Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Από το 2022 έρχονται τα «μαύρα κουτιά» και στα αυτοκίνητα


Στα μαύρα κουτιά «στοχεύουν» οι αυτοκινητοβιομηχανίες, ύστερα και από τις απαιτήσεις της ΕΕ, για τον περιορισμό των τροχαίων δυστυχημάτων στους δρόμους της Ευρώπης.
Με την τοποθέτηση του καταγραφέα που θα συλλέγει δεδομένα που θα «διαφωτίζουν» τους πραγματογνώμονες για τον τρόπο με τον οποίο έγινε ένα τροχαίο συμβάν.
Τον Μάιο του 2022 ξημερώνει μια νέα εποχή στους δρόμους της Ευρώπης.
Πώς θα λειτουργούν
Ουσιαστικά τα μαύρα κουτιά, σαν και αυτά που χρησιμοποιούνται και στα αεροπλάνα, θα συλλέγουν στοιχεία.
Σε περίπτωση ατυχήματος ή δυστυχήματος, πρόσβαση στα δεδομένα θα έχουν οι αστυνομικές αρχές, ενώ σε διαφορετική περίπτωση τα στοιχεία θα συλλέγονται μόνο για ερευνητικούς σκοπούς και δεν θα συνοδεύονται από τον αριθμό πλαισίου-κυκλοφορίας του αυτοκινήτου ή το όνομα του ιδιοκτήτη.
Τα στοιχεία που θα "αλιευτούν" από τα μαύρα κουτιά είναι:
  • συνθήκες τροχαίου
  • καιρικές συνθήκες
  • ποιότητα ασφάλτου
  • στροφές και κλίση
Μένει να αποδειχθεί αν η καταγραφή των δεδομένων δεν θα αποτελέσει ένα εργαλείο στα χέρια των ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίες σε περιπτώσεις καταφανών παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας θα έχουν κάθε δικαίωμα να αποποιούνται των συμβατικών υποχρεώσεών του.
Τι είναι το eCall
Αυτόματα και δωρεάν καλεί το eCall τον αριθμό της έκακτης ανάγκης 112 σε περίπτωση σοβαρού τροχαίου ατυχήματος, πατώντας ένα κουμπί στην οροφή του αυτοκινήτου και στον εσωτερικό καθρέπτη του οδηγού.
Σήμερα αυτό το σύστημα λειτουργεί σε όλες τις χώρες τις ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα