Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ νότια της Κρήτης - Ταρακουνήθηκε όλο το νησί - Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων


Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός ήταν 5,7 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 46,6 χιλιομέτρων και σημειώθηκε νότια της Κρήτης. Τι λένε Λέκκας και Τσελέντης.

Μεγάλος σεισμός σημειώθηκε λίγο μετά τις 7 το πρωί της Τετάρτης, στην Κρήτη.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός ήταν 5,7 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 46,6 χιλιομέτρων και σημειώθηκε νότια της Κρήτης.
5,9 Ρίχτερ δίνει το Ευρωμεσογειακό
Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,9 Ρίχτερ, το επίκεντρο εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο 62 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά από τις Μοίρες και το εστιακό βάθος ήταν 80 χιλιόμετρα.
Από τον μεγάλο σεισμό ταρακουνήθηκε όλη η Κρήτη, ενώ δεν υπάρχουν μέχρι ώρας αναφορές για ζημιές.


Ο Πρόεδρος ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA, είπε πως δεν σχετίζεται με τον σεισμό του Αρκαλοχωρίου, ενώ τόνισε πως λόγω του μεγάλου εστιακού βάθους είναι λογικό να ήταν αισθητός ακόμα και στην Ρόδο, αλλά και στην Κυπαρισσία.
"Η σεισμική δόνηση δεν σχετίζεται με τους αλλού σεισμούς στην Κρήτη το προηγούμενο διάστημα, ούτε θα έχουμε μετασεισμική ακολουθία λόγω του βάθους του σεισμού", πρόσθεσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Τσελέντης: Τον ένιωσα
"To ένιωσα, το κατάλαβα, γιατί είμαι στο Ηράκλειο, θα πάω εκεί κοιτάμε μήπως είναι επέκταση της ζώνης του Αρκαλοχωρίου προς τη θάλασσα, που δεν το βλέπω πιθανό αυτό, ή σε ένα ρήγμα παράλληλο στις ακτές της Κρήτης που έχει να κάνει με τη ζώνη καταβύθισης. Ευτυχώς ο σεισμός έγινε στη θάλασσα το παρακολουθούμε", σχολίασε από πλευράς του στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης .
Όπως εξήγησε ο κ. Τσελέντης, "το καλοκαίρι εκεί κάτω, λίγο νοτιότερα, έδινε πολλούς σεισμούς, αλλά δεν είχαν σχέση με τη ζώνη του Αρκαλοχωρίου. Τους τελευταίους 3 μήνες βλέπουμε ότι υπάρχει επέκταση της σεισμικής ακολουθίας του Αρκαλοχωρίου και βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά. Μάλλον δεν είναι, επέκταση αυτού του ρήγματος".
Μιλώντας για τον σεισμό, στο OPEN, ο Άκης Τσελέντης εξήγησε πως το επίκεντρο ήταν στα όρια του νησιού με τη θάλασσα. "Έγινε πολύ αισθητός στο νησί, ελπίζω να μην έχουμε επιπτώσεις στα ήδη ευάλωτα κτίρια γιατί ήταν πολύ έντονος", σημείωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα