Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

Πισπιρίγκου: «H Μαλένα ήταν ήδη νεκρή 5-10 λεπτά όταν την είδαμε», κατέθεσε ο διευθυντής ΜΕΘ


«Η Μαλένα δεν ήταν ταλαιπωρημένο παιδί. Πιστεύω ότι χάθηκε χρόνος 5 με 10 λεπτά εκεί» είπε ο εντατικολόγος στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου.
Ο εντατικολόγος του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐας Κυριακού», Κωνσταντίνος Τζιούβας που κλήθηκε να επαναφέρει στη ζωή και τη Μαλένα και δυόμιση χρόνια αργότερα και τη Τζωρτζινα Δασκαλάκη, χωρίς αποτέλεσμα, κατέθεσε και στη δεύτερη δίκη με κατηγορούμενη τη Ρούλα Πισπιρίγκου.
Ο γιατρός, σε βάρος του οποίου έχει στραφεί νομικά η 35χρονη καταδικασμένη παιδοκτόνος μίλησε για ένα ήδη νεκρό παιδί όταν αντίκρισε την 3,5 ετών Μαλένα.
«Η αίσθησή μου ήταν ότι ήταν όντως ένα παιδί σε ανακοπή. Κάνουμε αμπου και το παιδί ήταν άτονο, έχει κυάνωση και ψυχρά άκρα. Ήταν ψυχρό στο κορμί, μου έκανε εντύπωση. Ήταν ένα παιδί νεκρό. Δεν είχε ζωτικά, δεν είχε σφίξεις δεν άκουσα καρδιά, είχε μυδρίαση» ανέφερε ο μάρτυρας, που όπως κατέθεσε η ομάδα του έφτασε στα 8-10 λεπτά στο δωμάτιο του άτυχου παιδιού, από τη στιγμή που κλήθηκε από την παιδίατρο.
Πρόεδρος: Ποιος είναι ο συνήθης χρόνος για να φτάσετε στην ογκολογική;
Μάρτυρας: Μέχρι να ετοιμαστούμε είναι περίπου 8 με 10 λεπτά.
Πρόεδρος: Την μητέρα τη θυμάστε;
Μάρτυρας: Νομίζω ότι ήταν μέσα στο δωμάτιο όταν φτάσαμε.
«Η πόρτα του δωματίου ήταν ανοιχτή, η μητέρα ήταν κοντά στο κρεβάτι, ήταν μέσα η γιατρός και μια νοσηλεύτρια. Το παιδί ήταν ξαπλωμένο και δίπλα η γιατρός με την αμπού. Της έκαναν ΚΑΡΠΑ, ήταν συναισθηματικά φορτισμένες. Η μητέρα έκλαιγε. Το πρώτο μέλημα μου είναι κάνω αμπού και η νοσηλεύτρια είχε αναλάβει τις μαλάξεις» είπε ο κ. Τζιούβας που κλήθηκε να περιγράψει την εικόνα που αντίκρισε, μπαίνοντας στο δωμάτιο του παιδιού.
Μάλιστα ο εντατικολόγος, εκτίμησε ότι το άτυχο παιδάκι είχε ήδη «φύγει» από τη ζωή περίπου 10 λεπτά πριν κληθούν οι εντατικολόγοι της ΜΕΘ να επέμβουν.
Πρόεδρος: Γενικότερα η εικόνα που είχατε για τη Μαλένα ποια ήταν;
Μάρτυρας: Ότι χάσαμε χρόνο, κάναμε 10 λεπτά εμείς να φτάσουμε. Είχα την αίσθηση ότι ήταν μεγαλύτερος ο χρόνος χωρίς κυκλοφορία. Η Μαλένα δεν ήταν ταλαιπωρημένο παιδί. Πιστεύω ότι χάθηκε χρόνος 5 με 10 λεπτά εκεί.
Πρόεδρος: Μπορεί και παραπάνω;
Μάρτυρας: Όχι, δεν ήταν τελείως ψυχρό το σώμα. Στο 20λεπτο της ανάνηψης η προσπάθειά μας ήταν απέλπιδα (…) Ήταν όλα μηδέν στα μόνιτορ (εννοεί σφίξεις, κορεσμός). Οποιοδήποτε μόνιτορ και να χρησιμοποιήσαμε στη Μαλένα ήταν μηδέν.
Ο μάρτυρας ρωτήθηκε για τις αμυχές στο πρόσωπο του παιδιού και αν αυτές μπορεί να προκλήθηκαν από την ανάνηψη.
«Δεν είναι σύνηθες αλλά δεν μπορώ να το αποκλείσω», ήταν η απάντηση του μάρτυρα.
Πρόεδρος: Με τη μητέρα πότε ήρθατε σε επαφή;
Μάρτυρας: Νομίζω βγήκα κάποια στιγμή από το δωμάτιο και της είπα «είναι πολύ δύσκολα και πως προσπαθούμε». Βγήκα ακόμη μια φορά και της είπα ότι δεν τα καταφέραμε.
Πρόεδρος: Σας είπε κάτι;
Μάρτυρας: Δεν μου είπε, ήταν εμβρόντητη ήταν συναισθηματικά φορτισμένη, έκλαιγε.
Πρόεδρος: Μάθατε αν εκφράστηκε κάποιο παράπονο από τους γονείς;
Μάρτυρας: Όχι δεν έμαθα κάτι οι γιατροί μεταξύ μας το συζητήσαμε πολλές φορές και δεν μπορούσαμε να βρούμε αιτία. Μου έκανε αίσθηση η ηπατική ανεπάρκεια λόγω των εργαστηριακών εξετάσεων και της κλινικής εικόνας του παιδιού.
Η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου θα συνεχιστεί στις 29 Μαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα