Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Καιρός - ΕΜΥ: Έκτακτη αναγγελία θύελλας, σε εξέλιξη το πέρασμα του κυκλώνα

Καιρός: Έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων εξέδωσε πριν λίγο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για Βόρεια Αδριατική, Νότιο Ιόνιο, Νοτιοδυτικό και δυτικό Κρητικό, Θάλασσα Κυθήρων, και Νοτιοδυτικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο,
Οι άνεμοι θα είναι θυελλώδεις και κυκλωνικοί έως και 10 μποφόρ στο Ιόνιο αφού σε εξέλιξη είναι το πέρασμα του Μεσογειακού κυκλώνα.
Σύμφωνα με την ΕΜΥ χαμηλό 995 στο νότιο Ιόνιο κινείται ανατολικά βορειοανατολικά και αναμένεται 998 στη θάλασσα Κυθήρων στις 29/09 utc. υψηλές πιέσεις 1020 στα βορειοδυτικά Βαλκάνια και την βόρεια Αδριατική
Το χαμηλό συνεχίζει με ανέμους βορειοανατολικούς ανέμους 7 με 8 μποφόρ στο Νότιο νότιο Ιόνιο όπου οι άνεμοι μετατρέπονται σύμφωνα με την ΕΜΥ σε κυκλωνικοί έντασης 9 με 10 μποφόρ. Επίσης ο άνεμος θα πνέει βορειοδυτικός έντασης 8 με 9 μποφόρ στο

νοτιοδυτικό κρητικό πέλαγος ενώ δυτικοί άνεμοι έντασης 7 η 8 μποφόρ θα πνέουν στην θάλασσα των Κυθήρων.
Παράλληλα νέα δεδομένα προκύπτουν για την εξέλιξη του κυκλώνα που αναμένεται τις επόμενες ώρες και έχει σημάνει συναγερμό στον κρατικό μηχανισμό, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΜΥ, τις οποίες έθεσε στη διάθεση όλων των φορέων, κατά την ευρεία σύσκεψη υπό τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Ταφύλλη και παρουσία της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.
Όπως αναφέρουν τα τελευταία στοιχεία, οι μοναδικές περιοχές της χώρας που δεν θα επηρεάσει ο κυκλώνας, θα είναι το Βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος και η Δυτική Μακεδονία, ενώ θα επηρεαστούν το Βόρειο Αιγαίο, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, που αρχικά φαινόταν οτι δεν κινδύνευαν.

Eικόνα πριν από λίγο από τον δορυφόρο του sat24

ΚΑΙΡΟΣ
Στην Αττική το κύμα της κακοκαιρίας, με ισχυρούς ανέμους και βροχοπτώσεις, αναμένεται σήμερα Σάββατο μετά το μεσημέρι.
Οι διαφοροποιήσεις στις προβλέψεις διαμορφώνουν και τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού, που βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και θα υπάρξουν μετακινήσεις δυνάμεων απο την Πυροσβεστική, με την συνδρομή της ΕΥΔΑΠ, των Περιφερειών και όλων των φορέων και υπηρεσιών, στις περιοχές που αναμένεται οτι θα χτυπήσει η κακοκαιρία.
Η αναλυτική παρουσίαση των μέτρων έγινε την Παρασκευή το βράδυ στη σύσκεψη στην Πυροσβεστική, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που στοχεύει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων και των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν.
Στη συνέχεια θα κινηθεί προς την Κεντρική και Ανατολική Πελοπόννησο, όπου τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα, ενώ η πιο δύσκολη κατάσταση αναμένεται στα Κύθηρα.
ΚΑΙΡΟΣ
Ταυτόχρονα, το κύμα κακοκαιρίας θα κινηθεί προς την Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου και αργότερα στην Αττική. Τα ξημερώματα της Κυριακής θα κατευθυνθεί στο Βόρειο Αιγαίο, την Μακεδονία και την Θράκη.
Λεπτομέρειες για τα σημεία και τις ώρες που πρόκειται να εκδηλωθούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, θα ανακοινώνονται συνεχώς απο την ΕΜΥ, ενώ οι νεότερες προβλέψεις θα υπάρξουν κατα πάσα πιθανότητα σήμερα το πρωί.
Κύματα ύψους τουλάχιστον 4 μέτρων σχηματίστηκαν στις ακτές της νότιας Ιταλίας χθες το απόγευμα όταν ξεκίνησε ο σχηματισμός του κυκλώνα.
Κυκλώνας Ζορμπάς: Η κακοκαιρία «σαρώνει» τη Μεσσηνία
Τη νοτιοδυτική Πελοπόννησο και ιδιαίτερα τη Μεσσηνία πλήττει από τα ξημερώματα ο μεσογειακός κυκλώνας Ζορμπάς, με ισχυρούς ανέμους έντασης 9 μποφόρ να «σφυροκοπούν» την περιοχή.
Οι άνεμοι, που αναμένεται να ενισχυθούν, συνοδεύονται από ισχυρές βροχοπτώσεις ενώ προβλήματα παρατηρούνται στην ηλεκτροδότηση στην Πύλο και τη Μεθώνη.
Την ίδια ώρα, κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στο επαρχιακό δίκτυο ενώ έντονα είναι τα φαινόμενα στον κόλπο της Φοινικούντας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα