Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

Ανασκόπηση: Προσωπικότητες που έφυγαν από τη ζωή το 2021


Λίγο πριν από την εκπνοή του 2021, κάνουμε μια ανασκόπηση και θυμόμαστε τις προσωπικότητες που έφυγαν από τη ζωή μέσα στο έτος. Το 2021 ήταν άλλη μία χρονιά που σημαδεύτηκε από τον θάνατο ανθρώπων που άφησαν το στίγμα τους στην πολιτική, οικονομική, κοινωνική, πολιτισμική ζωή της χώρας ή ακόμη και στον αθλητισμό.
Μίκης Θεοδωράκης, Σήφης Βαλυράκης, Τόλης Βοσκόπουλος, Ιάκωβος Τσούνης, Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, Φώφη Γεννηματά, Κάρολος Παπούλιας, είναι κάποιοι από τους ανθρώπους που πέθαναν μέσα στη χρονιά που φεύγει σε λίγες ημέρες, όπως καταγράφεται και στο βίντεο του Τομέα Φωτορεπορτάζ –Video του ΑΠΕ ΜΠΕ.
Ο Σήφης Βαλυράκης εντοπίστηκε νεκρός στις 24/1 από το Λιμενικό Σώμα στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας κοντά στο μικρό νησί Πεζονήσι Ερέτριας. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ είχε εξαφανιστεί από το μεσημέρι της Κυριακής 24/1, ενώ επέβαινε σε φουσκωτό σκάφος. Βρέθηκε περίπου στις 20.30 το βράδυ κοντά στο νησί «Πεζονήσι» περίπου ένα μίλι μακριά από το σκάφος στο οποίο επέβαινε. Η είδηση του θανάτου του συγκλόνισε τον πολιτικό κόσμο και όχι μόνο.
Ο εφοπλιστής και εθνικός ευεργέτης, Ιάκωβος Τσούνης, που δώρισε όλη του την περιουσία στις Ένοπλες Δυνάμεις, απεβίωσε στις 10 Απριλίου, στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΓΣΝΑ) όπου νοσηλευόταν. Είχε έντονη φιλανθρωπική δράση.
Την τελευταία του πνοή άφησε ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος στις 24 Μαΐου. Νοσηλευόταν επί αρκετούς μήνες στο Ιατρικό Κέντρο με πολυοργανική ανεπάρκεια έπειτα από χειρουργική επέμβαση. Ήταν μέλος της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας που συνδέθηκε με τη «Χαλυβουργική», η οποία με τη σειρά της συνδέθηκε με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, την ανασυγκρότηση της χώρας και την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής από τη δεκαετία του ’50.
Η σημαντική εκπρόσωπος του δημοτικού τραγουδιού Φιλιώ Πυργάκη πέθανε στις 17 Ιουλίου, σε ηλικία 82 ετών. Τα τελευταία χρόνια έδινε μάχη με τον καρκίνο. Τον Μάιο είχε χάσει τον σύζυγό της από την ίδια νόσο.
Στις 19 Ιουλίου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών ο Τόλης Βοσκόπουλος βυθίζοντας στο πένθος τον καλλιτεχνικό χώρο και τους θαυμαστές του. Ο “πρίγκιπας” του ελληνικού τραγουδιού άφησε την τελευταία του πνοή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, από ανακοπή καρδιάς.
Στις 27 Αυγούστου πέθανε ο Άκης Τσοχατζόπουλος, σε ηλικία 82 ετών. Αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα πριν από τον θάνατό του νοσηλευόταν σε ιδιωτικό θεραπευτήριο στην Καστέλλα. Πέθανε από ανακοπή καρδιάς.
Στις 2 Σεπτεμβρίου έκλεισε ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια του ελληνικού πολιτισμού καθώς έφυγε από τη ζωή ο Μίκης Θεοδωράκης. Ο Μίκης Θεοδωράκης συνδέθηκε με τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας και ο θάνατός του βύθισε στο πένθος ολόκληρη τη χώρα.
Ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά συγκλόνισε το Πανελλήνιο. Ήταν 57 ετών. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατέληξε στις 25 Οκτωβρίου στις 12.04 στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, έπειτα από πολυετή μάχη με τον καρκίνο και παρά τις προσπάθειες των γιατρών, ύστερα από δύο εβδομάδες νοσηλείας. Είχε εισαχθεί στον Ευαγγελισμό στις 12 Οκτωβρίου με συμπτώματα ατελούς ειλεού, τα οποία αποδόθηκαν τελικά σε υποτροπή της βασικής της νόσου.
Λίγες ημέρες πριν από το τέλος του 2ο21, στις 26 Δεκεμβρίου πέθανε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. Υπήρξε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου και υπουργός Εξωτερικών, υπουργός ή υφυπουργός σε όλη τη διάρκεια των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου.
Το βίντεο της ανασκόπησης είναι του Τομέα Φωτορεπορτάζ –Video του ΑΠΕ ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα