Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ: Η ΑΠΟ 27-12-21 ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΥΠ.ΠΟ.Α.


ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ
ΠΡΟΣ:
Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων
Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου & Νοτίου Ιονίου
email: ynmtedepni@culture.gr
ΘΕΜΑ: “Απάντηση στο αρ. πρ. ΥΠ.ΠΟ.Α/ΥΝΕΜΤΕΔΕΠΝΙ/Φ06-β/593919/9-12-21 έγγραφό σας”.
Σχετικά:
1) η από 22-10-2021 Απόφαση αρ.πρ.: ΥΠ.ΠΟ.Α/ΥΝΕΜΤΕΔΕΠΝΙ/Φ06-ε/464152
(ΑΔΑ: 973Φ4653Π4-ΡΨ6)
2) το με αρ. Πρωτ: ΥΠ.ΠΟ.Α/ΥΝΜΕΜΤΕΔΕΠΝΙ/Φ06-ε/592340/7-12-2021 έγγραφό
σας “Διακοπή εργασιών”
Αναφορικά με τις απόψεις σας όπως εκφράστηκαν στο απαντητικό έγγραφο με αρ. Πρωτ: ΥΠ.ΠΟ.Α/ΥΝΕΜΤΕΔΕΠΝΙ/Φ06-β/593919/9-12-2021, σας ανταπαντούμε καταθέτωντας αδιάσειστα στοιχεία:
1. Οι Κερκίδες που ο Δήμος Τριφυλίας αποπειράθηκε παράνομα να κατεδαφίσει ΔΕΝ είναι “νεοτερικές...... κατασκευές της τελευταίας δεκαετίας....χωρίς κάποια αισθητική”. Απεναντίας είναι τμήμα της βραβευμένης με 2ο βραβείο Αρχιτεκτονικής Biennale της Σόφιας γύρω στο 1980. Επίσης, στο χώρο των κερκίδων ΔΕΝ συχνάζουν παραβατικά άτομα όπως ψευδέστατα ισχυρίζεται η δημοτική αρχή. Εκεί συχνάζουν οικονομικοί μετανάστες διότι είναι χώρος
ελεύθερης αναψυχής. Ανάλογη ρατσιστική πολιτική εφάρμοσε η δημοτική αρχή και με το ξήλωμα που έκανε στα παγκάκια κεντρικής πλατείας και της πλατείας Ρολογιού. Με την κατεδάφιση των από 40ετούς κατασκευής κερκίδων, τεράστιοι χωμάτινοι όγκοι θα υποχωρούσαν, βάζοντας σε κίνδυνο κατάρρευσης τα δεκάδες δένδρα καθώς και τα μνημεία – αγάλματα του χώρου.
2. Η μουριά “Ταμβάκη”, δένδρο υπεραιωνόβιο, χαρακτηριστικό της ταυτότητας της πόλης των Φιλιατρών ΔΕΝ βρίσκεται έμπροσθεν του κτιρίου Σπέντζα ώστε να “παρεμποδίζει την θέαση του μνημείου (διατηρητέο κτίριο Σπέντζα) από τον χώρο της πλατείας, προκαλώντας σε αυτό “έμμεση βλάβη”. 
Επιπλέον, το δέντρο αυτό ΔΕΝ πάσχει από ένα σωρό ασθένειες όπως γνωμοδότησαν “εντεταλμένοι” γεωπόνοι της υπηρεσίας πρασίνου όπου και το έβγαλαν άχρηστο και σάπιο!
Αποδείξεις των ανωτέρω ισχυρισμών μας αποτελούν τα συνημμένα έγγραφα. Σας ενημερώνουμε ότι εάν οι απόψεις σας, διαμορφώθηκαν με βάση λανθασμένη έως και
ψευδή πληροφόριση που λάβατε από τον ίδιο τον Δήμο Τριφυλίας, σας εφιστούμε την προσοχή, διότι ενδέχεται να εκτεθείτε αναπανόρθωτα! 
Εν κατακλείδι αναφέρουμε ότι, καλώς σταματήσατε με το αρ. πρ.: ΥΠ.ΠΟ.Α/ΥΝΜΕΜΤΕΔΕΠΝΙ/Φ06-ε/592340/7-12-2021 έγγραφό σας “Διακοπή εργασιών” τις παράνομες ενέργειες καταδάφισης των κερκίδων στο βορειοανατολικό Τμήμα της Πλατείας Καποδιστρίου Φιλιατρών, ενάντια στην αρ.πρ.: ΥΠ.ΠΟ.Α/ΥΝΕΜΤΕΔΕΠΝΙ/Φ06-ε/464152 (ΑΔΑ: 973Φ4653Π4-ΡΨ6) Απόφασή σας. Οι Κερκίδες είναι κατασκευής περίπου του 1983 και βρίσκονται στον προστατευόμενο χώρο των 50 μέτρων του Ιστορικού διατηρητέου μνημείου και έργου Τέχνης: πέτρινου χυτοσιδηρού σιντριβανιού (ΦΕΚ 1371/β΄/18-10-2001) της
Κεντρικής Πλατείας Καποδιστρίου Φιλιατρών.
Όσον δε για την μνημειακή μουριά “Ταμβάκη” σαφώς θα συμφωνήσουμε ότι πράγματι, δεν υπάρχει καθεστώς προστασίας μέχρι σήμερα από το ΥΠΠΟΑ, σας κάνουμε όμως γνωστό ότι με το αρ. Πρωτ: 231890/2021 Αίτημα της Επιτροπής “ΦΙΛΩΝ ΠΛΑΤΕΙΑΣ & ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ” προς τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων νήσων, το δένδρο αυτό είναι πλέον ΥΠΟΨΗΦΙΟ ένταξης στον επίσημο κατάλογο “Διατηρητέων Μνημείων της Φύσης”. Σε κάθε περίπτωση, η αιτίαση ότι προκαλεί “έμμεση βλάβη” στο κτίριο Σπέντζα αποδομείται, τόσον διότι δεν βρίσκεται έμπροσθεν του κτιρίου Σπέντζα, όσον και διότι η ιστορική και πολιτιστική του αξία -τοπόσημο- όπως περιγράφεται αναλυτικά στην έκθεση Τεκμηρίωσης που σας επισυνάπτεται, είναι
τεράστια για την πόλη των Φιλιατρών, κατά συνέπεια για την πλατεία και τα κτίρια που περιβάλλει.
Επιφυλασσόμενος παντός νομίμου δικαιώματός μου.
Φιλιατρά, 27 Δεκέμβρη 2021
Ταχ. Δ/νση: Κολοκοτρώνη 12 Φιλιατρά, ΤΚ 24300
Τηλέφωνο: 27610 33967
email: vas_spyrop@outlook.com.gr
Για τα ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ
Βασίλης Σπυρόπουλος
Κοινοτικός Σύμβουλος Φιλιατρών

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ:
1) Άρθρο Γρηγόρη Διαμαντόπουλου “Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ”
2) Γενικά στοιχεία μελέτης από το ΚΕΠΑΜΕ “Διαρρύθμιση της πλατείας Φιλιατρών”.
3) Απόσπασμα αεροφωτογραφίας, της νότιας πλευράς της πλατείας Καποδιστρίου, συγκεκριμένα της θέσεως όπου φύεται η μουριά “Ταμβάκη” σε σχέση με το ιστορικό διατηρητέο κτίριο Σπέντζα, με τις αποστάσεις που απέχει από αυτό.
4) Έκθεση πραγματογνωμοσύνης Ζωής Πετροπούλου Γεωπόνου Φυτικής Παραγωγής
5) Έκθεση πραγματογνωμοσύνης Παναγιώτη Κάτσαρη, Γεωπόνου Βιοτεχνολόγου ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ 
6) Η από 20-12-21 Αίτηση Επιτροπής “ΦΙΛΩΝ ΠΛΑΤΕΙΑΣ & ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ”
7) Ιστορική Τεκμηρίωση “Αιωνόβια μουριά “Ταμβάκη” Φιλιατρών Δήμου Τριφυλίας
8) Αποδεικτικό πρωτοκόλλησης Συντονιστή Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας - Ιονίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα