Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Υπογραφές για τους υδρογονάνθρακες σε Κυπαρισσιακό Κόλπο

Σήμερα θα γίνει η μονογραφή των συμβάσεων παραχώρησης έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για τα δύο θαλάσσια «οικόπεδα» νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς και για το θαλάσσιο μπλοκ 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, από τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργο Σταθάκη, τον πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Ιωάννη Μπασιά, και εκπροσώπους των εταιρειών που έχουν επιλεγεί.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα ακολουθήσει έλεγχος των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο, οριστική υπογραφή και στη συνέχεια η κατάθεσή τους στη Βουλή για κύρωση.
Υπενθυμίζεται ότι για τις περιοχές της Κρήτης έχει επιλεγεί η Κοινοπραξία Total (40%, διαχειριστής), ExxonMobil (40%) και ΕΛΠΕ (20%), ενώ για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο τα

ΕΛΠΕ (100%). Προηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις της ΕΔΕΥ με τις εταιρείες για την οριστικοποίηση των συμβάσεων.
Τα ίδια βήματα θα ακολουθηθούν και για τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, μετά την απόφαση του ΥΠΕΝ Γιώργου Σταθάκη για τον ορισμό της κοινοπραξίας των εταιρειών Repsol (50%, διαχειριστής) και ΕΛΠΕ (50%), ως επιλεγείσας αιτούσης. Δηλαδή, οριστικοποίηση της σύμβασης παραχώρησης όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΔΕΥ, μονογραφή, Ελεγκτικό Συνέδριο και κύρωση από τη Βουλή.
Το ΥΠΕΝ επισημαίνει ότι στον τομέα των υδρογονανθράκων υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον ενεργειακών ομίλων παγκόσμιου βεληνεκούς, και ότι έχει συγκεκριμένη στρατηγική για να αξιοποιηθούν όλες οι υπάρχουσες δυνατότητες στον τομέα, με μεθοδικότητα, σοβαρότητα, νηφαλιότητα, διαφάνεια και ιδιαίτερη μέριμνα για την αυστηρή προστασία του περιβάλλοντος.
Υπογραμμίζει ακόμη τη συγκυρία του εντοπισμού μεγάλων κοιτασμάτων στην ευρύτερη περιοχή (Αίγυπτος και Ιταλία) καθώς και τη σημαντική βελτίωση της τεχνολογίας εντοπισμού και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, με όρους πλήρους ασφάλειας για το περιβάλλον και τους εργαζομένους.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, στο στάδιο της παραγωγής τα κέρδη του αναδόχου θα επιβαρύνονται με φόρο 20% υπέρ του Δημοσίου και 5% υπέρ των Περιφερειών, ενώ το Δημόσιο θα λαμβάνει επιπλέον μπόνους παραγωγής και σταθερά μισθώματα (Royalties) επί του τζίρου της εκμετάλλευσης και θα εξασφαλιστεί η λειτουργία του Ταμείου Γενεών, στο οποίο θα κατευθύνονται τα έσοδα από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων.
Από το ΥΠΕΝ τονίζεται, τέλος, ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές για την υγεία και προστασία του ανθρώπινου δυναμικού, τη δημόσια ασφάλεια και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος (ειδικά του θαλάσσιου περιβάλλοντος, της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και των παράκτιων περιοχών), αλλά και την αποφυγή τυχόν ζημίας σε βασικές οικονομικές δραστηριότητες του παράκτιου μετώπου. tharrosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα