Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Πετρόπουλος: Νέα ρύθμιση οφειλών και διαγραφές χρεών εν όψει

«Το θέμα των συντάξεων έχει κριθεί. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνουν περικοπές. Αποδείχθηκε ότι ήταν εσφαλμένη η θέση του ΔΝΤ που είχε θέσει ως προϋπόθεση την περικοπή των συντάξεων για την επίτευξη πλεονασμάτων» τονίζει ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος, σε συνέντευξη του στην εφ. «Αυγή».
Ο κ. Πετρουλος υπενθυμίζει ότι το παραπάνω είχε προαναγγείλει ο ίδιος στις αρχές του 2017 στη Βουλή, όπως «άλλωστε προβλέπει ο Ν.4387/16 ίδρυσης του ΕΦΚΑ» βάση της αναλογιστικής μελέτης του οποίου «είχε διαπιστωθεί και από το ΔΝΤ ότι το νέο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης εξασφάλιζε την

δημοσιονομική ισορροπία».
Ο υφυπουργός υπογραμμίζει ότι τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ προέρχονται από την αύξηση της απασχόλησης και των εσόδων, τις ρυθμίσεις οφειλών, την καλύτερη απόδοση της περιουσίας κ.α. και όχι από την καθυστέρηση της πληρωμής των συντάξεων.
Ενδεικτικά για τις εκκρεμείς συντάξεις, που παρέλαβε η κυβέρνηση το 2015 από τον κ. Βρούτση ο οποίος «υποσχόταν τον Ιούλιο του 2016 σύνταξη σε μια ημέρα», ο υφυπουργός παραθέτει τα εξής στοιχεία: 168.922 απλήρωτες κύριες συντάξεις, 154.002 επικουρικές και 63.500 απλήρωτα εφάπαξ. «Συνολικά είχε αφήσει να εκκρεμούν 386.444 συνταξιοδοτικές παροχές ύψους 2 δις ευρώ. Από 1.1.2015 - 31.8.2018 καταβάλαμε 708.341 συνταξιοδοτικές παροχές ύψους 4,5 δις ευρώ».
Αναφορικά με τη διάταξη για την περικοπή της σύνταξης χηρείας σε ηλικία κάτω των 55 ο υφυπουργός ανακοινώνει ότι θα «εξεταστεί η μετάθεση της χρονικής έναρξης» και ότι δεν θα μείνει «κανένας απροστάτευτος».
Σχετικά με τις οφειλές των ασφαλισμένων στα ταμεία ο κ Πετρόπουλος ανακοινώνει ότι το αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο θα προχωρήσει σε διπλή ρύθμιση. Για όσους δεν εντάσσονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό, εξετάζονται ρυθμίσεις οφειλών με κριτήρια όπως «ο επανυπολογισμός οφειλών με τα σημερινά δεδομένα, με στόχο να μην αποκλειστεί κανείς οφειλέτης».
Τέλος αναφέρει ότι από τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η διαγραφή χρεών για τρεις κατηγορίες ασφαλισμένων οι οποίοι είχαν «χρεωθεί» με διπλές εισφορές σε ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΤΣΠΕΑΘ και ΟΑΕ. thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα