Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Έκτακτη συνεδρίαση σήμερα για τις διοικήσεις σε Φορέα - Κοινωφελή Επιχείρηση

Πλήρης επιβεβαίωση του «Θάρρους»
 
Με τον πλέον επίσημο τρόπο επιβεβαιώθηκε το αποκαλυπτικό και αναλυτικό ρεπορτάζ του «Θ» στο φύλλο της Κυριακής, για τις «άκυρες» αποφάσεις που ελήφθησαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας σχετικά με τον ορισμό μελών (διοικήσεων) στο Ν.Π.Δ.Δ με την επωνυμία «Φορέας Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης – Αθλητισμού Δήμου Τριφυλίας» και την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση με την επωνυμία «Κοινωφελής Επιχείρηση Παιδείας, Πολιτισμού, Αλληλεγγύης, Περιβάλλοντος Δήμου Τριφυλίας -  Κ.Ε.Π.Π.Α.ΠΕ.ΔΗ.Τ.».
Χθες Δευτέρα, μία μέρα μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ για τις «άκυρες» αποφάσεις εξαιτίας των παράνομων συνθέσεων των Διοικητικών Συμβουλίων του Φορέα και της Κοινωφελούς Επιχείρησης, κι αφού οι πάντες στο Δήμο Τριφυλίας, διαβάζοντάς το, έμαθαν τι ακριβώς ισχύει και τι συνέβη στην τελευταία συνεδρίαση του Σώματος, εκδόθηκε πρόσκληση για έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας για σήμερα το απόγευμα, στις 7.00, με μοναδικά θέματα:
1. Τροποποίηση της αριθ.303/2016 Α Δ Σ με θέμα «Ορισμός μελών Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ με την επωνυμία «Φορέας Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης Αθλητισμού Δήμου Τριφυλίας» και 2. Τροποποίηση της αριθ.304/2016 Α Δ Σ με θέμα «Ορισμός μελών Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης «Κοινωφελή Επιχείρηση Παιδείας, Πολιτισμού-  Αλληλεγγύης, Περιβάλλοντος Δήμου Τριφυλίας»!
Στο ρεπορτάζ του «Θ», στο φύλλο της Κυριακής, αναφέραμε: «Πριν καν ληφθούν, καθαρογραφούν και αναρτηθούν (σ.σ. αναρτήθηκαν κιόλας το επόμενο πρωί) οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, το βράδυ της Δευτέρας, για νέες διοικήσεις στο Νομικό Πρόσωπο και την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας, όπως ελήφθησαν στο Σώμα και μάλιστα ομόφωνα, σύμφωνα με τις εισηγήσεις του δημάρχου Παναγιώτη Κατσίβελα, ήταν και είναι: η μία άκυρη και η άλλη στα όρια της παρανομίας! Αυτό επειδή, πολύ απλά, όπως αποκαλύπτει σήμερα το “Θ”, δεν είναι σύννομη η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου και κινείται στα όρια της νομιμότητας η σύνθεση του Δ.Σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης!
Η μεν πρώτη απόφαση (αριθ. απόφασης 303/2016 με ΑΔΑ: ΨΩΙ8ΩΗΕ-2ΦΣ) που έλαβε στην τελευταία του συνεδρίαση το Δ.Σ. Τριφυλίας δεν είναι σύμφωνη με την αντίστοιχη απόφαση σύστασης του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία “Φορέας Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης – Αθλητισμού Δήμου Τριφυλίας”. Για τη δεύτερη απόφαση (αριθ. απόφασης 304/2016 με ΑΔΑ: ΨΛ7ΜΩΗΕ-ΒΥΠ) είναι θέμα ερμηνείας η νομιμότητα ή μη της σύνθεσης του Δ.Σ. της “Κοινωφελούς Επιχείρησης Παιδείας, Πολιτισμού, Αλληλεγγύης, Περιβάλλοντος Δήμου Τριφυλίας -  Κ.Ε.Π.Π.Α.ΠΕ.ΔΗ.Τ.” (θέμα το οποίο, βεβαίως, με ερώτημα σε υπερκείμενα θεσμικά όργανα, όπως είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και η νομική υπηρεσία του Δήμου, απαντάται)».
Ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, στις εισηγήσεις που έκανε για τον ορισμό μελών στις 11μελείς διοικήσεις του Φορέα και της Κοινωφελούς Επιχείρησης, πρότεινε από πέντε δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης ως τακτικά μέλη και ζήτησε από την αντιπολίτευση να προτείνει από δύο μέλη (σ.σ. δύο μέλη από την αντιπολίτευση ορίζεται ρητά πως πρέπει να συμμετέχουν στις αποφάσεις συστάσεως του Φορέα και της Κοινωφελούς Επιχείρησης). Όμως, με την εισήγηση του δημάρχου οι δημοτικοί σύμβουλοι (πέντε από τη συμπολίτευση και δύο από την αντιπολίτευση) που ορίστηκαν ως τακτικά μέλη στις διοικήσεις Φορέα και Κοινωφελούς Επιχείρησης είναι επτά (7). Αυτό, ωστόσο, δεν μπορεί να συμβεί, καθώς στις αποφάσεις συστάσεως του Φορέα και της Κοινωφελούς Επιχείρησης ορίζεται πως οι δημοτικοί σύμβουλοι στα 11μελή διοικητικά τους συμβούλια πρέπει να είναι έξι (6), εκ των οποίων δύο (2) από την αντιπολίτευση.
Η σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Δ.Σ. Τριφυλίας, μία ημέρα μετά τη δημοσίευση του «Θ», επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ! Παράλληλα, με την ανάδειξη του θέματος και την έκτακτη συνεδρίαση προστατεύτηκε και η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, αλλά και οι διοικήσεις του Φορέα και της Κοινωφελούς Επιχείρησης. Εάν είχαν προχωρήσει σε συγκρότηση σε Σώμα, με παράνομη σύνθεση και άκυρες τις αποφάσεις ορισμού μελών, τότε η οποιαδήποτε απόφαση και πράξη του Φορέα και της Κοινωφελούς Επιχείρησης θα ήταν παράνομη και άκυρη. Κι αυτό, πέρα από διοικητικές και πειθαρχικές (ενδεχομένως) κυρώσεις, θα είχε και ποινικές προεκτάσεις, μιας και διαχειρίζονται χρήματα και οι πρόεδροί τους αποφασίζουν και υπογράφουν για απευθείας αναθέσεις προμηθειών κ.τ.λ.! Σήμερα, λοιπόν, θα τροποποιηθούν οι άκυρες αποφάσεις ορισμού μελών στις διοικήσεις, σύμφωνα με όσα προβλέπονται και ορίζονται στις αποφάσεις συστάσεως του Φορέα και της Κοινωφελούς Επιχείρησης, και έτσι θα αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις. Βεβαίως, δε θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς, καθώς ορθή επανάληψη δε θα μπορούσε ποτέ να γίνει για απόφαση που ελήφθη σε συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου με μη σύννομη σύνθεση Διοικητικού Συμβουλίου Νομικού Προσώπου για ορισμό μελών!

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα