Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

Τρίμηνη παράταση για την εγγραφή στο ΓΕΜΗ επιστημόνων και ελεύθερων επαγγελματιών που δεν ασκούν εμπορική δραστηριότητα


Όπως αναφέρεται αναλυτικά σε άρθρο του νομικού συνεργάτη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Στάθη Σταματελόπουλου, που δημοσιεύτηκε σήμερα στην ηλεκτρονική σελίδα του επιμελητηρίου: «Αναστάτωση είχε προκαλέσει στον χώρο των επιστημόνων και των ελευθέρων επαγγελματιών (δικηγόρων, μηχανικών, λογιστών, μηχανικών, ιατρών κλπ), η έκδοση της υπ. αριθμ. 90043/10-8-2021 (ΦΕΚ Β' 4066/6-9-2021) απόφασης του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδη, με την οποία, χωρίς την αναγκαία προηγούμενη διαβούλευση με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς και επαγγελματικούς κλάδους, αποφασίστηκε αφενός μεν η καταγραφή των ΚΑΔ για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και για αυτά που αντίστοιχα δεν ασκούν εμπορική δραστηριότητα, αφετέρου δε, ορίστηκε ως υποχρεωτική η εγγραφή στο ΓΕΜΗ και όλων των φυσικών προσώπων που δεν ασκούν εμπορική δραστηριότητα και για τα οποία παράλληλα προβλέφθηκε και η μη καταβολή ανταποδοτικών τελών, με εξαίρεση την καταβολή του τέλους για την επιλογή διακριτικού τίτλου, η οποία όμως ορίστηκε, ως προαιρετική.
Ειδικότερα και σύμφωνα με το άρθρο 3 της ως άνω υπουργικής απόφασης, ορίστηκε ότι, μη εμπορική δραστηριότητα ασκούν όλα τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία ασκούν οικονομική δραστηριότητα, που δεν έχει τα χαρακτηριστικά της διενέργειας εμπορικών πράξεων κατά σύνηθες επάγγελμα ή της διάθεσης αγαθών και υπηρεσιών ή της διαμεσολάβησης στην διάθεση αυτών, με επιχειρηματικό κίνδυνο, μέσω οργανωμένης υποδομής ή και της εκμετάλλευσης της εργασίας τρίτων προσώπων, αλλά αντίθετα, η δραστηριότητα τους έχει κυρίαρχο επιστημονικό, ή και καλλιτεχνικό χαρακτήρα ή αφορά δραστηριότητα πρωτογενούς παραγωγής ή την διάθεση αγαθών, σε εξαιρετικά μικρή κλίμακα και με θεμέλιο τον ίδιο σωματικό μόχθο των προσώπων αυτών που την ασκούν.
Μάλιστα, σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 5 της ως άνω απόφασης η κωδικοποίηση των ΚΑΔ, σύμφωνα με τα συνημμένα στην απόφαση παραρτήματα των δύο κατηγοριών ΚΑΔ, θα καταχωρίζεται στο πληροφοριακό σύστημα του ΓΕΜΗ σε τρόπο ώστε, με την έναρξη της δραστηριότητας ενός φυσικού προσώπου και την λήψη αριθμού ΓΕΜΗ, ανάλογα με την επιλογή του ΚΑΔ, να προκύπτουν αυτόματα οι υποχρεώσεις των υπόχρεων εγγραφής στο ΓΕΜΗ (ήτοι η υποχρέωση τους να καταβάλλουν ανταποδοτικά τέλη ή όχι).
Παράλληλα, σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 7 της ως άνω υπουργικής απόφασης, η έναρξη της ισχύος της ορίστηκε για την 1η Οκτωβρίου του 2021. Όμως, οι αντιδράσεις που η ως άνω απόφαση προκάλεσε στους κύκλους των επιστημονικών και επαγγελματικών κλάδων ήταν πολύ μεγάλη, με συνέπεια να εκδοθεί στην συνέχεια η υπ. αριθμ. 104186/24-9-2021 (ΦΕΚ 4486 Β'/29-9-2021 απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με την οποία δόθηκε παράταση στην έναρξη ισχύος και εφαρμογής της ως άνω απόφασης και ορίστηκε ότι, αυτή τίθεται μεν σε ισχύ από την 1/10/2021, με εξαίρεση όμως τα άρθρα 3 και 4 (δηλαδή για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν μη εμπορική δραστηριότητα), για τα οποία και τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2022.
Προφανώς, λόγω των συνεχιζόμενων και εύλογων αντιδράσεων των επιμέρους επιστημονικών συλλόγων (Δικηγορικοί Σύλλογοι, Ιατρικοί Σύλλογοι, Επαγγελματικές οργανώσεις κ.α.), αλλά και της παντελούς έλλειψης διαβούλευσης για την ανάγκη της εγγραφής των επιστημόνων και λοιπών ελευθέρων επαγγελματιών, που δεν ασκούν εμπορική δραστηριότητα στο ΓΕΜΗ, εξεδόθη η υπ. αριθμ. 138153/17-12-2021 (ΦΕΚ Β΄6054/20-12-2021) απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με την οποία προβλέπεται η εκ νέου παράταση για την έναρξη ισχύος των ως άνω διατάξεων (άρθρα 3 και 4 της υπ. αριθμ. 90043/2021 υπουργικής απόφασης, που αφορούν τα φυσικά πρόσωπα, που δεν ασκούν εμπορική δραστηριότητα), για την 1η Απριλίου του 2022. Παράλληλα, με την ως άνω απόφαση τροποποιείται και το Παράρτημα Ι της ως άνω απόφασης (που αφορά τους ΚΑΔ φυσικών προσώπων που ασκούν εμπορική δραστηριότητα) και προστίθενται σε αυτό εννέα νέοι ΚΑΔ.
Σε κάθε περίπτωση, παραμένει εύλογη η απορία για την ανάγκη της ένταξης των ως άνω κατηγοριών επιστημόνων και ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι δεν ασκούν αποδεδειγμένα εμπορική δραστηριότητα, ενώ παράλληλα, είναι εγγεγραμμένοι και στους επιμέρους επιστημονικούς και επαγγελματικούς τους συλλόγους, το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, στο οποίο, ως εκ της ονομασίας του και της σκοπιμότητας αλλά και της χρησιμότητας του, θα έπρεπε να αφορά αποκλειστικά και μόνο τα νομικά πρόσωπα (εμπορικές εταιρείες), καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν πράγματι εμπορική δραστηριότητα, σύμφωνα με τα κριτήρια, που παγίως δέχεται, τόσο η θεωρία στο πλαίσιο του εμπορικού δικαίου, όσο και η σχετική νομολογία των Δικαστηρίων της χώρας μας» .     ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα