Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Αποκάλυψη: Τραπεζίτες και media επέβαλαν τον Ραχόι

Αποκάλυψη: Τραπεζίτες και media επέβαλαν τον ΡαχόιΣάλο προκαλούν στην Ισπανία οι αποκαλύψεις του πρώην γενικού γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεθ, για το ρόλο που διαδραμάτισαν τραπεζίτες, μεγαλοεπιχειρηματίες και εκδοτικά συγκροτήματα προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία το δεξιό Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, σχηματίζοντας κυβέρνηση μειοψηφίας με την ανοχή των Σοσιαλιστών.
Ο πρώην ηγέτης των Σοσιαλιστών, ο οποίος ουσιαστικά ανετράπη με εσωκομματικό "πραξικόπημα" επειδή ήθελε να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με την Αριστερά, είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι οι βαρόνοι του χρηματοοικονομικού τομέα και η  - εμφανιζόμενη ως «φιλοσοσιαλιστική» - εφημερίδα El Pais «εργάστηκαν για να μην υπάρξει συμφωνία με την Αριστερά». Πίεσαν μάλιστα τα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος να ταχθούν υπέρ της συνεργασίας με το δεξιό Λαϊκό Κόμμα και του σχηματισμού κυβέρνησης υπό τον Ραχόι.
Ο Σάντσεθ κατονόμασε μάλιστα τον επικεφαλής του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού Telefonica και τον ιδιοκτήτη της εφημερίδας El Pais ως πρωταγωνιστές της προσπάθειας να αποτραπεί συγκρότηση αριστερής κυβέρνησης συνεργασίας.
«Μου είπαν: "Πρωθυπουργός ο Ραχόι. Η El Pais δεν θα υποστηρίξει κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος», αποκάλυψε ο πρώην ηγέτης των Σοσιαλιστών.

Επισήμανε ακόμη ότι πολλά μέσα ενημέρωσης εξαπέλυαν συστηματικά επιθέσεις εναντίον του με βαρύτατους και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, προκειμένου να τον αναγκάσουν να εγκαταλείψει την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης με τους Podemos και την Αριστερά.

«Ήταν δύσκολο αυτό το εγχείρημα, αλλά μας το έκαναν ακόμη δυσκολότερο», τόνισε ο Σάντσεθ αναφερόμενος στα μέσα ενημέρωσης που έβλεπαν μόνο δύο εναλλακτικές λύσεις, «κυβέρνηση Ραχόι, ή ξανά κάλπες».

Ο πρώην ηγέτης των Σοσιαλιστών αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο της εφημερίδας El Pais και του εκδοτικού της συγκροτήματος ("Prisa"), που είναι ο μεγαλύτερος ισπανόφωνος όμιλος μέσων ενημέρωσης  σε όλο τον κόσμο: «Μας πίεζε να διευκολύνουμε το σχηματισμό δεξιάς κυβέρνησης υπό τον Ραχόι και να κηρύξουμε αμείλικτο πόλεμο εναντίον του Podemos και της Αριστεράς», είπε ο Σάντσεθ σε εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού LaSexta.

 Τελικά, οι πιέσεις έπιασαν τόπο: Η πλειοψηφία των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής του Σοσιαλιστικού Κόμματος τάχθηκε κατά του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών με πρωθυπουργό τον Σάντσεθ και προτίμησε να αναθέσει την εξουσία στον δεξιό Ραχόι, διευκολύνοντας τον να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα