Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

Κορονοϊός - Σχολεία: Όλα τα σενάρια στο τραπέζι – Πότε οι αποφάσεις


Παράταση διακοπών, απαγόρευση εκδρομών, αυξημένα τεστ, και αλλαγές στα πρωτόκολλα βρίσκονται ήδη στο τραπέζι των συζητήσεων σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων με φόντο την τρομακτική διασπορά του κορονοϊού και τα απανωτά ρεκόρ στα κρούσματα, ενώ κυριαρχεί η μετάλλαξη Όμικρον που χτυπά τις νεαρότερες ηλικίες.
Πότε αναμένονται οριστικές αποφάσεις για τα σχολεία
Οι οριστικές αποφάσεις θα παρθούν την επόμενη εβδομάδα καθώς υπάρχουν ακόμη αρκετές μέρες ώστε η επιτροπή να μελετήσει τα δεδομένα.
Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, με περισσότερο αυστηρό έλεγχο τεστ, εκπαιδευτικοί και επιστήμονες εμφανίζονται προβληματισμένοι και ζητούν βελτίωση στα πρωτόκολλα, να σταματήσουν οι εκδρομές και ν΄ αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα τεστ για μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς. Αυτή τη στιγμή είναι δεδομένο ότι με κλειστά τα σχολεία τα κρούσματα σε μαθητές έχουν αυξηθεί δραματικά με αποτέλεσμα να υπάρχουν ήδη σκέψεις για αλλαγές όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων. Όπως τονίζουν στο ethnos εκπαιδευτικοί η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας όχι μόνο δεν υπάρχει περίπτωση ν΄ αφήσει ανεπηρέαστη τη λειτουργία των σχολείων, αλλά είναι ανάγκη ν΄ αλλάξουν πολλά προκειμένου να μην κινδυνεύσουν οι ίδιοι και κυρίως δάσκαλοι και καθηγητές μεγάλης ηλικίας αλλά και οι μαθητές τους.
Γι΄ αυτό το λόγο άλλωστε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δήλωσε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν στην ώρα τους «αλλά μέχρι τότε, θα κοιτάξουμε εάν χρειαστεί να επικαιροποιηθούν κάποια θέματα του πρωτοκόλλου». Ιδιαίτερα αυτό το θέμα είναι σίγουρο ότι θα επαναξιολογηθεί καθώς από την έναρξη της σχολικής χρονιάς υπήρχαν σφοδρές αντιδράσεις με τη ρύθμιση που προβλέπει ότι για να κλείσει ένα τμήμα θα πρέπει να νοσήσουν παραπάνω από τους μισούς μαθητές (50%+1).
Όπως τόνισε και ο κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, «αν τα σχολεία ανοίξουν μια εβδομάδα αργότερα, θα ήταν θετικό γιατί θα αποφύγουμε να συμπέσει το άνοιγμα των σχολείων με την κορύφωση του κλίματος».
Υπέρ της παράτασης της παράτασης των σχολικών διακοπών τάχτηκε και ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής στη Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, καθώς όπως επισήμανε η μετάλλαξη Όμικρον θα φέρει ένα «τσουνάμι» κρουσμάτων, ενώ ο καθηγητής πνευμονολογίας κ. Τζανάκης υπογράμμισε ότι καλό θα ήταν να υπάρξει μια εβδομάδα παράτασης στις διακοπές των μαθητών η οποία θα μπορούσε να αναπληρωθεί προς το τέλος της σχολικής χρονιάς.
Πάντως στο υπουργείο Παιδείας μέχρι αυτή τη στιγμή επιμένουν ότι οι διαγνωστικοί έλεγχοι στα σχολεία λειτουργούν αποτελεσματικά για τον εντοπισμό κρουσμάτων και τη μείωση της διασποράς. Μάλιστα έδωσε και στατιστικά στοιχεία σχετικά με τα κρούσματα COVID-19 σχολεία, από την ημέρα έναρξης λειτουργίας τους, τον Σεπτέμβριο, έως και τις 23 Δεκεμβρίου, που έκλεισαν για τις εορτές των Χριστουγέννων, σε μια προσπάθεια να πείσει τους πολίτες ότι τα σχολεία δεν συντελούν στην αύξηση των κρουσμάτων . Σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας τα «32 εκατομμύρια σελφ τεστ, που δόθηκαν δωρεάν στους μαθητές αυτήν την περίοδο εντόπισαν το 84% των εργαστηριακά διαγνωσμένων κρουσμάτων σε αυτές τις ηλικίες. Άρα τα ανοιχτά σχολεία με αυξημένους διαγνωστικούς ελέγχους λειτουργούν αποτελεσματικά για τον εντοπισμό κρουσμάτων και τη μείωση της διασποράς στην κοινότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα