To υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το συνολικό ποσό βεβαίωσης του ΕΝΦΙΑ είναι σχεδόν κατά 60 εκατ. ευρώ μειωμένο σε σχέση με την περυσινή ενώ έχει πλέον διαμορφωθεί στα 3,093 δις. ευρώ έναντι 3,251 δις. ευρώ που ήταν το 2015.
Αυτό που δεν ανακοίνωσε είναι ο ΕΝΦΙΑ του 2015 υπολογίστηκε επί των αντικειμενικών αξιών που ίσχυαν από το... 2006, δηλαδή πολύ πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση που διέλυσε την κτηματαγορά ενώ ο ΕΝΦΙΑ του 2018 είναι το αποτέλεσμα δύο «προσαρμογών» που έχουν γίνει στις τιμές φορολόγησης των ακινήτων. Δηλαδή, τα στατιστικά στοιχεία που επικαλείται το υπουργείο Οικονομικών πρακτικά αποδεικνύουν ότι σε αυτή την 4ετία, το ποσό της βεβαίωσης παρέμενε –πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα (αυτή ήταν άλλωστε η απαίτηση και των δανειστών) παρά το γεγονός ότι η φορολογητέα ύλη
μειωνόταν ταχύτατα. Απόδειξη ότι το σύνολο της «περιουσίας» των Ελλήνων έχει μειωθεί με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων πάνω από 100 δις. ευρώ σε σχέση με το 2015 ακριβώς λόγω της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών που έγινε σε δύο φάσεις: μια το 2016 και μια πριν από μερικούς μήνες.
Με στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα και τα οποία αποτελούν προϊόν της φετινής εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να δημιουργήσει μια εικόνα «βελτίωσης» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για έναν φόρο ο οποίος επιβάλλεται σε 6,3 εκατομμύρια φορολογούμενους, «εντόπισε» ότι: «το 2018, 79.181 λιγότερα φυσικά πρόσωπα σε σχέση με το 2017 πληρώνουν ΕΝΦΙΑ από 200 ευρώ και πάνω.
Αντίθετα, σε 61.163 αυξήθηκαν οι φορολογούμενοι που πληρώνουν ΕΝΦΙΑ από 1 λεπτό του ευρώ έως 200 ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει την τάση μετατόπισης των φορολογουμένων από τα υψηλότερα κλιμάκια του ΕΝΦΙΑ προς τα χαμηλότερα». Αυτό που δεν λέει η ανακοίνωση, ότι η αυτή η μετατόπιση πληθυσμού δεν είναι προϊόν κάποιας ελάφρυνσης σε όλες τις περιπτώσεις αλλά και αποτέλεσμα της πρακτικής στην οποία καταφεύγουν οι πολίτες να «σπάνε» τις περιουσίες προκειμένου να αποφεύγουν τις επιβαρύνσεις ειδικά από τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων. Ούτως ή άλλως όμως, ο αριθμός των 79.181 φυσικών προσώπων είναι πάρα πολύ μικρός και μπορεί να οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι μειώθηκε ο φόρος σε μερικά οικοδομικά τετράγωνα ενός μεγάλου δήμου της Αττικής.
Συμπεράσματα από το ποιος πληρώνει φέτος περισσότερα σε σχέση με πέρυσι, δεν μπορούν να εξαχθούν με ασφάλεια και η διαπίστωση ότι «Η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων στις οποίες παρατηρούνται μεγάλες αυξήσεις, αφορά φορολογούμενους που κατέχουν πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία (κτίρια και εκτάσεις) είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό αυθαίρετη.
Μεγάλη αύξηση του ΕΝΦΙΑ, σε ποσοστό της τάξεως του 27%, μπορεί να έχει παρατηρηθεί στον ιδιοκτήτη δύο διαμερισμάτων στη Νέα Φιλαδέλφεια συνολικής επιφάνειας 200 τ.μ. Η επιβάρυνσή του μπορεί να ξεπερνά τα 200 ευρώ σε σχέση με πέρυσι καθώς μόνο ο κύριος ΕΝΦΙΑ αυξήθηκε κατά 27% σε αντίθεση με την τιμή ζώνης η οποία αυξήθηκε κατά 10%.
Από την άλλη, η φετινή εκκαθάριση, δημιουργεί και άλλα παράδοξα: υπάρχει περιοχή στην οποία δεν μεταβλήθηκε η τιμή ζώνης αλλά ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε (πχ Αιγάλεω) ενώ υπάρχει άλλη περιοχή (ζώνη στο πρώτο διαμέρισμα του δήμου Αθηναίων) όπου η Airbnb ήταν η αιτία να αυξηθεί υπερβολικά η τιμή ζώνης και να επιφέρει αύξηση στον ΕΝΦΙΑ ανά τετραγωνικό κατά... 4,7 ευρώ χωρίς να συνυπολογίζεται η αύξηση στον συμπληρωματικό φόρο. Τον ιδιοκτήτη ενός διαμερίσματος 100 τετραγωνικών στην περιοχή που βρίσκεται από τη μια χρονιά στην άλλη να πληρώνει πάνω από 500 ευρώ πρόσθετο φόρο, δεν τον λες και πλούσιο.
Για ποσοστό περίπου 62% των φορολογουμένων, ο ΕΝΦΙΑ παραμένει αμετάβλητος. Για ποσοστό 24% παρουσιάζεται μείωση στο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, ενώ για ποσοστό 14% παρουσιάζονται αυξήσεις, ανακοίνωσε το υπουργείου Οικονομικών προσθέτοντας ότι για το σύνολο των πολιτών που είδαν το εκκαθαριστικό τους αυξημένο, για ποσοστό περίπου 78% η αύξηση είναι κατά μέσον όρο 12 ευρώ. Αυτό που δεν ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών είναι το ποια είναι μεταβολή στην αξία της περιουσίας του καθενός ώστε να γίνει η αντιστοίχιση του φόρου με τη «φορολογητέα ύλη».
Φωτογραφία: Eurokinissi - thetoc
Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 40 ευρώ από την 1η Απριλίου
-
Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 40 ευρώ τον μήνα δρομολογεί η κυβέρνηση
για την 1η Απριλίου 2025, στο πλαίσιο της νέας αναπροσαρμογής που
σχεδιάζει, αλλά ...
Πριν από 45 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα