Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

Έρχονται άμεσα τα νέα μέτρα: Μπαράζ συσκέψεων ειδικών και κυβέρνησης - Ρεβεγιόν στο... σπίτι μετά τα 22.000 κρούσματα


Προβληματίζει τους ειδικούς η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων Covid-19, λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας της μετάλλαξης όμικρον και σήμερα συνεδριάζει στις 12 εκ νέου η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Yπουργείου Υγείας, προκειμένου να αξιολογήσει την επιδημιολογική κατάσταση και κατά πάσα πιθανότητα να εισηγηθεί την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που έχουν αποφασιστεί νωρίτερα από τις 3 Ιανουαρίου και μάλλον από το πρωί της Πέμπτης ή της Παρασκευής.
Αν αυτό συμβεί τελικά, το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς θα γίνει για δεύτερη χρονιά στα σπίτια, αφού τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα κλείσουν νωρίτερα. Όλα δείχνουν ότι το "λουκέτο" την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, θα μπει λίγες ώρες πριν τα μεσάνυχτα, ενώ εξετάζεται να μπει ακόμα και στις 9 το βράδυ.
Νωρίτερα στις 9:30 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου θα διεξαχθεί η τακτική σύσκεψη για την πανδημία υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.
Το απόγευμα αναμένεται η σχετική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας
Ερώτημα παραμένει, πάντως, αν η μουσική θα συνεχίσει σε τέτοιου είδους μαγαζιά, με τον υπουργό Υγείας θα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαγορευτεί, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει άτυπο lockdown στην εστίαση/διασκέδαση.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι πληροφορίες θέλουν να μην αλλάζει τίποτα προς το παρόν στα γήπεδα παρά τις αντιδράσεις από τον χώρο του αθλητισμού, δηλαδή θα επιτρέπεται μόνο το 10% των θεατών ανάλογα με τη χωρητικότητα του γηπέδου, με μέγιστο αριθμό τα 1.000 άτομα.
Επίσης, κανονικά προβλέπεται να ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων μετά το πέρας της εορταστικής περιόδου.
Παράλληλα, αναμένονται από τους ειδικούς αυστηρές συστάσεις για τις οικογενειακές συγκεντρώσεις των εορτών. Οι οδηγίες θα σχετίζονται με τον αριθμό των ατόμων που θα λάβουν μέρος στα ρεβεγιόν, τα μέτρα προστασίας και τη διεξαγωγή τεστ κορονοϊού πριν τις μαζώξεις.
Πλεύρης: Περιμέναμε αύξηση των κρουσμάτων, αλλά όχι τόσο άμεσα
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ανέφερε ότι με την επικράτηση της "όμικρον" περιμέναμε αύξηση των κρουσμάτων, αλλά όχι τόσο άμεσα, δεν είναι κάτι όμως που "μας αιφνιδιάζει αλλά μας προβληματίζει". Πρόσθεσε ότι με την επικράτηση της "όμικρον", θα δούμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων και έφερε ως παράδειγμα την αύξηση κατά 370% που καταγράφεται στην Αττική.
Αναφερόμενος στο σύστημα υγείας είπε ότι το αισιόδοξο είναι ότι παρά την αύξηση των κρουσμάτων το σύστημα υγείας δεν πιέζεται παραπάνω. Το πρόβλημα, όμως, είπε ο κ. Πλεύρης, είναι ότι δεν πρόλαβε να γίνει αποσυμπίεση στο ΕΣΥ από το τέταρτο κύμα της μετάλλαξης "δέλτα". Σημείωσε ότι το σύστημα διαχειρίζεται σήμερα περιστατικά της "δέλτα" και υπάρχει ανησυχία να μην προστεθούν και περιστατικά, έστω και ήπια, της "όμικρον".
Θέλουμε, είπε ο υπουργός, να έχουμε ενισχυμένο το ΕΣΥ και ανακοίνωσε ότι έχει επέλθει συμφωνία με όλες τις ιδιωτικές δομές που θα διαχειριστούν περιστατικά covid, ή θα στελεχώσουν με γιατρούς τους μονάδες του ΕΣΥ.  Αρα θεωρούμε ότι η Αθήνα που αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο επίκεντρο της 'όμικρον΄ θα είναι πλήρως κατοχυρωμένη στο επίπεδο των νοσηλειών".
Τέλος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή του πλαισίου ανοίγματος των σχολείων.
Σκέρτσος: Γιατί δεν θα πάμε σε οριζόντια μέτρα lockdown, αλλά σε στοχευμένα
Η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να πάει σε οριζόντια μέτρα, όπως γενικό lockdown, αλλά σε στοχευμένα, που θα αφορούν τη διασκέδαση, εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.
Σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει τα υπάρχοντα δεδομένα που έχει διαμορφώσει η μετάλλαξη Όμικρον και γιατί δεν χρειάζονται οριζόντια αυστηρά μέτρα, όπως αυτά που λαμβάνουν μεμονωμένες χώρες.
Όπως σημειώνει, "ένας νέος κύκλος οριζόντιων περιοριστικών μέτρων μπορεί να γίνεται δεκτός για λίγο διάστημα από πολλούς ανθρώπους, όχι όμως παρατεταμένα και επαναλαμβανόμενα, όταν μάλιστα έχουμε θωρακίσει τον πληθυσμό με τον εμβολιασμό, το σύστημα υγείας με προσωπικό και κλίνες, και τη δημόσια διοίκηση με πολύ περισσότερα εργαλεία παρακολούθησης, ελέγχου και αξιολόγησης της πανδημίας συγκριτικά με δυο χρόνια πριν.
Μπορούμε να διαχειριστούμε με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα και αυτό το κύμα της πανδημίας. Με συχνό testing πριν και μετά από κάθε συμμετοχή σε κοινωνική εκδήλωση, αυστηρότερη επιλογή των κοινωνικών μας επαφών και ιδιαίτερη προσοχή από τους νεότερους στην προστασία των μεγαλύτερων, ώστε ο κύκλος της μεταδοτικότητας να μην περάσει στους άνω των 60 στα οικογενειακά τραπέζια των γιορτών".
Τα μέτρα από 3/1 που θα εφαρμοστούν νωρίτερα
  • Επιβάλλεται υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλή μάσκα τόσο στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μεταφοράς αλλά πλέον και στο προσωπικό των χώρων εστίασης. Ενώ συστήνεται να επιλέγονται οι μάσκες υψηλής προστασίας ή η διπλή μάσκα όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
  • Σε χώρους διασκέδασης και εστίασης, το ωράριο λειτουργίας θα είναι έως τις 12 τα μεσάνυχτα, έως 6 άτομα θα επιτρέπονται ανά τραπέζι και θα απαγορεύονται οι όρθιοι πελάτες. Αν τα μέτρα δεν τηρηθούν θα απαγορευθεί και η μουσική.
  • Στους αθλητικούς χώρους στα γήπεδα, θα υπάρχει περιορισμός της παρακολούθησής τους από τους φιλάθλους σε ποσοστό 10% με ανώτατο όριο τα 1000 άτομα. Σε περίπτωση που και σε αυτή την περίπτωση δεν τηρηθούν τα μέτρα από τους φιλάθλους αυτομάτως όλοι οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.
  • Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, στις δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων θα υπάρχει δυνατότητα επισκεπτηρίου μόνο αν έχει προηγηθεί προηγούμενο PCR 48 ωρών. Ενώ και στα νοσηλευτικά ιδρύματα θα υπάρχει αυστηροποίηση των όρων του επισκεπτηρίου και θα απαγορεύεται για αυτό το διάστημα και η είσοδος των ιατρικών επισκεπτών.
  • Θα υπάρξει τηλεργασία τόσο στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα όσο και στις ιδιωτικές εταιρίες. Η τηλεργασία θα φτάνει έως και το 50% και θα υπάρχει παράλληλα κυλιόμενο ωράριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα