Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

ΑΑΔΕ: 27.500 φορολογικοί έλεγχοι το 2022 - Ποιες υποθέσεις μπαίνουν στο στόχαστρο


Μπαράζ φορολογικών ελέγχων για τη μείωση της φοροδιαφυγής και την αύξηση της εισπραξιμότητας προγραμματίζει να διενεργήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων το 2022, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι θα μπει φρένο στην πανδημία και θα επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς η αγορά.
Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, προβλέπεται ότι τη νέα χρονιά θα πραγματοποιηθούν 25.000 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης. Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Εξ αυτών, το 75% θα αφορά κατ' αρχάς σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας, για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δηλώσεως φορολογίας εισοδήματος. Παράλληλα θα διενεργηθούν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες άλλοι 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.
Παίρνει μπροστά το Eispraxis
Παράλληλα, η ΑΑΔΕ βάζει... μπροστά το Eispraxis. Τις επόμενες ημέρες θα ενεργοποιηθεί το σύστημα Eispraxis, που θα επιτρέπει την αυτόματη είσπραξη των χρεών. Το νέο σύστημα θα σκιαγραφεί το προφίλ του κάθε οφειλέτη, καθώς θα αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και την περιουσιακή του κατάσταση με «όχημα» τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis. Παράλληλα, θα αντλεί στοιχεία από τρίτους όπως Κτηματολόγιο και ΓΕΜΗ αλλά και από τις φορολογικές διοικήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ.
Με αυτόν τον τρόπο η ΑΑΔΕ θα βλέπει ποιες είναι οι πραγματικές δυνατότητες πληρωμής των φορολογουμένων ώστε να προχωρούν ταχύτερα και πιο στοχευμένα οι κατασχέσεις σε όσους δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης η φορολογική διοίκηση θα προχωρά σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων, κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων και σε δεύτερη φάση σε πλειστηριασμούς.
Nέα ελεγκτικά κέντρα
Την ίδια στιγμή, με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρά στη δημιουργία 6 Ελεγκτικών Κέντρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εντός του πρώτου τριμήνου του 2022, στο πλαίσιο της αναδιοργανώσεως του ελεγκτικού μηχανισμού. Πρόκειται για 4 Ελεγκτικά Κέντρα στην Αττική και 2 στη Θεσσαλονίκη, στα οποία θα μεταφερθούν όλες οι υποθέσεις που έχουν οι κατά τόπους εφορίες.
Στόχος της ΑΑΔΕ είναι να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, ενώ στο στόχαστρο των νέων Ελεγκτικών Κέντρων αναμένεται να βρεθούν όλες οι υποθέσεις φοροδιαφυγής, με τη μεγαλύτερη βαρύτητα να δίδεται σε μεγάλες υποθέσεις. Αυτή την περίοδο αναμένεται να αποσαφηνιστεί εάν τα νέα Ελεγκτικά Κέντρα θα αναλάβουν και υποθέσεις που έχουν το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου.
Λόγω της πανδημίας, τα τελευταία δύο χρόνια οι έλεγχοι περιορίστηκαν, αλλά πλέον οι «ράμπο» της εφορίας ξαναπιάνουν δουλειά, εστιάζοντας τους ελέγχους σε κλάδους που κατ’ επανάληψη σημειώνονται περιστατικά φοροδιαφυγής. Η απόκρυψη εισοδημάτων, η μη καταβολή ΦΠΑ, οι μεγάλες επιστροφές φόρων είναι μερικές από τις υποθέσεις στις οποίες θα εστιάσουν οι εφοριακοί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τα Ελεγκτικά Κέντρα θα στελεχωθούν με συνολικά 800 εφοριακούς που θα αναλάβουν τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής αλλά και με προσωπικό που θα αναλάβουν την τεχνολογική επάρκειά τους.
Tσουνάμι διασταυρώσεων
Εξονυχιστικές θα είναι επίσης οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και για τον εντοπισμό υπόχρεων οι οποίοι έχουν καταστρατηγήσει τις διατάξεις για τη χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού των συνεπειών της πανδημίας, όπως επίσης και για την καταβολή αποζημιώσεων λόγω πυρκαγιών ή άλλων φυσικών καταστροφών.
Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό, το «πακέτο» των διασταυρώσεων που προγραμματίζονται, με βάση και το σχέδιο της ΑΑΔΕ, περιλαμβάνει:
  • Διασταύρωση για τον εντοπισμό φορολογούμενων που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ είχαν σημαντική δραστηριότητα.
  • Διασταύρωση για τον εντοπισμό διαφορών μεταξύ συνολικών ετήσιων εκροών δηλώσεων ΦΠΑ με τα δηλωθέντα εισοδήματα δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019.
  • Δράσεις εντοπισμού υπόχρεων σε υποβολή ή τροποποίηση δηλώσεων Ε9 νομικών προσώπων, με εφαρμογή των διαδικασιών έκδοσης πράξεων εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου.
  • Διενέργεια διασταυρώσεων για τη συμμόρφωση φορολογουμένων όσον αφορά την υποχρέωση αναγραφής στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων των πρόσθετων αποδοχών.
  • Διασταύρωση εισοδημάτων αλλοδαπής προέλευσης στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών.
  • Διασταύρωση για τον εντοπισμό μη δηλωθέντων ποσών αναδρομικών εισοδημάτων ή πρόσθετων αποδοχών.
  • Εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις με αξιοποίηση δεδομένων από συναλλαγές μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα