Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Νικόλαος Β’ Ρομανόφ: Στέφεται τσάρος της Ρωσίας – Ο στυγνός μονάρχης που κατέσφαξε τον λαό του, στο τέλος έγινε άγιος


26 Μαΐου του 1896 και ο Νικόλαος Β΄ Ρομανόφ στέφεται τσάρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Ήταν ο τελευταίος και μοιραίος αυτοκράτορας της αχανούς χώρας του Πούσκιν, του Τολστόι, του Ντοστογιέφσκι...
Ο Νικόλαος κυβέρνησε μέχρι την αναγκαστική παραίτησή του από τον θρόνο το 1917, οπότε και ανετράπη από τους επαναστάτες.
Ο Νικολάι Αλεξάντροβιτς Ρομάνοφ είχε γεννηθεί το 1868 στο Τσάρσκογιε Σελό (τώρα Πούσκιν), κοντά στην Αγία Πετρούπολη. Ούτε η ανατροφή ούτε η ιδιοσυγκρασία του έδωσαν στον Νικόλαο τις αρετές εκείνες για να διοικήσει την αχανή χώρα του· ήταν παντελώς ακατάλληλος για τα περίπλοκα καθήκοντα που τον περίμεναν· ήταν αυταρχικός ηγεμόνας και μισητός στους υπηκόους του! Ο τελευταίος τσάρος θεωρείτο χαμηλής νοημοσύνης, του άρεσαν η σωματική άσκηση και τα πλουμιστά στολίδια στη στολή του. Αν και ήταν γοητευτικός ως άνθρωπος, ο Νικόλαος, ήταν δειλός και αγοραφοβικός. Προτιμούσε να κλείνεται επί μέρες στο Παλάτι από το να κυκλοφορεί στα Γραφεία και στους δρόμους της Αγίας Πετρούπολης!


Η σύζυγός του Νικόλαου, Αλεξάνδρα, τον εξουσίαζε απόλυτα. Ο Νικόλαος επίσης εμπιστευόταν και είχε ως συμβούλους ανθρώπους αμφίβολης ηθικής και νοημοσύνης που αυτοί τον οδήγησαν ουσιατικά στο τραγικό τέλος του· δεν εμπιστευόταν τους υπουργούς του, κυρίως επειδή τους θεωρούσε πνευματικά ανώτερους από τον εαυτό του και φοβόταν ότι προσπαθούσαν να σφετεριστούν τα κυριαρχικά του προνόμια . Ο Νικόλαος θεωρούσε (και έτσι είχε διδαχθεί) ότι αντλούσε την εξουσία του από τον Θεό, στον οποίο ήταν αποκλειστικά και μόνο υπεύθυνος να δίνει αναφορά… Το πρώτο δυνατό χαστούκι ήρθε με την ήττα στον Ρωσο - ιαπωνικό πόλεμο το 1905. Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος έφερε το δραματικό τέλος του Νικόλαου και της οικογένειάς του.
Παραίτηση και εκτέλεση
Ο τσάρος παραιτήθηκε μετά τη Ρωσική Επανάσταση, συνελήφθη και τον Απρίλιο του 1918, αυτός και η οικογένειά του μεταφέρθηκαν στο Αικατερινούπολη των Ουραλίων. Εκεί σφαγιάστηκαν από τους Μπολσεβίκους. Παρά την αντιλαϊκή πολιτική του, τις σφαγές αμάχων επί των ημερών του και την εξαθλίωση του μεγαλύτερου ποσοστού των κατοίκων της Ρωσίας, αγιοκατατάχθηκε από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία με το όνομα «Άγιος Νικόλαος ο το Πάθος Φέρων»…

Βοήθειά μας... 

Ουδείς βλαξ βασιλεύς ή δολοφόνος ή μακελάρης δεν χάνεται στα κεφάλαια της Ιστορίας· όλοι κατέχουν θέση λαμπρή! Κι αν είναι και λίγο συμπαθής ο μονάρχης και έχει και θάνατο μαρτυρικό; Τον αναλαμβάνει η Εκκλησία και τον κάνει άγιο και εικόνα στο προσκέφαλο των ανοήτων… Αυτά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα