Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Ποιοι θα λάβουν υψηλότερες επικουρικές συντάξεις


Εντός των επόμενων εβδομάδων θα οριστικοποιηθεί με νομοθετική ρύθμιση και οι ασφαλισμένοι θα λάβουν υψηλότερες επικουρικές συντάξεις.
Υψηλότερες συντάξεις θα λάβει η νέα γενιά στο μέλλον από τη σταδιακή μετατροπή της επικουρικής ασφάλισης από διανεμητική σε κεφαλαιοποιητική μέσω της δημιουργίας του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνο Τσακλόγλου.
Εντός των επόμενων εβδομάδων θα οριστικοποιηθεί, με νομοθετική ρύθμιση, το πρώτο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του ΤΕΚΑ, το οποίο αποτελεί και το default χαρτοφυλάκιο στο οποίο θα μεταπέσουν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων που είναι ενταγμένοι στο νέο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.
Αυτή τη στιγμή το αποθεματικό του ταμείου ανέρχεται σε περίπου 140 εκατ. ευρώ, καθώς στο ταμείο έχουν ενταχθεί συνολικά 367.000 νέοι εργαζόμενοι και 148.000 εργοδότες. Σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου, ένα κομμάτι από τις εισφορές τις οποίες θα συλλέξει το ΤΕΚΑ, θα κατευθυνθεί σε επενδύσεις στην ελληνική οικονομία, με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγικότητας, των μισθών, της απασχόλησης και, συνακόλουθα, των δημοσιονομικών εσόδων. Σύμφωνα με υφιστάμενες μελέτες, λόγω των επενδύσεων του ΤΕΚΑ στην ελληνική οικονομία, σε βάθος 50ετίας, το ΑΕΠ θα είναι κατά περίπου 7% υψηλότερο απ’ ό,τι θα ήταν χωρίς τις επενδύσεις αυτές.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνο Τσακλόγλου, η διάταξη θα επιτρέπει την εξαίρεση των κεφαλαίων του ΤΕΚΑ που ανέρχονται σε περίπου 140 εκατ. ευρώ, από το Κοινό Κεφάλαιο το οποίο διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) προκειμένου να ξεκινήσει η αυτόνομη επενδυτική λειτουργία του Ταμείου, μέσω ενός νέου, προκαθορισμένου (default) επενδυτικού χαρτοφυλακίου. Σε αυτό, θα μεταπέσουν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων που είναι ενταγμένοι ή θα ενταχθούν στο ΤΕΚΑ.
Με την νομοθετική ρύθμιση θα ξεκινήσει η αυτόνομη επενδυτική λειτουργία του ΤΕΚΑ, προσφέροντας στους ασφαλισμένους ένα προκαθορισμένο (default) χαρτοφυλάκιο με επενδύσεις σε ένα διευρυμένο και διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο αξιογράφων, το οποίο θα έχει δομή κύκλου ζωής. Στην πράξη, σε αυτήν τη περίοδο όλοι οι ασφαλισμένοι έχουν τον ίδιο τύπο χαρτοφυλακίου λόγω του ομοιόμορφου/παραπλήσιου της ηλικίας τους.
Από το 2026 και μετά, το ΤΕΚΑ αναμένεται να μπει στην τρίτη φάση ωρίμανσης των επενδύσεων. Από το 2026 και μετά οι εργαζόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν και ανάμεσα σε άλλα συνταξιοδοτικά προγράμματα που θα έχουν σχεδιαστεί ή ακόμη και να συνδυάσουν προγράμματα. Μετά το 2026, όταν θα είναι ενεργά και όλα τα συνταξιοδοτικά προϊόντα, ο εργαζόμενος (ανά 3ετία) θα μπορεί να αλλάζει το προφίλ του προγράμματος που έχει επιλέξει.
Το ΤΕΚΑ θα προσφέρει (κατά την τρίτη περίοδο ανάπτυξης ) στους ασφαλισμένους έναν μικρό αριθμό κατάλληλα διαμορφωμένων συνταξιοδοτικών προϊόντων (επενδυτικών χαρτοφυλακίων) διαβαθμισμένου ρίσκου (δυναμικό – ισορροπημένο – συντηρητικό) για εκείνους τους ασφαλισμένους που επιθυμούν να επιλέγουν και να ρυθμίζουν μόνοι τους το επίπεδο κινδύνου των συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεών τους.
Τα κεφάλαια του ΤΕΚΑ
Υπολογίζεται πως έως το 2050, το ΤΕΚΑ θα καλύπτει σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους και το αποθεματικό του θα ανέρχεται στα 80δισ. Ένα κομμάτι από τις εισφορές τις οποίες θα συλλέξει το ΤΕΚΑ θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις στην ελληνική οικονομία, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη αύξηση της παραγωγικότητας, των μισθών και της απασχόλησης και, συνακόλουθα, των δημοσιονομικών εσόδων. Σύμφωνα με υφιστάμενες μελέτες, ακριβώς λόγω των επενδύσεων του ΤΕΚΑ στην Ελληνική οικονομία, σε βάθος 50ετίας το ΑΕΠ θα είναι κατά περίπου 7% υψηλότερο απ’ ότι θα ήταν χωρίς τις επενδύσεις αυτές.
Στο νέο σύστημα έχουν δημιουργηθεί ατομικοί κουμπαράδες για τους νεοεισερχόμενους με υποχρεωτική ασφάλιση αλλά από πέρυσι εντάσσονται και όσοι είναι γεννημένοι από την 1/1/1987 και μετά και θέλουν να μεταπηδήσουν στο νέο σύστημα.Με αίτησή τους στη διεύθυνση be.teka.gov.gr μπορούν να ενταχθούν στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα και να αλλάξουν ασφαλιστικό φορέα, υπαγόμενοι πλέον στο ΤΕΚΑ, αντί του e-ΕΦΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα