Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

Δημόσιο: Big Brother για τους τηλεργαζόμενους - Ηλεκτρονικός έλεγχος ωραρίου και απόδοσης


Την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας για τη λειτουργία του δημόσιου τομέα, με προτεραιότητα τη διαχείριση των υπαλλήλων του, προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κοινωνία της Πληροφορίας αναπτύσσει ένα ψηφιοποιημένο σύστημα διαχείρισης του προσωπικού, στο οποίο θα αποτυπώνεται η «ταυτότητα» του κάθε υπαλλήλου, η θέση στην οποία υπηρετεί, οι διαδρομές καριέρας, τα ενδιαφέροντά του κ.λπ. ώστε να υπάρχει μια σαφής εικόνα για το πως θα μπορεί να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο. Το σύστημα αυτό θα συνδέεται με μια εφαρμογή, στην οποία θα υπάρχει πλήρης εικόνα για τις αναρρωτικές άδειες και για την πορεία των πειθαρχικών συμβουλίων.
Μέσω της ηλεκτρονικής αυτής πλατφόρμας θα γίνεται και ο έλεγχος των τηλεργαζόμενων στο Δημόσιο, τόσο ως προς την καθημερινή «παρουσία» τους, όσο και ως προς την διαχείριση του έργου που έχουν αναλάβει να διεκπεραιώσουν.
Η πλατφόρμα θα προσφέρει στους δημοσίους υπαλλήλους πρόσβαση στην επιφάνεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή του γραφείου τους, στην παρακολούθηση διασκέψεων, στην κοινή επεξεργασία ενός εγγράφου, στην ενσωμάτωση ψηφιακών υπογραφών κλπ.
Επίσης θα δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης της αποδοτικότητας της εργασίας και θα πιστοποιεί ότι ένας υπάλληλος συμμορφώνεται με το ωράριο και εργάζεται τις προβλεπόμενες ώρες απασχόλησης. Το νέο ψηφιακό μοντέλο τηλεργασίας στο Δημόσιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα 16 μηνών από την υπογραφή της συμφωνίας-πλαίσιο με τον ανάδοχο.
Νέα μέτρα: Τι ισχύει  για τηλεργασία στο Δημόσιο
Υπενθυμίζουμε πως από χθες είναι υποχρεωτική η εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και το κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας. Συγκεκριμένα, η σχετική ΚΥΑ αναφέρει για την τηλεργασία στο Δημόσιο τα εξής:
  • Ο αριθμός των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται σε ποσοστό έως πενήντα τοις εκατό (50%), βάσει πλάνου εργασιών κάθε υπηρεσίας, για την κατάρτιση του οποίου λαμβάνονται υπόψη η φύση των καθηκόντων των εργαζομένων, οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και οι ανάγκες κάθε υπηρεσίας.
  • Οι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (υποπερ. 2.1 – 2.9 της περ. 2 της υπό στοιχεία ΔΙΔΑΔ/Φ.64/420/16446/17.9.2020 κοινής
  • απόφασης των Υπουργών Υγείας και Εσωτερικών, Β’ 4011), επανέρχονται στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.
  • Οι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (υποπερ. 1.1 – 1.11 της περ. 1 της υπό στοιχεία ΔΙΔΑΔ/Φ.64/420/16446/17.9.2020 κοινής
  • απόφασης των Υπουργών Υγείας και Εσωτερικών), επανέρχονται στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.
  • Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό κρίνεται από τη Διοίκηση κάθε φορέα η αξιοποίησή του στις κατάλληλες θέσεις, αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου όπου ανήκει.
  • Η προσέλευση των εργαζομένων πραγματοποιείται σταδιακά, σύμφωνα με τις υπηρεσιακές ανάγκες και τις οδηγίες του αρμόδιου Προϊσταμένου.
Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.
Το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:
  1. πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 ή
  2. πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή
  3. βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κοροναϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.
  4. Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.
Εξαιρούνται από την εφαρμογή του παρόντος σημείου απολύτως κατεπείγουσες περιπτώσεις, ιδίως πρόσβασης σε αστυνομικά τμήματα, που δεν επιδέχονται αναβολής.
Οι συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων και οι συναντήσεις εργασίας πραγματοποιούνται ως εξής:
Μέσω τηλεδιάσκεψης άνευ οιουδήποτε περιορισμού αναφορικά με τον αριθμό των συμμετεχόντων, ή
μέσω φυσικής παρουσίας με τη συμμετοχή έως επτά (7) ατόμων (ανεξαρτήτως του εάν αυτά είναι εμβολιασμένα ή όχι ή εάν έχουν νοσήσει κατά το τελευταίο τρίμηνο ή όχι, σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 9) και σε περίπτωση ύπαρξης και άλλων συμμετεχόντων, αυτοί δύνανται να συμμετέχουν με τηλεδιάσκεψη. 
Στην περίπτωση αυτή τα άτομα που συμμετέχουν με φυσική παρουσία καθορίζονται κατόπιν αίτησής τους με απόφαση του προεδρεύοντος, ή
μέσω φυσικής παρουσίας όσων συμμετεχόντων είναι πλήρως εμβολιασμένοι, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 ή νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9. Στην περίπτωση αυτή οι συμμετέχοντες που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή δεν έχουν νοσήσει κατά το τελευταίο τρίμηνο, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο συμμετέχουν με τηλεδιάσκεψη.
Κατά τη λειτουργία συλλογικών οργάνων που διενεργούν διαδικασίες στις οποίες προβλέπεται συνέντευξη, αυτή διενεργείται είτε με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων χωρίς τη φυσική παρουσία του καλούμενου σε συνέντευξη είτε δια ζώσης εφόσον πληρούται το ως άνω όριο. Σε περίπτωση διενέργειας συνέντευξης εξ αποστάσεως το συλλογικό όργανο ορίζει τους αναγκαίους όρους και τις προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας της διαδικασίας αναφορικά με την ταυτοπροσωπία του καλούμενου και τη μη υποβοήθησή του από εξωγενείς παράγοντες.
Τα επιμορφωτικά προγράμματα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) δύνανται να υλοποιούνται με φυσική παρουσία, υπό την προϋπόθεση τήρησης των μέτρων του σημείου 8.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα