Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

Το πάνω χέρι η αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας


Το πάνω χέρι έχει η αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, όπως φάνηκε σε μία ακόμη συνεδρίαση του Σώματος χθες το πρωί.
Μπορεί στην έκτακτη συνεδρίαση -3η κατά σειρά σε δύο μέρες- να υπήρξε απαρτία (στις δύο προηγούμενες δεν υπήρχε) με τη συμμετοχή 22 από τους 27 συμβούλους, ωστόσο με πλειοψηφία 13 έναντι 9 αποφασίστηκε να μην εγκριθεί το έκτακτο της συνεδρίασης και του κατεπείγοντος των θεμάτων που ήταν προς συζήτηση. Έτσι συνεδρίαση δεν έγινε και οι αντιπαραθέσεις χτύπησαν κόκκινο με το πνεύμα των Χριστουγέννων να είναι απόν.
Τα θέματα που ήταν προς συζήτηση αφορούσαν: Τροποποίηση προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος έτους 2021 (σχ. 328/2021 ΑΟΕ). Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών για τον υπολογισμό του ΤΑΠ από 1/1/2022 (σχ. 288/2021 ΑΟΕ). Δακοκτονία έτους 2022.
Οι αντιπολιτεύσεις καταλόγισαν στη δημοτική αρχή προχειρότητα και έλλειψη προγραμματισμού φέρνοντας τελευταία στιγμή να συζητηθούν τα συγκεκριμένα θέματα και ιδιαίτερα το ζήτημα των αντικειμενικών αξιών, χωρίς να υπάρχει εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας και ενώ το θέμα είχε αναβληθεί στο παρελθόν, προκειμένου να έρθει προς συζήτηση με συγκεκριμένη πρόταση από την πλευρά του δήμου.
Από τη δημοτική αρχή τονίστηκε ότι οι αποφάσεις πρέπει να παρθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές αξίες τονίστηκε ότι αυτές έχουν καθοριστεί με ΦΕΚ και δεν μπορούν να αλλάξουν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κρίνοντας την όλη στάση των αντιπολιτεύσεων ως σκηνοθετημένη.
Στην αρχή της συνεδρίασης ο αντιδήμαρχος Αντώνης Βλάχος τόνισε ότι υπάρχει χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών, η οποία πρέπει να κατανεμηθεί μέσα στο 2021.
Από τη μείζονα αντιπολίτευση ο επικεφαλής Παναγιώτης Κατσίβελας αναρωτήθηκε πώς τεκμηριώνεται το επείγον για τις αντικειμενικές αξίες όταν το θέμα είχε ξαναέρθει για να έρθει με πλήρη εισήγηση.
Παρεμβαίνοντας ο αντιδήμαρχος Σωτήρης Μπακούρος σημείωσε πως οι αντικειμενικές αξίες είναι θέμα του υπουργείου και ο δήμος δεν μπορεί να τις αλλάξει.
Ο κ. Κατσίβελας επανήλθε λέγοντας πως οι εισηγητές δεν ξέρουν το θέμα. «Εμείς οφείλουμε να καταγράψουμε τις απόψεις του Δημοτικού Συμβουλίου, συνεδριάζουμε για ένα θέμα που η δημοτική αρχή είχε όλο το χρόνο να το φέρει. Τελικά αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει προγραμματισμός στη ΔΑ, δεν μπορεί να αφυπνίζεται εν μέσω εορτών και να φέρνει τέτοιο θέμα. Αποδιοργανώνουν το δήμο, δεν υπάρχει καμία λογική και καμία προοπτική, δεν βάζει μυαλό κανείς» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο αντιπρόεδρος του συμβουλίου Παναγιώτης Τσαφαράς επισήμανε ότι πρέπει να διορθωθούν τα τεχνικά θέματα με την τηλεδιάσκεψη, αφού κανείς δεν ακουγόταν. Από εκεί και πέρα τόνισε ότι διαφωνεί με τον χαρακτήρα του έκτακτου, αφού οι αντικειμενικές είχαν έρθει σε προηγούμενο συμβούλιο και είχε αναβληθεί. Όσον αφορά τη δακοκτονία σημείωσε πως δεν προέκυψε ξαφνικά αλλά είναι εδώ και καιρό, υπογραμμίζοντας πως «άλλοι δήμοι έχουν ψηφίσει τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμό και εμείς καλούμαστε να ψηφίσουμε τη δακοκτονία, αυτό δεν μας τιμά».
Δεν δικαιολογείται το έκτακτο, σημείωσε και ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ Σαράντος Κουκούμης τονίζοντας πως το θέμα των αντικειμενικών έπρεπε να έχει έρθει σε τακτική συνεδρίαση και να υπάρχει καλύτερη οργάνωση, συμπληρώνοντας πως έχουν το δικαίωμα να διαφωνήσουν με αυτές.
Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μερκούρης τόνισε πως ο δήμος έπρεπε να έχει καταθέσει πρόταση από το καλοκαίρι και αυτό καταδεικνύει περίτρανα τον τρόπο λειτουργίας της ΔΑ.
Ο Παναγιώτης Αλευράς σημείωσε πως οι εισηγήσεις πρέπει να γίνονται από τους διευθυντές των υπηρεσιών και δεν μπορεί ο δημοτικός σύμβουλος να γνωρίζει τα πάντα. «Είναι ντροπή να το φέρνετε ως έκτακτο ένα τόσο σοβαρό θέμα την τελευταία μέρα του χρόνου» είπε.
Στο σημείο αυτό τέθηκε σε ψηφοφορία αν εγκρίνεται η έκτακτη συνεδρίαση και από τους διά ζώσης 6 ψήφισαν την έγκρισή της και 8 όχι. Ο πρόεδρος θέλησε να συνεχιστεί η συνεδρίαση, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των αντιπολιτεύσεων, που τόνισαν πως θα συνεχιστεί αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας και του ζήτησαν να ζητήσει από τους συμβούλους που συμμετείχαν διαδικτυακά να ψηφίσουν. Κάπου εκεί οι αντιπαραθέσεις άρχισαν να οξύνονται, με τον κ. Κατσίβελα να τονίζει πως αν δεν ολοκληρωθεί η ψηφοφορία και με τα emails δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία.
Και ο Αγγελής Κοροβίλας ζήτησε να τηρηθεί ο κανονισμός, να ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και να δουν αν θα συνεχίσουν ή όχι.
Ο πρόεδρος του Σώματος Χαράλαμπος Αυρηλιώνης ζήτησε να τοποθετηθεί υπάλληλος από την Οικονομική Υπηρεσία του δήμου για να εξηγήσει το επείγον, με τους περισσότερους δημοτικούς συμβούλους να αντιδρούν λέγοντας πως αυτό δεν μπορεί να γίνει εν μέσω ψηφοφορίας.
«Ήρθατε να κάνετε παιχνιδάκια» επισήμανε σε παρέμβασή του ο αντιδήμαρχος Σωτήρης Μπακούρος, συμπληρώνοντας πως «αφού τέτοιες ήταν οι προθέσεις σας τι ήρθατε να κάνετε εδώ. Δείχνει ότι η σημερινή κατάσταση είναι προσχεδιασμένη, ντροπή σας».
Τελικά μετά από διακοπή της συνεδρίασης με τις αντιπαραθέσεις να συνεχίζονται, ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι 9 ψήφισαν να γίνει η συνεδρίαση και 13 όχι, κι έτσι δεν προχώρησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα