Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Πάρτι κομπιναδόρων με την επιστροφή ΦΠΑ

Πάρτι κομπιναδόρων με την επιστροφή ΦΠΑΕκτεταμένους ελέγχους έχουν ξεκινήσει οι οικονομικές υπηρεσίες για την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες καθώς διαπιστώνεται ότι το θέμα αυτό αποτέλεσε πεδίο εκμετάλλευσης από κυκλώματα που διακινούσαν πλαστά τιμολόγια. Οι έλεγχοι επικεντρώνονται κατά βάση στη διακίνηση νωπών προϊόντων καθώς στον τομέα αυτό είναι πιο εύκολη η απάτη, ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι δύσκολη η διασταύρωση στοιχείων. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι με το θέμα αυτό γινόταν… πάρτι κομπιναδόρων καθώς οι έλεγχοι ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτοι παρά το γεγονός ότι υπήρχαν τρόποι να αποτραπούν τέτοια φαινόμενα (όπως η διακίνηση των προϊόντων με δίγραμμες επιταγές όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία). Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι οι πρώτοι έλεγχοι της ΔΟΥ Καλαμάτας αποκάλυψαν ότι 15 παραγωγοί προσκόμισαν 307 πλαστά τιμολόγια συνολικής αξίας 4,5 εκ. ευρώ περίπου.
Η γνωστοποίηση της υπόθεσης προκάλεσε αναταραχή και ξεκίνησαν έλεγχοι του ΣΔΟΕ στην περιοχή της Τριφυλίας και σε παραγωγούς που ήδη είχαν πάρει τα ποσά της επιστροφής.
 Οι έλεγχοι ξεκίνησαν με κεντρική εντολή του ΣΔΟΕ και υπήρξε προσωπική παρέμβαση του ειδικού γραμματέα Γιάννη Διώτη. Στη Μεσσηνία με εντολή του εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας Δημ. Σταύρου διατάχθηκε έρευνα για όλες τις υποθέσεις επιστροφών ΦΠΑ με ποσά μεγαλύτερα των 3.000 ευρώ και σε βάθος χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ πρέπει να μπουν τα παραστατικά που έχουν προσκομίσει χιλιάδες παραγωγοί οι οποίοι υπερβαίνουν αυτό το ποσό. Διαδικασία η οποία ασφαλώς θα απαιτήσει χρόνο και παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες για την τεκμηρίωση αδικημάτων, εκτός των περιπτώσεων που εντοπισθούν εμφανώς πλαστά τιμολόγια. Και ενώ ο έλεγχος σε καλλιέργειες όπως αυτές της ελιάς μπορεί να βασιστεί σε ορισμένα στοιχεία παραγωγής, σε αντιπαραβολή μάλιστα με παλαιότερα, στα κηπευτικά τα πράγματα είναι δύσκολα καθώς μάλιστα πρόκειται για την περσινή παραγωγή. Οπως έλεγαν στην "Ε" άνθρωποι που γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας του κυκλώματος, σε πολλές περιπτώσεις από τα τιμολόγια και μόνον είναι δύσκολο να διακρίνεις τον ειλικρινή παραγωγό από τον απατεώνα. Η πραγματικότητα αυτή έχει δημιουργήσει αναταραχή ανάμεσα στους αγρότες και πληροφορίες μας αναφέρουν ότι κάποιοι οι οποίοι είχαν πουλήσει το προϊόν τους κανονικά, άρχισαν να… επιστρέφουν την επιστροφή καθώς αντιλήφθηκαν ότι οι έλεγχοι σε άλλους απέδειξαν ότι ο ίδιος έμπορος είχε δώσει πλαστογραφημένα τιμολόγια σε άλλους. Οι πληροφορίες που φθάνουν δείχνουν ότι η απουσία ελέγχων οδήγησε στο σημείο να πληρώνουν κάποιοι υποχρεώσεις προς τους παραγωγούς με την… επιστροφή ΦΠΑ από φουσκωμένα τιμολόγια που τους χορηγούσαν… με το αζημίωτο φυσικά. Δηλαδή αν χρωστούσε στον παραγωγό 1.000 ευρώ του έδινε τιμολόγιο με το οποίο έπαιρνε επιστροφή 1.200 ευρώ για να βγάλει και τη… μίζα του. Αλλοτε τα τιμολόγια αυτά ήταν πλαστά και άλλοτε ανήκαν σε χρεωκοπημένες επιχειρήσεις, των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν είχαν να χάσουν τίποτε.
Το μεγάλο κόλπο πάντως γινόταν σε περιπτώσεις όπως αυτή του Αλβανού από τα Φιλιατρά που ζητούσε την επιστροφή τεράστιων ποσών με πλαστά τιμολόγια, ενώ όλοι γνώριζαν ότι αντιμετώπιζε μεγάλα οικονομικά προβλήματα και φυσικά δούλευε για λογαριασμό άλλων. Το πρόβλημα που εμφανίζεται έχει να κάνει κυρίως με κύκλωμα το οποίο διακινεί έναντι αμοιβής πλαστά τιμολόγια σε περιοχές με καλλιέργειες οπωροκηπευτικών, το οποίο όμως δεν μπορεί να ξηλωθεί αν δεν ομολογήσουν κάποιοι την κομπίνα.
Οπως τόνιζαν έμπειρα στελέχη των ελεγκτικών μηχανισμών, εκείνο που προέχει είναι η στοχευμένη έρευνα που μπορεί να αποκαλύψει τις μεγάλες κομπίνες και φυσικά οι αλλαγές στο σύστημα έτσι ώστε να διασφαλιστεί η επιστροφή του ΦΠΑ στους πραγματικούς αγρότες και να αποτραπεί η λεηλασία του από τους απατεώνες. Διαφορετικά μπορεί να τεθεί σε δοκιμασία ο ίδιος ο θεσμός σε μια φάση που η αγροτική οικονομία τον έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη.

1 σχόλιο:

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα