΠΟΠ Καλαμάτας, όπου η εταιρεία έχει πιστοποιηθεί ως επίσημος έμπορος από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Επίσης εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τη Λακωνία και την Κρήτη, πυρηνέλαιο, παράγωγο ελαιολάδου για βιομηχανική χρήση και μαζική εστίαση, και ελιές. Για τις τελευταίες έχει πιστοποίηση εμπορίας ΠΟΠ για ελιές από την Καλαμάτα, τη Μεσσηνία, το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι (χονδρολιά Καλαμών) και τη Χαλκιδική για τις πράσινες ελιές. Παράλληλα η Hellenic Crops εξάγει νωπά ελληνικά φρούτα, όπως φράουλες, ακτινίδια και ρόδια. Εκτός από τις trading στο ελαιόλαδο, όμως, ο Ελληνοσύρος επιχειρηματίας έχει εσχάτως περάσει και σε επενδύσεις παραγωγής τροφίμων. Με δικές του εκτάσεις στην Ηλεία έχει ξεκινήσει την παραγωγή ροδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα