Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Ελαιόλαδο: Στάση αναμονής για τις τιμές

Με θετικό πρόσημο ως προς την τιμή του ελαιολάδου, όχι όμως και για την παραγωγή του προϊόντος, ξεκίνησε η ελαιοκομική περίοδος στη χώρα μας. Με την έλευση του Νοεμβρίου, που σηματοδοτεί και την επίσημη έναρξη της χρονιάς για τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς, οι τιμές διατηρούνται σε ικανοποιητικά σχετικά επίπεδα, ωστόσο οι ποσότητες σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές αναμένονται μειωμένες.
Ως προς τις τιμές τα περσινά έξτρα κυμαίνονται από 3,10 έως 3,20 και 3,25, για εξαιρετικές περιπτώσεις καλής ποιότητας, ενώ τα λαμπάντε βάσης 5° από 2,65 έως 2,67 ευρώ/κιλό, αν και με πολύ περιορισμένη ζήτηση.
Τα φετινά φρέσκα της αθηνοελιάς ανεβαίνουν στα 4,0 με 4,05 ευρώ/κιλό.
Οι ποσότητες είναι μειωμένες σε σύγκριση με πέρσι, αλλά τουλάχιστον οι αποδόσεις ελαιόκαρπου σε ελαιόλαδο είναι ανεβασμένες λόγω της ξηρασίας των προηγουμένων μηνών.
Τα παραπάνω αναφέρονται σε ρεπορτάζ στην "Ύπαιθρο Χώρα".
Από την άλλη πλευρά, η καθίζηση – σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις – στην παραγωγή ελαιολάδου στη γειτονική Ιταλία θα εκτινάξει τη ζήτηση για το ελληνικό ελαιόλαδο. Η Ελλάδα, έπειτα από δύο χρονιές με παραγωγή άνω των 300.000 τόνων, φέτος αναμένει μια σχετικά μειωμένη παραγωγή, με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 240.000 – 250.000 τόνους. Μια τέτοια εξέλιξη εύλογα θα προκαλέσει ώθηση προς τα πάνω στις τιμές παραγωγού, με τις πρώτες συναλλαγές να πραγματοποιούνται σε επίπεδα τιμών άνω των 3 ευρώ το κιλό. Μάλιστα, στις τελευταίες δημοπρασίες πώλησης ελαιολάδου στη Λακωνία οι τιμές κυμάνθηκαν μεταξύ 3,18 – 3,3 ευρώ το κιλό.
Αυτά υποστηρίζει σε χθεσινό του ρεπορτάζ το "Έθνος".

Εξαγωγές
Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, μετά την Ιταλία και την Ισπανία, αλλά  με κριτήριο την ποιότητα κατατάσσεται πρώτη στον κόσμο, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (Σ.Ε.ΒΙ.Τ.ΕΛ.), πάνω  από το 80% της ελληνικής παραγωγής ελαιολάδου είναι «εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο».
Παρ’ όλα αυτά οι εξαγωγές που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο είναι κυρίως σε μορφή «χύμα» και με βασικό προορισμό την Ιταλία. Οι εκεί βιομηχανίες χρησιμοποιούν το εξαιρετικά παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο για την ποιοτική αναβάθμιση των δικών τους προϊόντων και στη συνέχεια το εξάγουν ως ιταλικό παρθένο ελαιόλαδο με αποδέκτες πολλές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και την Ελλάδα.
Οι ελαιοπαραγωγοί της χώρας μας έχουν τεράστια εμπειρία στην ελαιοκαλλιέργεια, με αποτέλεσμα η μετατροπή της συμβατικής καλλιέργειας σε βιολογική να γίνεται σχετικά εύκολη. Σχεδόν το 60% του καλλιεργούμενου ελληνικού εδάφους είναι ελαιώνες, ενώ παγκοσμίως η Ελλάδα είναι πρώτη στην παραγωγή μαύρων ελιών και τρίτη στην παραγωγή ελαιολάδου.
Στο έδαφός της καλλιεργούνται περισσότερα από 132 εκατομμύρια ελαιόδενδρα, από τα οποία παράγονται σε κανονικές χρονιές, περίπου 300.000 τόνοι ελαιολάδου ετησίως. Το 82% της παραγωγής αυτής ανήκει στην κατηγορία «εξαιρετικά – παρθένου ελαιολάδου», όταν της Ισπανίας μόνο το 25-30% και της Ιταλίας το 40-45% χαρακτηρίζονται έτσι. Περίπου η μισή από την ετήσια ελληνική παραγωγή ελαιολάδου εξάγεται προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και κυρίως στην Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα