Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

Αλλαγές στα εργασιακά το 2022: Αυξήσεις, επιδότηση μισθών και νέες θέσεις εργασίας


Νέα μέτρα που προβλέπουν αύξηση μισθών, επιδότηση μισθών και νέες προσλήψεις θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από αρχή του νέου έτους.

Ειδικότερα από 1/2022 οι εργοδότες μπορούν να προχωρήσουν σε προσλήψεις κάνοντας αίτηση είτε για το πρόγραμμα "πρώτο ένσημο" είτε για το πρόγραμμα επιδοτούμενων θέσεων εργασίας που θα αφορά 50.000 θέσεις το 2022. Επίσης στα 663 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός και στα 29,62 ευρώ το κατώτατο ημερομίσθιο για τους εργατοτεχνίτες.
Ο νόμιμος κατώτατος μισθός και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο, για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, ως εξής:
α) Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 2% και ορίζεται στα 663 ευρώ από 650 ευρώ.
β) Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται επίσης κατά 2% και ορίζεται στα 29,62 ευρώ από 29,04 ευρώ.
Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που επιθυμούν να προσλάβουν εργαζόμενο μέσω του προγράμματος Επιδοτούμενων Θέσεων Εργασίας θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση ένταξης στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ από 1/1/2022, καθώς το πρόγραμμα επεκτείνεται από 1/1/2022 για άλλες 50.000 νέες θέσεις εργασίας.
Παράλληλα από 1/1/2022, θα είναι διαθέσιμο και το «Ανοικτό πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας για την πρώτη πρόσληψη νέων ηλικίας 18-29 ετών -«ΠΡΩΤΟ ΕΝΣΗΜΟ»» σύμφωνα με το άρθρο 196 του ν.4855/2021 (Α' 215) και οι επιχειρήσεις– εργοδότες που επιθυμούν να προσλάβουν νέο, ηλικίας 18-29 ετών χωρίς προηγούμενη προϋπηρεσία, θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις ένταξης (ειδικό έντυπο) στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.
Πρώτο Ένσημο
Περίπου 35.000 εργαζόμενοι ηλικίας από 18 ως 29 ετών χωρίς καμία προϋπηρεσία θα μπορούν από 1η Ιανουαρίου 2022 και μέχρι 31/12/2022 να προσληφθούν με επιδότηση μισθού 600 ευρώ εφόσον πρόκειται για θέση πλήρους απασχόλησης 6μηνης διάρκειας.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα Πρώτο Ένσημο η επιδότηση μισθού θα είναι 100 ευρώ το μήνα αύξηση στον μισθό του εργαζομένου εφόσον είναι θέση πλήρους απασχόλησης. Αυτό σημαίνει ότι:
- ένας νέος εργαζόμενος που θα προσληφθεί με τον κατώτατο μισθό των 663 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2022, θα λάβει καθαρά 570 ευρώ τον μήνα, συν 100 ευρώ από την επιδότηση του πρώτου ενσήμου. Δηλαδή θα λάβει 670 ευρώ το μήνα για 6 μήνες.
- ένας νέος εργαζόμενος που θα προσληφθεί από 1η Ιανουαρίου 2022 με σύμβαση μερικής απασχόλησης θα λάβει 50 ευρώ το μήνα για έξι μήνες. Δηλαδή θα λάβει 300 ευρώ συνολικά για 6 μήνες.
- ένας νέος εργαζόμενος που θα προσληφθεί με τον κατώτατο μισθό των 663 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2022, θα λάβει καθαρά 570 ευρώ τον μήνα, συν 100 ευρώ από την επιδότηση του πρώτου ενσήμου. Εάν όμως η σύμβαση εργασίας του είναι τρίμηνης διάρκειας θα λάβει 670 ευρώ το μήνα για 3 μήνες, όσο δηλαδή διαρκεί η σύμβαση του. Έτσι συνολικά η επιδότηση μισθού θα είναι 300 ευρώ.
Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι νέοι, ηλικίας 18 έως και 29 ετών, οι οποίοι δεν διαθέτουν καμιά προηγούμενη προϋπηρεσία εξαρτημένης εργασίας σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα ή του δημοσίου τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου του δημοσίου τομέα που δεν περιλαμβάνονται στη Γενική Κυβέρνηση.
Κάθε νέα θέση εξαρτημένης εργασίας, πλήρους απασχόλησης, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, που δημιουργείται σύμφωνα με το παρόν πρόγραμμα, σε εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως του κλάδου που αυτοί δραστηριοποιούνται, επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό με 1.200 ευρώ για χρονικό διάστημα έξι μηνών.
Το ποσό της επιδότησης κυμαίνεται ανάλογα:
Αν η νέα πρόσληψη αφορά σύμβαση εξαρτημένης εργασίας μερικής απασχόλησης μειώνεται στο ήμισυ.
Αν η σύμβαση εξαρτημένης εργασίας είναι ορισμένου χρόνου διάρκειας μικρότερης των έξι (6) μηνών, η νέα θέση εργασίας επιδοτείται αναλογικά με τον χρόνο απασχόλησης και το είδος της σύμβασης (πλήρους ή μερικής).
Το ποσό της επιδότησης των 1.200 ευρώ καταβάλλεται ως εξής:
α) Ποσό 600 ευρώ καταβάλλεται απευθείας στον νεοπροσλαμβανόμενο νέο, επιμεριζόμενο σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, επιπλέον του μηνιαίου μισθού του και ανεξαρτήτως του ύψους αυτού.
β) Ποσό 600 ευρώ καταβάλλεται απευθείας στον εργοδότη του νεοπροσλαμβανόμενου νέου, για την κάλυψη μέρους της μισθολογικής δαπάνης.
Η επιχείρηση μπορεί να εντάξει ταυτόχρονα τον ωφελούμενο στο ανοιχτό πρόγραμμα των 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας. Ωστόσο οι ωφελούμενοι που τοποθετούνται στις νέες θέσεις εργασίας του παρόντος, δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». Οι συμβάσεις εργασίας των νέων εργαζόμενων δεν μπορούν να τεθούν σε αναστολή, εκτός εάν η επιχειρηματική δραστηριότητα των επιχειρήσεων στις οποίες προσλαμβάνονται αναστέλλεται με εντολή δημόσιας αρχής.
Επίσης οι θέσεις εργασίας που επιδοτούνται με το παρόν είναι επιπρόσθετες σε σχέση προς τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας.
Για την ένταξή τους στο πρόγραμμα Πρώτο Ένσημο οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα υποβάλλουν σχετική δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» (Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ») του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η επιχείρηση που προβαίνει σε νέα πρόσληψη ή νέες προσλήψεις μία ή περισσότερες φορές, πρέπει υπευθύνως να δηλώνει ότι θα διατηρήσει κατά μέσο όρο τον ίδιο αριθμό εργαζομένων για το διάστημα επιδότησης της νέας θέσης εργασίας, προσαυξημένο κατά τον αριθμό των νέων επιδοτούμενων συμβάσεων εργασίας, σύμφωνα με το πρόγραμμα. Αν διαπιστωθεί ότι η επιχείρηση δεν πληροί τον ανωτέρω όρο, η επιχείρηση δεν λαμβάνει την επιδότηση και αν αυτή έχει καταβληθεί, αναζητείται με τη διαδικασία των αχρεωστήτως καταβληθέντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα