Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Δίκη Πισπιρίγκου: «Δεν με έπεισε η μητέρα ότι αγωνιούσε για την Μαλένα», κατέθεσε ψυχολόγος


«Η μητέρα είχε αποστασιοποιημένη στάση», κατέθεσε ψυχολόγος στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου.
Για μια «μητέρα που προσπαθούσε να την πείσει ότι είχε αγωνία, χωρίς αυτό να συνοδεύεται από συναίσθημα», έκανε λόγο στην κατάθεσή της η Χαρίκλεια Λύρα, ψυχολόγος του ογκολογικού τμήματος του νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού», στη δίκη με κατηγορούμενη τη Ρούλα Πισπιρίγκου.
«Η μητέρα προσπαθούσε να με πείσει ότι είχε αγωνία για τη Μαλένα. Χωρίς όμως αυτό να συνοδεύεται από συναίσθημα και αγωνία. Δεν με έπεισε. Σκέφτηκα ότι δεν είχε εγκαθιδρυθεί καν η σχέση μητέρας – κόρης, δεν πρόλαβα όμως να βεβαιωθώ», ανέφερε η ψυχολόγος που είχε περιορισμένες συναντήσεις με τη Ρούλα Πισπιρίγκου και τον Μάνο Δασκαλάκη, όσο νοσηλευόταν η Μαλένα στο ογκολογικό τμήμα του νοσοκομείου με λευχαιμία.
«Η μητέρα είχε αποστασιοποιημένη στάση. Η συγκεκριμένη μητέρα είχε μεγάλη απόκλιση σε σχέση με άλλους γονείς που είχα δει….», είπε με έμφαση η μάρτυρας και συμπλήρωσε ότι αυτό που της έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν «η εμμονική σκέψη ότι θα συμβεί κάτι κακό».
«Αυτό που θυμάμαι όμως είναι που μου έλεγε “φοβάμαι πολύ για εκείνη”. Μου είπε κάποιες πληροφορίες για την οικογένεια της για την εγκυμοσύνη της στη Μαλένα που ήταν δύσκολη και μετά άρχισε να περιγράφει πώς είναι η Μαλένα. Το πιο εντυπωσιακό όμως για μένα είναι ότι έλεγε ότι δεν θα πάει καλά η Μαλένα. Την ρώτησα γιατί σκέφτεται το χειρότερο για το παιδί της, αφού οι γιατροί της έλεγαν ότι θα πάει καλά. Αναφέρθηκε σε ένα κακό προηγούμενο. Μου είπε ότι η μεγάλη κόρη έχει ένα πρόβλημα καρδιάς, πρόβλημα υγείας δεν είναι ξεκάθαρο στο μυαλό μου, δεν το σημείωσα. Σαν να είπε ότι είχε μια ικανότητα μεταφυσική κάπως να διαισθάνεται το κακό που πρόκειται να συμβεί. Δεν με έπεισε. Προσπαθούσε να με πείσει ότι είχε αγωνία για τη Μαλένα. Χωρίς όμως αυτό να συνοδεύεται από συναίσθημα και αγωνία» κατέθεσε η κ. Λύρα και επανήλθε μέσω των περιγραφών της στο πόσο αποστασιοποιημένη της φάνηκε η κατηγορούμενη σε σχέση με την ανήλικη κόρη της.
«Μου έλεγε αυτά που σκέφτεται με ένα τελείως ψυχρό τρόπο, αποστασιοποιημένο. Υπάρχουν γονείς που πάλλονται από αγωνία, υπάρχουν γονείς που έχουν ακόμη και ενοχές. Είδα ένα βλέμμα σκοτεινό, απαθές, αποστασιοποιημένο, δεν είναι το βλέμμα του ανθρώπου που υποφέρει. Δεν εξέφρασε καμία αγωνία. Είχε μια παγωμένη έκφραση. …Υπάρχουν γονείς που κλαίνε είναι σε απελπισία. Ήταν σαν να ήταν σε αναμονή ενός επικείμενου κινδύνου» κατέθεσε η κ. Λύρα για την καταδικασμένη σε ισόβια μητέρα, που όπως υποστήριξε μιλούσε χωρίς στοργή, ακόμα και υποτιμητικά για τα παιδιά της.
«Μου έλεγε για τη Μαλένα ότι είναι πολύ καλή, ήσυχο κορίτσι που έχει σχέση καθαριότητας και τακτοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για ένα τόσο μικρό παιδί. Αντίθετα, για την Τζωρτζίνα μου είπε ότι είναι θρασεία και εγωίστρια. Όλα αυτά μου τα είπε αποστασιοποιημένα και ψυχρά. Οι χαρακτηρισμοί της με ξένισαν. Ένα παιδί 3,5 ετών όπως η Μαλένα δεν μπορεί να έχει ρόλο μητέρας. Το συνέδεσε το παιδί με τη τακτοποίηση του χώρου. Δεν μπορεί ένα παιδί 3,5 ετών να τακτοποιεί σαν μεγάλη» σχολίασε η μάρτυρας.
«Με παραξένεψε πολύ η στάση της μητέρας, δεν είχε αλληλεπίδραση με το παιδί»
Ακολούθως η μάρτυρας μίλησε για την συνάντηση της με τη Μαλένα, δυο ημέρες πριν το θάνατο της, τον Απρίλιο 2019 και σχολίασε ότι το παιδί έδειχνε ψυχικά αποκομμένο από τη μητέρα του.
«Το παιδί ήταν στο κρεβάτι, της συστήθηκα και μίλησα για την ασθένεια με ένα παιδικό τρόπο για τα κακά κύτταρα και τα καλά που παίζουν μπουνιές και κλωτσιές… Αυτό που με εντυπωσίασε είναι ότι δεν απευθύνθηκε στη μητέρα. Με τα παιχνίδια που της έδωσα άρχισε να κάνει ένα προσωπικό παιχνίδι. Δεν υπήρχε καμία αλληλεπίδραση μεταξύ μητέρας και παιδιού. Έκατσα εκεί μισή ώρα. Άφησα τα παιχνίδια στο κρεβάτι της, τα περιεργάστηκε και άρχισε να λέει διάφορα λόγια σαν να προσπαθούσε να δημιουργήσει κάποιες ιστορίες. Δεν απηύθυνε τίποτα σε κανέναν στο παιχνίδι του, τίποτα στη μητέρα, ούτε η μητέρα στο παιδί» ανέφερε σχετικά.
Πρόεδρος: Μήπως σκέφτηκε ότι θα είναι παρέμβαση στο έργο σας;
Μάρτυρας: Οι αντιδράσεις των γονιών σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αυθόρμητες. Η μαμά αυτό το διάστημα ήταν στην άλλη άκρη του δωματίου. Η Μαλένα ήταν ένα παιδί που δεν εκφραζόταν, δεν ρώτησε για παράδειγμα “μαμά ποια είναι η κυρία”».
«Το παιδί δεν εξέφρασε καμία έκπληξη. Με παραξένεψε πολύ η στάση της μητέρας μέσα στο θάλαμο που ήταν σε απόσταση από το παιδί και δεν είχε καμία αλληλεπίδραση μαζί του» κατέληξε για το θέμα η μάρτυρας.
Πρόεδρος: Το έχετε ξαναδεί αυτό;
Μάρτυρας: Όχι, σκέφτηκα ότι δεν είχε εγκατασταθεί η σχέση μητέρας – παιδιού. Αν είχα προλάβει να κάνω και άλλες συναντήσεις ενδεχομένως να μπορούσα να το πω με σιγουριά.
Πρόεδρος: Αν συνέβαινε αυτό τι θα σήμαινε;
Μάρτυρας: Ότι η Μαλένα ήταν ένα παιδί αφημένο χωρίς σχέση με τη μητέρα, για αυτό και έκανε μοναχικό παιχνίδι. Μου φάνηκε ότι ήταν ένα παιδί που απλώς μιμούνταν τη μητέρα του έλεγε «κάνε γεια» και έκανε.
Η κ. Λύρα δήλωσε συγκλονισμένη από το θάνατο της Μαλένας Δασκαλάκη.
«Έπαθα μεγάλο σοκ μου είπαν: «πέθανε η Δασκαλάκη». Δεν μπορούσα να φανταστώ, ρώτησα «η μάνα;» «Ποια μάνα; μου απάντησαν, η Μαλένα» ολοκλήρωσε η μάρτυρας.
Ογκολόγος: Η Μαλένα δεν πέθανε από λευχαιμία, ούτε από ηπατική ανεπάρκεια
Στη συνέχεια στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο παιδίατρος ογκολόγος, Απόστολος Πουρτσίδης, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά στο δικαστήριο ότι το άτυχο παιδάκι δεν πέθανε ούτε από λευχαιμία, ούτε από ηπατική ανεπάρκεια.
«Η Μαλένα μας δυστυχώς χάθηκε, αλλά όχι από τη λευχαιμία της, ούτε από ηπατική ανεπάρκεια. Γι αυτό βάζω και τη σφραγίδα μου. Η Μαλένα δεν ήταν ένα παιδί που απασχολούσε και ο θάνατος της συγκλόνισε ολόκληρο το νοσοκομείο», είπε ο μάρτυρας και συνέχισε ότι η λευχαιμία της Μαλένας δεν προβλημάτιζε ιατρικά τους θεραπευτές της.
«Δεν ενέπνεε καμία ανησυχία η Μαλένα στον όροφο. Είχαμε πολύ πιο σοβαρά περιστατικά. Ήταν το παιδί που απασχολούσε λιγότερο το όροφο και ιατρικά και νοσηλευτικά» ανέφερε χαρακτηριστικά και ακολούθως περιέγραψε πως αντέδρασε όταν οι συνάδελφοί του του ανακοίνωσαν το θάνατο του 3,5 ετών παιδιού.
«Μου είπε η συνάδελφος “χάσαμε τη Δασκαλάκη”, πραγματικά έμεινα. Περιμέναμε κάποιο παιδί, δεν κατάλαβα τι έλεγε και μου είπε “τη Μαλένα”. Ήταν σοκαριστικό, αιφνίδιο δεν το περίμενα ούτε στην πιο τρελή μου φαντασία. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές είχαμε συγκλονιστεί. Είπαν ότι τη βρήκαν σε μυδρίαση και έγιναν προσπάθειες ανάνηψης. Η μυδρίαση είναι η άμεση ένδειξη θανάτου, δηλαδή δεν υπάρχει καμία λειτουργία, έχουν σταματήσει να λειτουργούν η καρδιά και οι πνεύμονες».
Σύμφωνα με το γιατρό «σε 5-10 λεπτά είναι εγκατεστημένη η μυδρίαση… αρχίζει να παγώνει ο άνθρωπος» ανέφερε ο μάρτυρας και μίλησε για μη αναμενόμενο θάνατο.
«Εγώ 35 χρόνια δεν έχω δεν άνθρωπο με ηπατική ανεπάρκεια να περπατά στον διάδρομο. Στα παιδιά δεν έχω δει ηπατική ανεπάρκεια… δεν έχω δει ασθενή να πεθαίνει από ηπατική ανεπάρκεια.
Δεν συζητάμε για ηπατική ανεπάρκεια για τη Μαλένα, για ένα παιδί που κυκλοφορούσε λίγο πριν. Για εμένα δεν υπάρχει ηπατική ανεπάρκεια», είπε μετ’ επιτάσεως και πρόσθεσε πως στην πολύχρονη πορεία του δεν είχε «καμία περίπτωση μη αναμενόμενου θανάτου και χωρίς να γνωρίζω από τι συνέβη».
Στην ερώτηση της έδρας αν «από τα ευρήματα αποκλείεται το ενδεχόμενο της ασφυξίας ο μάρτυρας απάντησε με κατηγορηματικό τρόπο λέγοντας: «Δεν αποκλείω τίποτα, πάντως το παιδί δεν πέθανε από λευχαιμία ή ηπατική ανεπάρκεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα