Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

Νέα μέτρα - Πλεύρης: Λήξη του πιστοποιητικού στους 7 μήνες - Μπλόκο και σε ανοιχτούς χώρους για ανεμβολίαστους


Για την επίσπευση των μέτρων, στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση για να περιοριστεί, όσο γίνεται η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, η οποία τα τελευταία 24ωρα είναι ραγδαία εξαιτίας της σταδιακής κυριαρχίας της μετάλλαξης Όμικρον αλλά και για το ενδεχόμενο να αποφασιστούν νέα μέτρα μετά την Πρωτοχρονιά μίλησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Ο υπουργός Υγείας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε πως εξετάζεται αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο οι ανεμβολίαστοι πολίτες να μην μπορούν να βρεθούν ούτε στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης, ενώ διαμήνυσε ότι «κλειδώνει» στους 7 μήνες η λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού για όλες τις ηλικίες αν δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση.
Όπως τόνισε έχει σχεδόν αποφασιστεί ότι όσοι έχουν κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου και έχει παρέλθει 7μηνο από την δεύτερη να λογίζονται ως ανεμβολίαστοι και έτσι να χάνουν τα προνόμιά. Ανέφερε οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν ανακοινώσεις μετά την Πρωτοχρονιά.
Ανοιχτή η διεύρυνση της υποχρεωτικότητας
Για το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών ο κ. Πλεύρης είπε ότι δεν είμαστε δογματικοί στην υποχρεωτικότητα αλλά εξετάζουμε να επεκταθεί αποκλειστικά με ηλικιακά κριτήρια και όχι με επαγγελματικά. Άφησε μάλιστα ανοικτό το να υπάρξει διεύρυσνη της υποχρεωτικότητας στους άνω των 50 ετών.
Στόχος νέων μέτρων να μην υπάρξει αύξηση και στις μεγαλύτερες ηλικίες
Ο υπουργός αρχικά τόνισε ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι εκείνοι που νοσούν βαριά στα νοσοκομεία είναι κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα και σημείωσε πως υπάρχει τεράστια διασπορά της Όμικρον στις νεότερες ηλικίες. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι στόχος των νέων μέτρων είναι να περιοριστεί η διασπορά της νέας μετάλλαξης από τα άτομα μικρότερων ηλικιών (που και αυτά κινδυνεύουν) στους γονείς και στους παππούδες τους.
Αντικατάσταση γιατρών που νοσούν στο ΕΣΥ από ιδώτες
Επίσης, ο υπουργός μίλησε για οργανωμένο σχέδιο αντικατάστασης των γιατρών που νοσούν στις δημόσιες δομές υγείας από γιατρούς του ιδιωτικού τομέα για να μην υπάρξουν κενά. «Πρώτα τα κενά θα καλύπτονται εσωτερικά στα νοσοκομεία και στη συνέχεια, όσες θέσεις μένουν κενές θα καλύπτονται από ιδιώτες γιατρούς, όπως τόνισε».
Στις 5 ημέρες η καραντίνα των ασυμπτωματικών
Για την καραντίνα των νέων κρουσμάτων που ορίζεται πλέον στις 5 ημέρες αν δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, ο Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι δεν χρειάζεται τεστ για επιστροφή στην εργασία ή για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, με προϋπόθεση το κρούσμα να μην παρουσιάζει συμπτώματα. «Θα υπάρχει μεγαλύτερη προστασία με διπλή μάσκα ενώ αυτοί που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσματα αν είναι τριπλοεμβολιασμένοι θα λειτουργούν κανονικά με μεγάλη προσοχή και θα κάνουν τεστ PCR στην πέμπτη μέρα και όσοι δεν έχουν κάνει τρίτη δόση και έχει περάσει 6μηνο από τη δεύτερη θα μπαίνουν σε 5 μέρες καραντίνα και στη συνέχεια θα πρέπει να κάνουν και το σχετικό τεστ», σημείωσε.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης των μέτρων αλλά όχι για πολύ
Για ενδεχόμενο παράτασης των νέων μέτρων σημείωσε ότι άμα χρειαστεί θα ληφθεί η σχετική απόφαση αλλά τόνισε πως δεν αναμένεται να υπάρξει μεγάλη παράταση καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως ο κύκλος της Όμικρον θα είναι μικρότερος.
Τα σχολεία θα ανοίξουν - Θα ξανασυζητήσουμε για τα γήπεδα αν οι οπαδοί και οι ομάδες τηρούν τα μέτρα
Τα σχολεία θα ανοίξουν μετά τα Χριστούγεννα πιθανότατα με τα ίδια υγειονομικά πρωτόκολλα την ημερομηνία που έχει ήδη οριστεί ισχύει, σημείωσε ο κ. Πλεύρης αλλά τόνισε ότι «θα συζητήσουμε με τους επιστήμονες για τυχόν αλλαγές στα πρωτόκολλα. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι πρέπει να τα κλείσουμε», σχολίασε.
Για τη μείωση στην προσέλευση των οπαδών στα γήπεδα ανέφερε ότι οι ομάδες είχαν πρόβλημα και δεν μπορούσαν να ελέγξουν τον κόσμο όσον αφορά στην τήρηση των μέτρων. «Καταλαβαίνω ότι έχουν εισιτήρια διαρκείας. Αν δείξουν ότι τα μέτρα τηρούνται στα 1.000 άτομα είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε για αύξηση της χωρητικότητας και μάλιστα άμεσα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα