Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Λιγότεροι οι νέοι δήμοι, μεγαλύτερες οι αντιδράσεις

(γράφει και σχολιάζει ο Αλχημιστής

Πλήρης αποδοχή του σχεδίου σε Πελοπόννησο και Φιλιατρά!!!!
Καμία ουσιαστική αντίδραση δεν υπάρχει! Οι φημολογούμενες αντιδράσεις ΞΥΓΚΑ , είναι νερόβραστες! Ο δήμος Τριφυλίας είναι γεγονός με τις ευλογίες των Κυπαρισσίων, που ετσιθελικά πήραν και την έδρα! Από την πλευρά της Κυβέρνησης και από τα τοπικά φερέφωνά της ...Μούγκα! Η Κρατικοδίαιτη Κυπαρισσία , για άλλη μια φορά , η μεγάλη ωφελημένη! Δοξάστε την, ανίκανοι Φιλιατρινοί! Άχρηστοι αποδεικνύονται οι Τοπικοί άρχοντες ! Μαυρίστε τους όλους στις ερχόμενες εκλογές , σε όποιο συνδυασμό και αν είναι! Αν έχουν στοιχειώδες Φιλότιμο, ας παραιτηθούν , εδώ και τώρα! Ημέρες μεγάλης ντροπής και απογοήτευσης για όλους τους Φιλιατρινούς! Μεγάλο Πένθος σε όλους τους Φιλιατρινούς πολίτες, όπου γης!)

Η κατάθεση του νομοσχεδίου του «Καλλικράτη» στη Βουλή την Παρασκευή επεφύλασσε μία ακόμα έκπληξη: τη μείωση των δήμων σε 325 από 333-343 που είχε προτείνει αρχικά η κυβέρνηση. Μετά από διαβουλεύσεις του υπ. Εσωτερικών με αυτοδιοικητικούς παράγοντες αυξήθηκαν οι συνενώσεις την ίδια στιγμή που σε αρκετές περιοχές της χώρας είχαν προκληθεί σημαντικές αντιδράσεις με αίτημα την αύξηση των δήμων, όπως στα μεγάλα νησιά.

Το υπ. Εσωτερικών κάνει λόγο για πιστή εφαρμογή των αντικειμενικών κριτηρίων που καθόρισαν τους νέους δήμους. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Εσωτερικών είναι η ψήφιση του νόμου μέχρι τέλη Μαΐου, ενώ ανακοίνωσε και τις ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών (7 και 14 Νοεμβρίου). ...
...

Κάποια μέτωπα αντίστασης στον «Καλλικράτη» «κλείνουν» μετά την ανακοίνωση της τελικής πρότασης, ενώ νέες εστίες αντιδράσεων δημιουργούνται, για τις οποίες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εκτιμά ότι θα είναι υποτονικές. Αντίθετα, τοπικοί φορείς και αυτοδιοικητικοί παράγοντες κάνουν λόγο για δημιουργία σημαντικών προβλημάτων που αναδεικνύονται σε τοπικό επίπεδο, τα οποία δεν έχουν σχέση με μικροσυμφέροντα τοπικών παραγόντων.

Κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο σε αρκετές περιπτώσεις για «τραυματισμό» των τοπικών κοινωνιών, ενώ αναφέρουν ότι τον «λογαριασμό» θα κληθεί να τον πληρώσει η κυβέρνηση στις επερχόμενες εκλογές, αν συνυπολογίσει κανείς και τα δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα. Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις εστιάζονται στην Κρήτη, στη Βόρεια Ελλάδα και στα μεγάλα νησιά.

Εν τω μεταξύ με νέες συγκεντρώσεις, πορείες, αποκλεισμούς δρόμων, σχολείων και δημόσιων κτιρίων έως και στρατιωτικών εγκαταστάσεων, καθώς και του αεροδρομίου του Ηρακλείου απειλούν φορείς και κάτοικοι των Δήμων Αλικαρνασσού και Καστελίου που αντιδρούν στο χωροταξικό του «Καλλικράτη».

Η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή προχτές πυροδότησε αμέσως ένταση στους δύο δήμους, ενώ μικρότερες αντιδράσεις αναμένονται και σε άλλους δήμους της Κρήτης, οι οποίες θα μορφοποιηθούν εντός του Σαββατοκύριακου. Με παραιτήσεις απειλούν οι δήμαρχοι και δημοτικοί παράγοντες του Δήμου Αρχανών που συμφωνούν με το χωροταξικό (Αρχάνες - Ν. Καζαντζάκη - Αστερουσίων) αλλά διαφωνούν με την έδρα του δήμου που έχει οριστεί στα Πεζά του Δήμου Ν. Καζαντζάκη.

Στον Νομό Χανίων φορείς και κάτοικοι διαμαρτύρονται για τη διάσπαση του ενιαίου μετώπου των παραλιακών δήμων Νέας Κυδωνίας-Πλαταιών. Οι Δήμοι Ελ. Βενιζέλου, Κεραμών και Θερίσου επιθυμούν να αποτελέσουν αυτόνομη ενότητα. Στον Νομό Ρεθύμνης οι κάτοικοι του Γεροποτάμου κάνουν λόγο για «γκετοποίηση» της περιοχής Μυλοποτάμου.

Στη Βόρεια Ελλάδα
Στη Θεσσαλονίκη ο αποκλεισμός της περιφερειακής οδού την περασμένη Δευτέρα από 150 κατοίκους και δημοτικούς υπαλλήλους της Πυλαίας, με επικεφαλής τον γαλάζιο δήμαρχο Β. Καρτάλη, που προκάλεσε γενικευμένο κυκλοφοριακό έμφραγμα και την ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων Θεσσαλονικέων, καθώς και ο πολυήμερος αποκλεισμός του ΧΥΤΑ Μαυροράχης από κατοίκους του Δήμου Λαχανά ήταν οι πιο ακραίες ενέργειες αντίδρασης στον «Καλλικράτη» στη Β. Ελλάδα.

Στην Ξάνθη κάτοικοι του Δήμου Σταυρούπολης με επικεφαλής τον δήμαρχο, που δεν θέλουν τη συνένωσή τους με την Ξάνθη, αλλά να παραμείνει αυτόνομος ο δήμος τους, κατέλαβαν τη σιδηροδρομική γραμμή δημιουργώντας προβλήματα στην κίνηση των τρένων.

Στις Σέρρες δημιουργήθηκε πλατιά διακομματική κίνηση με επικεφαλής τον «πράσινο» νομάρχη Στ. Φωτιάδη, τον γαλάζιο δήμαρχο Γ. Βλάχο και άλλους οι οποίοι τάσσονται υπέρ της δημιουργίας 5 αντί 8 δήμων. Στη Δυτική Μακεδονία κάτοικοι της Σιάτιστας που αντιδρούν στην ένωσή τους με τους Δήμους Νεάπολης και Τσοτυλίου έφτασαν με λεωφορεία την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη και έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης. Κάτοικοι της Αιανής προχώρησαν σε αποκλεισμό της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, καθώς και αρχαιολογικών χώρων. Στη Μαγνησία έκαναν συλλαλητήριο οι κάτοικοι της Ν. Αγχιάλου, ενώ στον χορό των κινητοποιήσεων μπήκε και η Πορταριά Πηλίου.
πηγή: Το Έθνος
N. ΤΣΙΤΣΑΣ - Χ. ΤΕΛΙΔΗΣ - Μ. ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ

2 σχόλια:

  1. ΑντώνηςΜαΐου 17, 2010

    Καλά, τι κυβέρνηση είναι αυτή; Γιατί έδωσαν την έδρα στην Κυπαρισσία; Ποιός θα μας απαντήσει σε αυτό; Κοι του ΠΑΣΟΚ ακούτε; Γιατί;
    Και γιατί δεν διαμαρτύρονται οι δικοί μας; Όλοι οι Φιλιατρινοί, να απαιτήσουν εξηγήσεις! αλλοιώς να καταθέσουν όλοι τα εκλογικά τους Βιβλιάρια, και στις επόμενες εκλογές να μην ψηφήσει κανένας! Έχετε καρδιά κοι του Δημαρχείου; εμπρός να σας δούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΧριστίναΜαΐου 17, 2010

    Σας κοροιδεύει όλους ο Ξύγκας και τον πιστεύεται! αυτός ειναι ακροδεξιός και βλέπει τα πράγματα όλα απο πολιτική σκοπιά! Ξυπνήστε!να μας δώσει την έδρα του δήμου η Κυπαρισσία. να απευθυνθούμε στους βουλευτές μας. είμαστε το κέντρο της περιοχής, είμαστε πολυπληθέστεροι, παράγουμε περισσότερα..... Έδρα του νέου Δήμου τα Φιλιατρά!ζητήστε το!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα