Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

ΕΦΚΑ: Πότε οι συνταξιούχοι που συνεχίζουν να εργάζονται, γλιτώνουν τη μείωση στις συντάξεις τους

Περιθώριο έως τις 31 Οκτωβρίου έχουν οι συνταξιούχοι που συνεχίζουν να διατηρούν παράλληλη απασχόληση, για να υποβάλλουν αίτηση ώστε να ανακληθεί το αρχικό αίτημα συνταξιοδότησης και να αποφύγουν τις περικοπές 60% που προβλέπει για τις συντάξεις, ο νόμος Κατρούγκαλου (ν.4387/2016).
Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΕΦΚΑ τονίζεται ότι το ίδιο χρονικό όριο υπάρχει και για υποβολή συμπληρωματικής αίτησης συνταξιοδότησης που αφορά τον χρόνο ασφάλισης για δεύτερο πρώην φορέα κύριας ασφάλισης (εκτός Δημοσίου). Η συγκεκριμένη αίτηση έχει αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία υποβολής της πρώτης αίτησης.
Όπως τονίζεται στην σχετική εγκύκλιο «στην περίπτωση που οι ασφαλισμένοι συνέχισαν να εργάζονται ή να ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα μετά την ημερομηνία υποβολής της αρχικής αίτησης συνταξιοδότησης, στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης, γίνεται δεκτό ότι δεν εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις των υφισταμένων διατάξεων περί απασχόλησης

συνταξιούχου, ως προς τη μείωση ή την αναστολή της σύνταξης ως προς το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της αρχικής αίτησης μέχρι την υποβολή της συμπληρωματικής αίτησης συνταξιοδότησης και πάντως μέχρι και την 31/10/2018».
Άρα η περικοπή στη σύνταξη ύψους 60% που ορίζει ο νόμος Κατρούγκαλου θα εφαρμοστεί από την 01.11.2018 και μετά.
Ειδική αναφορά γίνεται στην εγκύκλιο για όσους συνταξιούχους είχαν συνταξιοδοτηθεί έως 12.05.2016, δηλαδή πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου και ασκούν θεμελιωμένο δικαίωμα για χορήγηση δεύτερης σύνταξης γήρατος ή αναπηρίας, με αίτηση που έχουν υποβάλλει από 13.05.2016 και μετά.
Στις περιπτώσεις αυτών των ασφαλισμένων η εγκύκλιος τονίζει ότι ως προς τις προϋποθέσεις θεμελίωσης δεύτερου συνταξιοδοτικού δικαιώματος, εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις των πρώην ενταχθέντων στον ΕΦΚΑ φορέων.
Ως προς τον τρόπο υπολογισμού του ποσού της δεύτερης σύνταξης, όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη χορήγησή της με μειωμένο ποσό ( π.χ., με 4.800 ημέρες ασφάλισης), δεν εφαρμόζεται η σχετική μείωση.
Ο λόγος είναι ότι στις διατάξεις που εφαρμόζονται για τον υπολογισμό της σύνταξης (άρθ. 7, 8 και 28 του ν. 4387/2016) υπάρχει ρητή πρόβλεψη για τις περιπτώσεις στις οποίες μειώνεται το ποσό της εθνικής σύνταξης, ενώ δεν προβλέπεται μείωση του ποσού της ανταποδοτικής σύνταξης. dikaiologitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα