Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

ΥΠΕΝ: Πορτοκαλί τιμολόγιο από το φθινόπωρο και μεσημβρινό αντί για νυχτερινό ρεύμα τα αντίδοτα στις αρνητικές τιμές

Μέτρα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της αναντιστοιχίας προσφοράς και ζήτησης ενέργειας, αναμένεται να λάβει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Ενέργειας για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που παρουσιάζει το ηλεκτρικό σύστημα λόγω της αθρόας συμμετοχής των ΑΠΕ.
Στο πλαίσιο αυτό, από το φθινόπωρο έρχεται η δυναμική τιμολόγηση, με το πορτοκαλί τιμολόγιο και ακολούθως αλλαγές στις ώρες φθηνής χρέωσης, που σήμερα είναι οι νυχτερινές ώρες. Με δεδομένο ότι οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας παρουσιάζονται το μεσημέρι, αν η ζώνη χαμηλής χρέωσης μεταφερθεί από τη νύχτα στο μεσημέρι, θα δωθεί κίνητρο για ενίσχυση της κατανάλωσης και άρα της ζήτησης ενέργειας τις ώρες αυτές, ώστε να απορροφάται η υπερβάλλουσα παραγωγή των ΑΠΕ.
Η μεταφορά της ζήτησης στις ώρες της μεγάλης παραγωγής ενέργειας θα είναι ωφέλιμη και για τον καταναλωτή και για το σύστημα.
Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά τον Απρίλιο, οι ΑΠΕ συμμετείχαν στο ενεργειακό μίγμα πάνω από 60% λόγω της μεγάλης αύξησης της ενέργειας από φωτοβολταϊκά, με αποτέλεσμα ειδικά τις μεσημεριανές ώρες η παραγωγή ενέργειας να μην μπορεί να απορροφηθεί, και να έχουμε μηδενικές τιμές ενέργειας και περικοπές.
Αποθήκευση και αντιστοίχιση
Όπως ανέφεραν χθες, πηγές από το ΥΠΕΝ, προτεραιότητα έχει σήμερα «η δημιουργία ενός ισόρροπου ηλεκτρικού συστήματος. Τον Απρίλιο ΑΠΕ και υδροηλεκτρικά ξεπέρασαν το 60% δημιουργώντας μια νέα πραγματικότητα. Δεν υπάρχουν ούτε διεθνώς συστήματα με τέτοια ποσοστά διείσδυσης. Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα πρέπει να αντιδράσουμε με Dimand response, αποθήκευση και αντιστοίχιση της νέας προσφοράς με ζήτηση, γιατί αλλιώς θα οδηγηθούμε σε μεγάλες περικοπές αρνητικές τιμές και κινδύνους μπλακάουτ σε περιόδους χαμηλής ζήτησης λόγω εποχικότητας».
Με στόχο την τόνωση της ζήτησης τις ώρες της αυξημένης παραγωγής ενέργειας και την αντιμετώπισης της ανισορροπίας στο ηλεκτρικό σύστημα θα ληφθούν πρωτοβουλίες σε τρία επίπεδα:
  • ενέργειες για τη διεύρυνση του ηλεκτρικού χώρου και την προώθηση της αποθήκευσης
  • ενίσχυση του dimand response και
  • αλλαγή στις ώρες χαμηλής χρέωσης και δυναμική τιμολόγηση με τα πορτοκαλί τιμολόγια.
Η μηνιαία καταμέτρηση
Εν τω μεταξύ θα έχει προηγηθεί η μηνιαία καταμέτρηση, με στόχο να αντιμετωπιστούν οι ρευματοκολοπές. Τα μέτρα, που θα εφαρμοστούν από το Σεπτέμβριο φιλοδοξούν να δημιουργήσουν όφελος τόσο για τους παραγωγούς ενέργειας που θα μπορούν να διαθέτουν την παραπάνω ενέργεια που παράγουν. Ταυτόχρονα θα ωφελούνται οι καταναλωτές αφού θα μπορούν να επιλέγουν να καταναλώνουν ενέργεια τις ώρες που είναι φθηνότεροι, μειώνοντας το κόστος του λογαριασμού τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα