Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Αντηλιακά: Επιβλαβείς ουσίες, προστατευτικά συστατικά και η κοινή... παρανόηση των SPF Η γνώση είναι προτασία!


Υπάρχουν μερικοί παράγοντες που είναι καλό να λαμβάνουμε υπόψη όταν κάνουμε μια αγορά αντηλιακού. Οι διαφορές στα αντηλιακά είναι μεγάλες και σημαντικές, τόσο για τις ατομικές ανάγκες μας, όσο και για την προστασία της υγείας μας και του περιβάλλοντος.
Τώρα, περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ αναζητούν φυσικά αντηλιακά, χωρίς επιβλαβή χημικά και ερεθιστικά. Στην πραγματικότητα, η αγορά φυσικών προϊόντων αντηλιακής προστασίας προβλέπεται να αποφέρει σχεδόν 1 δισ. δολάρια μέχρι το 2030. Όμως τα φυσικά και βιολογικά αντηλιακά εξακολουθούν να αποτελούν μόνο περίπου το 5-7% της συνολικής αγοράς αντηλιακής φροντίδας.
Τι πρέπει, λοιπόν, να γνωρίζουμε για το αντηλιακό, ώστε να μπορούμε να κάνουμε την καλύτερη επιλογή για εμάς και τους οικείους μας;
Χημικά αντηλιακά και φυσικά αντηλιακά
Εδώ και πολλά χρόνια, οι άνθρωποι κατηγοριοποιούν τα αντηλιακά σε δύο ομάδες - χημικά και φυσικά. Τα χημικά αντηλιακά χρησιμοποιούν τεχνητές χημικές ουσίες για να μειώσουν τις βλάβες από τον ήλιο απορροφώντας τις ακτίνες UV. Τα φυσικά αντηλιακά είναι φτιαγμένα με φυσικά στοιχεία και λέγεται ότι μπλοκάρουν ή διασκορπίζουν τις ακτίνες UV, ώστε να μην εισχωρούν στο δέρμα εξαρχής.
Επιβλαβείς ουσίες στα χημικά αντηλιακά
Μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα από τα συστατικά που βρίσκονται στα χημικά αντηλιακά μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία και να έχουν αρνητικό αντίκτυπο και στο περιβάλλον. Ας δούμε μερικές από τις πιο κοινές χημικές ουσίες στα αντηλιακά και γιατί ίσως να θέλετε να το σκεφτείτε πριν αλείψετε ένα στο δέρμα σας.
Αβοβενζόνη
Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1970, η αβοβενζόνη είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα ενεργά συστατικά σε χημικά αντηλιακά. Ρυθμίζεται ως οργανικό φίλτρο UV ευρέος φάσματος.
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα υποπροϊόντα της αβοβενζόνης μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και μπορεί επίσης να έχουν επιδράσεις που διαταράσσουν τις ορμόνες.
Μια μελέτη που εξέτασε τη χρήση αντηλιακού και τις συγκεντρώσεις στο πλάσμα του αίματος έδειξε ότι το σώμα απορροφά αβοβενζόνη σε ποσότητες εννέα φορές πάνω από το όριο που θέτει ο αμερικανικός Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) των 0,5 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο (ng/mL). Αυτό το όριο ξεπεράστηκε ακόμη και μετά από μόλις μία ημέρα εφαρμογής αντηλιακού.'
Οξυβενζόνη
Η οξυβενζόνη είναι μία χημική ουσία που προκαλεί ανησυχία. Απορροφάται εύκολα από το δέρμα σε σημαντικές ποσότητες και βρέθηκε στο αίμα του 97% των Αμερικανών που εξετάστηκαν. Αυτό είναι ανησυχητικό επειδή η οξυβενζόνη έχει συνδεθεί με αλλεργικές αντιδράσεις, διαταραχές ορμονών και κυτταρική βλάβη.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 24% του μητρικού γάλακτος που λήφθηκε σε δείγμα περιείχε ανιχνεύσιμες ποσότητες οζυβενζόνης. Και ένα άλλο πρόσφατο άρθρο από το Journal of Reproductive Toxicology προτείνει ότι οι έγκυες γυναίκες που χρησιμοποιούν αντηλιακό που περιέχει οξυβενζόνη μπορεί να θέσουν το παιδί τους σε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξει ένα γενετικό ελάττωμα που είναι γνωστό ως νόσος του Χίρσπρουνγκ.
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συμβουλεύει τους γονείς να αποφεύγουν τη χρήση αντηλιακών που περιέχουν οξυβενζόνη στα παιδιά, εάν είναι δυνατόν. Και παρόλο που οι κατασκευαστές αντηλιακών στις ΗΠΑ επιτρέπεται να το χρησιμοποιούν σε συγκεντρώσεις έως και 6%, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρόσφατα προκαταρκτικές γνωμοδοτήσεις που υποδηλώνουν ότι η οξυβενζόνη δεν είναι ασφαλής σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 2,2%.
Ομοσαλάτη (Σαλικυλικό Ομομενθύλιο)
Η ομοσαλάτη χρησιμοποιείται συχνά σε αντηλιακά για την ικανότητά της να απορροφά τις ακτίνες UVB βραχέων κυμάτων. Έχει ενοχοποιηθεί για ενδοκρινικές διαταραχές, εγείροντας ανησυχίες ότι θα μπορούσε να συμβάλει σε καρκίνους του μαστού και άλλους ορμονικούς καρκίνους. Αν και επιτρέπεται από τον FDA σε συγκεντρώσεις έως και 15%, δεν αναγνωρίζεται επί του παρόντος ως ασφαλές αντηλιακό συστατικό. Είναι ένα από τα 12 συστατικά αντηλιακών που εξετάζονται επί του παρόντος στις ΗΠΑ.
Η Επιστημονική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημοσίευσε επίσης πρόσφατα μια γνώμη, δηλώνοντας ότι πιστεύει ότι η ομοσαλάτη δεν είναι ασφαλές συστατικό σε ποσότητες έως και 10% όταν χρησιμοποιείται ως φίλτρο UV, αλλά μόνο έως και 0,5%.
Οκτανικό Οξύ (Octinoxate)
Το οκτανικό οξύ είναι αυτό που είναι γνωστό ως κινναμωμικό (cinnamate), μια ταξινόμηση των αντηλιακών UVB που σχετίζονται με το λάδι κανέλας. Τα κινναμωμικά απορροφώνται γρήγορα από το δέρμα και μπορεί να εμφανιστούν στο αίμα, τα ούρα και το μητρικό γάλα. Αν και το οκτανικό οξύ επιτρέπεται σε συγκεντρώσεις έως και 7,5%, όταν συνδυάζεται με άλλα χημικά φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας, όπως η αβοβενζόνη, μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει διάσπαση αυτών των σωματιδίων και να δημιουργήσει επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, αντί να προστατεύει από αυτές.
Και τόσο in vitro όσο και in vivo μελέτες έχουν εγείρει υποψίες ότι το οκτανικό οξύ είναι ένας ενδοκρινικός διαταράκτης. Έχει επίσης συνδεθεί με αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα.
Το 2021, τόσο η Χαβάη όσο και η Φλόριντα απαγόρευσαν τα αντηλιακά που περιέχουν οκτανικό οξύ, λόγω τοξικής επίδρασης στη θαλάσσια ζωή.
Σαλικυλικό οκτύλιο (Octisalate)
Το Σαλικυλικό οκτύλιο είναι ένα χημικό παράγωγο του σαλικυλικού οξέος που χρησιμοποιείται συνήθως σε αντηλιακά. Σε μια πρόσφατη μελέτη με πέντε άλλα χημικά αντηλιακά συστατικά έδειξε ρυθμό απορρόφησης 10 φορές μεγαλύτερο από το όριο που επιτρεπόταν στη μελέτη.
Ενώ μια ποσότητα 0,5 ng/mL χαρακτηρίστηκε από τον FDA ως ασφαλής με χαμηλό κίνδυνο καρκίνου, τα επίπεδα οκτισαλάτης στο αίμα ήταν σταθερά μεταξύ 4,6 και 5,8 ng/mL, ανεξάρτητα από τη χρήση αντηλιακού με σπρέι ή συμπίεση.
Οκτοκρυλένιο
Ένα άλλο "O" που πρέπει να προσέχετε στα χημικά αντηλιακά είναι μια ένωση γνωστή ως οκτοκρυλένιο. Χρησιμοποιείται για την ικανότητά του να απορροφά την ακτινοβολία UVA και UVB. Ωστόσο, το οκτοκρυλένιο είναι ένας γνωστός φωτοευαισθητοποιητής που σημαίνει ότι όταν εκτίθεται στο υπεριώδες φως, μπορεί να αυξήσει την παραγωγή ελεύθερων ριζών στα γειτονικά κύτταρα. Τα δεδομένα αποκάλυψαν επίσης ότι αυτή η χημική ουσία συσσωρεύεται στη θαλάσσια ζωή και μπορεί να προκαλέσει κυτταρική δυσλειτουργία στα κοράλλια.
Αν και είναι εγκεκριμένο από τον FDA σε συγκεντρώσεις κάτω του 10%, οι ερευνητές ζήτησαν να αφαιρεθούν τα αντηλιακά οκτοκρυλενίου από την αγορά το 2021. Αυτή η πρόσκληση ήρθε μετά από μια πρόσφατη μελέτη, που διαπίστωσε ότι η βενζοφαινόνη μπορεί να συσσωρευτεί σε αντηλιακά που περιέχουν οκτοκρυλένιο με την πάροδο του χρόνου — υποδηλώνοντας ότι το οκτοκρυλένιο αποικοδομείται σε βενζοφαινόνη, που είναι καρκινογόνος ενδοκρινικός διαταράκτης.
Παλμιτικός ρετινυλεστέρας ή Παλμιτική ρετινόλη (Retinyl Palmitate)
Ο παλμιτικός ρετινυλεστέρας (επίσης γνωστός ως παλμιτική ρετινόλη) είναι μια χημική ένωση που παράγεται από βιταμίνη Α και παλμιτικό οξύ. Σύμφωνα με δεδομένα του FDA και έρευνα από το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας (NTP) ο παλμιτικός ρετινυλεστέρας μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη όγκων και βλαβών του δέρματος όταν εφαρμόζεται στο δέρμα σε άμεσο ηλιακό φως. Και παρόλο που αυτό το εύρημα έχει επιβεβαιωθεί από το Συμβούλιο Επιστημονικών Συμβούλων του NTP, ο FDA δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τις μελέτες παρακολούθησης, οι οποίες έχουν σκοπό να αξιολογήσουν εάν αυτή η χημική ουσία έχει καρκινογόνο δράση στον άνθρωπο.
Τί πρέπει να ξέρουμε για τα φυσικά αντηλιακά
Οι κίνδυνοι που συνδέονται με τα χημικά αντηλιακά είναι πολυάριθμοι, επομένως είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται για φυσικές επιλογές αντηλιακών.
Πολλοί δερματολόγοι και άλλοι ειδικοί στη φροντίδα του δέρματος συνιστούν τώρα τη χρήση των αποκαλούμενων «ορυκτών» αντηλιακών, τα οποία θεωρούνται ασφαλέστερες επιλογές επειδή προσφέρουν προστασία ευρέος φάσματος και στερούνται κινδύνων που διαταράσσουν τις ορμόνες. Δύο από τα πιο γνωστά μέταλλα που χρησιμοποιούνται στα φυσικά αντηλιακά είναι το διοξείδιο του τιτανίου και το οξείδιο του ψευδαργύρου.
Οξείδιο Ψευδαργύρου και Διοξείδιο του Τιτανίου
Κατά τη διαμόρφωση της φυσικής αντηλιακής προστασίας, οι υψηλότερες προτεραιότητες πρέπει να είναι η προστασία και η ασφάλεια ευρέος φάσματος. Είναι σημαντικό να προσφέρουμε προστασία τόσο από τις ακτίνες UVA όσο και από τις ακτίνες UVB, μαζί με προστασία από τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν πρόωρη γήρανση.
Το οξείδιο του ψευδαργύρου έχει χρησιμοποιηθεί ως αντηλιακή προστασία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προσφέρει προστασία ευρέως φάσματος, προστατεύοντάς σας τόσο από τις ακτίνες UVB, που προκαλούν ηλιακά εγκαύματα, όσο και από τις ακτίνες UVA, οι οποίες διεισδύουν πιο βαθιά και μπορεί να είναι πιο επικίνδυνες από την άποψη της πρόκλησης καρκίνου του δέρματος.
Αν και το διοξείδιο του τιτανίου λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο παρέχοντας προστασία ευρέος φάσματος, η ασφάλειά του δεν είναι τόσο καλά τεκμηριωμένη όσο του ψευδαργύρου.
Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που πραγματικά χρειαζόμαστε στο σώμα μας για βέλτιστη λειτουργία. Και ο ψευδάργυρος είναι το μόνο ενεργό αντηλιακό συστατικό που έχει εγκριθεί από τον FDA για βρέφη κάτω των έξι μηνών.
Μια σειρά από μελέτες έχουν αποδείξει την υπεροχή του ψευδαργύρου έναντι άλλων τύπων βασικών συστατικών αντηλιακών. Εδώ είναι ένα μικρό δείγμα:
Οι ερευνητές δοκίμασαν το οξείδιο του ψευδαργύρου και διαπίστωσαν ότι προσφέρει ευρέως φάσματος προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και ήταν «φωτοσταθερό», που σημαίνει ότι δεν αλλοιώνεται με επικίνδυνους τρόπους όταν εκτίθεται σε ακτίνες UV.
Το 2000, οι ερευνητές συνέκριναν το οξείδιο του ψευδαργύρου με το διοξείδιο του τιτανίου για τις ικανότητές τους να αποδυναμώνουν την ακτινοβολία UVA. Διαπίστωσαν ότι το οξείδιο του ψευδαργύρου παρείχε ανώτερη προστασία έναντι των μακρών κυμάτων, που βλάπτουν τις ακτίνες UVA.
Στη συνέχεια, το 2001, οι ερευνητές συνέκριναν το οξείδιο του ψευδαργύρου με το διοξείδιο του τιτανίου και διαπίστωσαν ότι ο ψευδάργυρος επέδειξε «ανώτερη προστασία» σε σύγκριση με το διοξείδιο του τιτανίου έναντι της ακτινοβολίας UVA μακρών κυμάτων και ήταν λιγότερο «λευκός» σε μια δεδομένη συγκέντρωση στη φόρμουλα.
Στο σύγγραμμα "Αντηλιακά" της σειράς "Επιστήμη και Τεχνολογία της Κοσμητολογίας", οι ερευνητές αναφέρουν ότι, ενώ το διοξείδιο του τιτανίου είναι ένας εξαιρετικός αναστολέας της UVB, το οξείδιο του ψευδαργύρου προσφέρει ευρύτερη προστασία ως μπλοκ UVA και UVB.
Πρόσθετες ανησυχίες για τα αντηλιακά σε σπρέι
Τα αντηλιακά με σπρέι έχουν γίνει πολύ δημοφιλή στα σύγχρονα καλλυντικά — και η ελκυστικότητα είναι κατανοητή. Η γρήγορη και εύκολη εφαρμογή ευνοείται για δυσπρόσιτες περιοχές ή για παιδιά που στριφογυρίζουν ή αντιστέκονται. Αλλά η αλήθεια είναι, ότι αυτά τα αντηλιακά με αεροζόλ μπορεί να ενέχουν περισσότερο κίνδυνο παρά ευκολία.
Το πολύ λεπτό στρώμα αντηλιακού είναι ο κύριος λόγος που τα χημικά ή φυσικά αντηλιακά μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά — και αυτό είναι ένα ιδιαίτερα έντονο πρόβλημα για τα αντηλιακά με σπρέι. Ερευνητές από την Αυστραλία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ακόμη και ένα ελαφρύ αεράκι είναι αρκετό για να μειώσει σημαντικά την αποτελεσματική κάλυψη των αντηλιακών σπρέι - τόσο πολύ που ένα ολόκληρο μπουκάλι μπορεί να μην είναι αρκετό για να παρέχει επαρκή προστασία.
Μια άλλη ανησυχία με τα αντηλιακά με σπρέι είναι η εισπνοή. Τα εξαιρετικά λεπτά σωματίδια των σπρέι αεροζόλ μπορούν να ταξιδέψουν βαθιά στους πνεύμονες και να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη. Πολλά αντηλιακά σπρέι έχει πλέον ανακαλυφθεί ότι είναι μολυσμένα με βενζόλιο - μια ένωση που προκαλεί καρκίνο. Στην Ε.Ε το βενζόλιο δεν επιτρέπεται σε καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής περιποίησης, καθώς κατατάσσεται στην κατηγορία καρκινογόνων ουσιών 1Α.
Στις ΗΠΑ οι Αρχές δεν απαιτούν ακόμα ελέγχους των προίόντων για να διαπιστωθεί εάν είναι μολυσμένα με αυτή την επικίνδυνη ουσία. Παρ'όλα αυτά, τον Ιούλιο του 2021 η Johnson & Johnson προχώρησε σε εθελοντική ανάκληση συγκεκριμένων εμπορικών σημάτων αντηλιακών με αεροζόλ. Ο FDA συνιστά επίσης τη χρήση άλλων τύπων αντηλιακής προστασίας, όπως ένα φυσικό αντηλιακό.
SPF: Αριθμοί... χωρίς μεγάλη σημασία
Πολλοί από εμάς έχουμε σκεφτεί προσεκτικά το SPF, ή τον «αντηλιακό παράγοντα», όταν επιλέγουμε ένα αντηλιακό. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός, τόσο περισσότερη προστασία, σωστά; Το θέμα είναι ότι ο SPF αναφέρεται μόνο στην προστασία από τις ακτίνες UVB. Επειδή ευθύνονται για τα ηλιακά εγκαύματα, μπορεί να πιστεύουμε ότι αυτή είναι η μόνη προστασία που χρειαζόμαστε.
Ωστόσο, οι ακτίνες UVA θεωρούνται ακόμη πιο επικίνδυνες, καθώς διεισδύουν στο δέρμα πιο βαθιά και συνδέονται με τον καρκίνο του δέρματος. Αλλά ο δείκτης SPF δεν μετράει την προστασία ενός αντηλιακού έναντι των ακτίνων UVA - μόνο τις ακτίνες UVB.
Για να εξηγήσουμε περαιτέρω - το SPF είναι μια μέτρηση της διαφοράς μεταξύ της ποσότητας του ηλιακού φωτός που προκαλεί ερυθρότητα στο δέρμα που προστατεύεται με αντηλιακό και του ποσού που προκαλεί ερυθρότητα σε μη προστατευμένο δέρμα. Ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 15 θεωρητικά σας δίνει 15 φορές τα λεπτά για να μείνετε έξω πριν καείτε.
Για παράδειγμα, εάν συνήθως καίτε σε 10 λεπτά και εφαρμόσετε ένα προϊόν με δείκτη προστασίας SPF 15, μπορείτε να μείνετε έξω για 150 λεπτά.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποια προβλήματα με αυτήν την εξίσωση. Κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι ένα SPF 30 θα τους επέτρεπε να παραμείνουν στον ήλιο δύο φορές περισσότερο από ένα SPF 15. Στην πραγματικότητα, ένα SPF 15 μπλοκάρει περίπου το 93% των ακτίνων UVB, ενώ ένα SPF 30 μπλοκάρει περίπου το 97% και ένα SPF 50 περίπου 98%. Επομένως, ο μεγαλύτερος δείκτης προστασίας δεν δημιουργεί περισσότερη προστασία μετά από ένα ορισμένο σημείο.
Επιπλέον, αυτοί οι αριθμοί δεν έχουν καμία σχέση με τις ακτίνες UVA, επομένως τα άτομα που χρησιμοποιούν δείκτη προστασίας SPF 50 και μένουν στον ήλιο για ώρες, είναι πιθανό να υποστούν ακόμη πιο σοβαρή βλάβη στο δέρμα εάν δεν διαθέτουν αντηλιακό «ευρέως φάσματος», το οποίο προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB.
Οι μελέτες που έχουν γίνει, δεν υποστηρίζουν την ιδέα ότι, μετά από ένα ορισμένο σημείο, ένα υψηλότερο SPF παρέχει περισσότερη προστασία. Επιπλέον, τα προϊόντα με υψηλό δείκτη προστασίας συχνά παρασκευάζονται με μεγαλύτερα ποσοστά χημικών συστατικών, τα οποία μπορεί να συνδέονται με ορμονική διαταραχή, να προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις και ενδεχομένως να σας εκθέσουν σε μεγαλύτερη βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες.
Προστατεύστε το δέρμα σας γενικότερα
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος και επιταχύνει την εμφάνιση της γήρανσης. Ένα υγιές πρόγραμμα περιποίησης δέρματος πρέπει να περιλαμβάνει προστασία.
Το οξείδιο του ψευδαργύρου εξακολουθεί να θεωρείται η ασφαλέστερη επιλογή για αντηλιακά. Είναι το μόνο αντηλιακό που προτείνει ο FDA για μωρά. Προσφέρει ανώτερη προστασία ευρέως φάσματος από τις ακτίνες UVA και UVB και βοηθά στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του δέρματος και της πρόωρης γήρανσης του δέρματος που προκαλείται από τον ήλιο.
Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τους περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες. Μέρος του λόγου που οι ακτίνες UV βλάπτουν το δέρμα είναι ότι δημιουργούν επιβλαβείς στρεσογόνους παράγοντες. Η χρήση συστατικών όπως η βιταμίνη Ε, το βιολογικό λάδι καρύδας και κάποια έλαια φρούτων προστατεύουν το δέρμα από περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες.
Φυσική προστασία: Όταν εφαρμόζετε αντηλιακό, έχετε μια χρυσή ευκαιρία να προσθέσετε λίγη θρέψη καθώς και προστασία στο δέρμα σας. Το ηλιέλαιο είναι μια καλή πηγή βήτα-καροτίνης και βοηθά στη μείωση της εμφάνισης των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων. Η λεβάντα έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι βοηθά στην ηρεμία και καταπραΰνει το δέρμα, μειώνοντας την εμφάνιση ερυθρότητας.
Τα φυσικά καταπραϋντικά βοηθούν στην ηρεμία του δέρματος όταν είναι υπερβολικά εκτεθειμένο, επιτρέποντάς του να παραμένει άνετο. Συστατικά που έχουν μια φυσική ικανότητα να καταπραΰνουν, όπως ο σπόρος κολοκύθας και το έλαιο σπόρων κάνναβης, θρέφουν και ενισχύουν ορατά τη λάμψη του δέρματος. Το έλαιο κάνναβης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου, του οιδήματος και της ερυθρότητας ενώ βοηθά στην αποκατάσταση της υγρασίας στην περιοχή του ηλιακού εγκαύματος. Και το έλαιο σπόρων κολοκύθας μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά για να θεραπεύσει και να καταπραΰνει το ξηρό δέρμα - χωρίς να προκαλεί ερεθισμό - και να προωθήσει τη γρήγορη επούλωση.
Οι φυσικές ενυδατικές κρέμες διατηρούν το δέρμα ενυδατωμένο και υγιές. Όσο πιο δυνατό και συνεκτικό είναι το δέρμα σας, τόσο καλύτερα είναι σε θέση να αντισταθεί στις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία. Η ενυδάτωση είναι βασικό μέρος αυτής της διαδικασίας, καθώς το ξηρό δέρμα είναι πιθανό να σπάσει και να ξεφλουδίσει, καθιστώντας το δέρμα πιο ευάλωτο στις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία και την πρόωρη γήρανση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα