Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

ΕΦΚΑ: Ποιες οφειλές μπαίνουν στη ρύθμιση των 72 δόσεων


Νέες οφειλές εντάσσονται στη ρύθμιση των 72 δόσεων για εκατοντάδες χιλιάδες μη μισθωτούς από 1.1.2022. Η αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022 στον ΕΦΚΑ.

Ειδικότερα οι οφειλές Φεβρουαρίου – Μαρτίου – Απριλίου – Μαΐου 2020 που είχαν τεθεί σε αναστολή είσπραξης δεν εντάσσονται μέχρι 31 12.2021 στην εν λόγω ρύθμιση καθώς δεν θεωρούνται ληξιπρόθεσμες.
Έτσι οι οφειλές του τετράμηνου Φεβρουαρίου – Μαΐου 2020 που δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο μέχρι 31/12/2021 θα μπορεί από 1/1/2022 να ενταχθεί και αυτό στη ρύθμιση των 72 δόσεων.
Η αίτηση για την ένταξη στη ρύθμιση υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) ή μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής εξυπηρέτησης πολιτών στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ.
Για οφειλέτες που τυχόν εξαιρούνται από την πιστοποίηση στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΚΕΑΟ η αίτηση θα μπορεί να υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, κλείνοντας ένα ηλεκτρονικό ραντεβού μέσα από τον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ. Η αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022.
Η υπαγωγή του οφειλέτη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της πρώτης δόσης. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022.
Οι επόμενες δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα καταβολής της πρώτης δόσης. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης είναι 50 ευρώ.
Οι οφειλές ρυθμίζονται σε 36 άτοκες δόσεις ή σε 72 έντοκες δόσεις.
Η βασική οφειλή κεφαλαιοποιείται κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και από τον επόμενο μήνα από αυτόν της υπαγωγής η ρύθμιση επιβαρύνεται με επιτόκιο 2,5% ετησίως υπολογιζόμενο.
Από την ημερομηνία υπαγωγής δεν υφίσταται περαιτέρω επιβάρυνση πρόσθετων τελών, προσαυξήσεων και τόκων λόγω μη εκπρόθεσμης καταβολής.
Κατ’ εξαίρεση, εάν οι οφειλές υπαχθούν σε σχήμα ρύθμισης έως και 36 μηνιαίων δόσεων σύμφωνα με τις κοινοποιούμενες διατάξεις, δεν επιβαρύνονται με το αναφερόμενο επιτόκιο. Το ποσό της μηνιαίας δόσης για τις ρυθμιζόμενες ασφαλιστικές οφειλές δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 50 ευρώ.
Η ρύθμιση χάνεται στην περίπτωση που δεν καταβληθεί ποσό δόσεων που αντιστοιχεί σε δύο δόσεις της ρύθμισης.
Ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι ότι παρακολουθείται αυτοτελώς, χωρίς να επηρεάζεται από την ύπαρξη τρεχουσών οφειλών ή την τήρηση άλλων παράλληλων ρυθμίσεων του ίδιου οφειλέτη.
Για τον λόγο αυτόν έχει δημιουργηθεί ξεχωριστός ειδικός κωδικός πληρωμής, ο οποίος συνδέεται αποκλειστικά με τη συγκεκριμένη ρύθμιση και θα πρέπει να χρησιμοποιείται από τους οφειλέτες για την καταβολή των δόσεων.
Στο μεταξύ, στο τέλος Ιανουαρίου ξεπαγώνουν οι κατασχέσεις εις βάρος κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, όσων οφειλετών του ΕΦΚΑ δεν εντάχθηκαν στην ρύθμιση των 72 δόσεων ή δεν ανήκουν σε κλάδους επιχειρήσεων που χαρακτηρίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας πληττόμενοι ή έκλεισαν με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους και έχουν μη ρυθμισμένες ασφαλιστικές οφειλές.
Η περίοδος αναστολής των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για τους μη ρυθμισμένους οφειλέτες των Ταμείων τελειώνει, ειδικά για όσους μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες) δεν υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα