Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Αποκάλυψη in: Τα επτά νέα ερωτήματα και «κενά» για την σύσκεψη της 3ης Μαρτίου 2023 στα Τεμπη


«Η ΝΔ με την τωρινή ανακοίνωση της για το »μπάζωμα» των Τεμπών ουσιαστικά διαψεύδει τις πρόσφατες αναφορές στην Βουλή του τότε υφυπουργού παρα τω Πρωθυπουργώ κ Χρήστου Τριαντόπουλου, ενώ επικαλείται γενικά »δημοσιεύματα» που ταυτίζονται ωστόσο με το δελτίου Τύπου που είχε εκδώσει ο ίδιος. Τωρα η κυβέρνηση, μετά τις νεώτερες αποκαλύψεις αναφέρει ότι οι συσκέψεις και οι συνεννοήσεις για την διαμόρφωση του χώρου με την συμμετοχή του κ. Τριαντόπουλου και αλλων κυβερνητικών στελεχών ήταν γνωστές, όταν ο ίδιος στην Βουλή, μιλώντας τον περασμένο Μάρτιο, σημείωνε απευθυνόμενος σε πολιτικούς αντιπάλους του ότι »μπροστά στη πολιτική σας σκοπιμότητα διαμορφώνετε και αναπαράγετε fake news. Το κάνετε στα σενάρια της διαμόρφωσης του χώρου». Συμπληρώνοντας τότε ότι »η μόνη ενασχόληση του ήταν για τη διαχείριση κι υποβοήθηση των θυμάτων και τίποτα περισσότερο»».
Η αναφορά αυτή πολιτικού παράγοντα προς το in προσδιορίζει ένα από τα επτά νέα ερωτήματα και «κενά» – σε σχέση και με την απάντηση της κυβερνητικής πλευράς – για την υπόθεση της ισοπέδωσης και πλήρους αποκατάστασης του χώρου της τραγωδίας των Τεμπών.
Κι αυτό μετα την αποκάλυψη του δελτίου ειδήσεων του Mega ότι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στον χώρο της τραγωδίας πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων το βράδυ της Παρασκευής 3 Μαρτίου 2023 (σ.σ κι αναμεσα σε αυτούς ο τότε περιφερειάρχης Λάρισας Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο τότε υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος, ο γενικός γραμματεας του υπουργείου Μεταφορών κ. Γιάννης Ξιφαράς καθώς κι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ , της Πυροσβεστικής κι ενας εκπρόσωπος της “Hellenic Train” ) όπου τέθηκε το ζήτημα διαμόρφωσης του χώρου των Τεμπών.
Δηλαδή αυτό που ονομάσθηκε «μπάζωμα» που πιθανον στόχευε, συμφωνα με στελέχη της αντιπολίτευσης, στην εξαΰλωση του «σκηνικού» της τραγωδίας για επικοινωνιακούς λόγους και εν όψει των εκλογών. Κι αυτό με επίκληση και δικαιολογητική βάση την επανέναρξη των δρομολογίων των τραίνων που όμως ξεκίνησαν σχεδόν έναν μήνα αργότερα.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που έχουν συγκεντρωθεί η πρόταση αυτή έγινε στην εν λόγω συναντηση από πολιτικούς και εκπροσώπους της Περιφερειας Θεσσαλίας. Με αξιωματικούς της Πυροσβεστικής να φέρονται ότι ανεφεραν στην εν λόγω συναντηση «πλέον το δικό τους έργο στην περιοχή τελείωσε αφού είχαν ανασυρθεί όλες οι σοροί και θα αποχωρήσουν από το σημείο».
Κι είναι ίσως χαρακτηριστικό ότι ο προϊστάμενος των πυροσβεστικών δυνάμεων στρατηγός κ. Ευαγγελος Φαλάρας δήλωσε προ μηνών σε συνέντευξη του «ουδέποτε ζήτησα να μπαζωθεί ο χώρος όπου σημειώθηκε το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Είμαι κατηγορηματικός ως προς σ’ αυτό και θλίβομαι για ότι ελέχθη. Δουλέψαμε 180 άνδρες της Πυροσβεστικής στο σημείο και κάναμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δουλειά μας σε συγκεκριμένα πεδία. Ας μην μας εμπλέκουν σε άλλα ζητήματα…».
Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες στην ίδια υπαίθρια σύσκεψης της 3ης Σεπτεμβρίου 2023 πρότειναν ότι «ίσως χρειάζεται ο χώρος της σύγκρουσης των τραίνων να διατηρηθεί ανέπαφος για την υποβοήθηση των αυτοψιών αλλά και να υπάρχει ενημέρωση των δικαστικών λειτουργών».
Η ΝΔ στην χθεσινή ανακοίνωση της σημείωσε ότι αυτές οι συσκέψεις και για την διαμόρφωση του χώρου ήταν από τότε γνωστές. Με επίκληση «δημοσιευμάτων» που προσδιόριζαν τα προαναφερόμενα συμμετέχοντα κυβερνητικά στελέχη. Μάλιστα η ΝΔ παρέθεσε απόσπασμα των τότε αυτών δημοσιευμάτων όπου σημειωνόταν ότι «στο πλαίσιο στενής συνεργασίας και συντονισμού, προχωρούν με ταχείς ρυθμούς – σύμφωνα και με τα σχετικά πρωτόκολλα- όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες που αφορούν, την ολοκλήρωση των ερευνών, την ταυτοποίηση των θυμάτων, την ενημέρωση των συγγενών, την παρακολούθηση της υγείας των νοσηλευομένων, την απομάκρυνση των αμαξοστοιχιών, την αποκατάσταση του πεδίου και κάθε άλλη σχετιζόμενη με το τραγικό δυστύχημα ενέργεια και δράση, με σεβασμό πάντα στα θύματα, στους οικείους τους και στην κοινωνία».
Ερωτήματα και κενά
Τα ερωτήματα, τα κενά και οι σημαντικές ωστόσο παρατηρήσεις σύμφωνα με ερευνητές της υπόθεσης είναι ότι:
• Δεν διαψεύδεται, αντιστοίχως επιβεβαιώνεται το αποκαλυπτικό ρεπορταζ του Mega για αυτή την βραδινή συνάντηση στις 3 Μαρτίου 2023 των κυβερνητικών στελεχών και των υπηρεσιακών παραγόντων με ζήτημα την πλήρη διαμόρφωση -«μπάζωμα – της περιοχής με επίκληση την επανέναρξη των δρομολογίων
• Στην εν λόγω απάντηση της ΝΔ δεν υπάρχει αναφορά για το αν υπήρχε ενημέρωση των δικαστικών αρχών για την εν λόγω απόφαση ισοπέδωσης του χώρου μετα την 3η Μαρτίου (σ.σ για την μη ενημέρωση των δικαστικών λειτουργών έχει ήδη ασκηθεί δίωξη στον κ Αγοραστό που συμμετείχε μαζί με τα κυβερνητικά στελέχη στην εν λόγω συναντηση)
• Στην απάντηση της ΝΔ δεν υπάρχει αναφορά στην αποκάλυψη του MEGA ότι η εισήγηση για την διαμόρφωση του χώρου υπήρξε -σύμφωνα με μαρτυρίες- από πολιτικούς παράγοντες κι εκπροσώπους της Περιφέρειας Θεσσαλίας κι όχι αντιστρόφως όπως παρουσιαζόταν μέχρι τωρα από αστυνομικούς, πυροσβέστες κλπ οι οποίοι προφανώς δεν είχαν κάποιο σχετικό ενδιαφέρον κι οι οποίοι προσκλήθηκαν να παρευρεθούν.
Σημειώνεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης σε δήλωση του στις 2 Μαρτίου 2024 δήλωσε ότι «το μπάζωμα της περιοχής του δυστυχήματος των Τεμπών δεν έγινε με εντολή κυβερνητικών στελεχών αλλά από αποφάσεις επιχειρησιακών».
Με ερευνητές της υπόθεσης να δηλώνουν μιλώντας προς το in ότι «φαίνεται να επιχειρείται μια διαρκής τεχνητή σύγχυση με τις ορθές επιχειρησιακές αποφάσεις του πρώτου τριημέρου (υστερα από τις πρώτες συνεδριάσεις του Συντονιστικού Οργανου Πολιτικής Προστασίας) τις πρώτες μόνο ώρες μετα το ατύχημα – για την αφαίρεση χωμάτων προκειμένου να υποβοηθηθούν οι γερανοί, ν’ ανυψωθούν τα βαγόνια και να ανασυρθουν οι σοροί. Κι αυτό φαίνεται να επιχειρείται διαρκώς να …μπερδευτεί με την πλήρη ισοπέδωση του χώρου που ξεκίνησε μετα την εν λόγω συσκεψη της 3ης Μαρτίου με αλλους σκοπούς. Εξαλλου για ποιον άλλο λόγο να υπάρξει αυτή η συνάντηση στα Τεμπη στις 3 Μαρτίου , αφού είχε λήξει η ανάσυρση των σορών κλπ αν δεν συνδεόταν με την τσιμεντοποίηση του σημείου της τραγωδίας με τη δικαιολογία του ξεκινήματος των δρομολογίων;»
• Στην ανακοίνωση της ΝΔ υπάρχει αναφορά σε δημοσιεύματα της 3ης Μαρτίου που μιλούσαν για «συσκέψεις για αποκατάσταση του πεδίου» ενώ δεν επισημαίνεται ότι αυτά τα ρεπορτάζ ήταν πιστή αντιγραφή του δελτίου Τύπου που είχε εκδώσει εκείνη την ημέρα το γραφείο του υφυπουργού παρα τω Πρωθυπουργω κ Χρήστου Τριαντόπουλου.
• Αυτή η αναφορά για «αποκατασταση πεδίου» στο τότε δελτίο Τύπου είχε επισημανθεί από βουλευτές της Αντιπολίτευσης στη διάρκεια της ομιλίας του κ. Τριαντόπουλου στις 27 Μαρτίου στην Βουλή. Με τον ίδιο να απαντα σε σχετική ερώτηση ότι «ναι, βρέθηκα στη Λάρισα λίγες μέρες μετά το τραγικό δυστύχημα ως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, με αρμοδιότητα την κρατική αρωγή, για τον συντονισμό της κρατικής βοήθειας και της στήριξης των οικογενειών των θυμάτων.
Ασχοληθήκαμε με διάφορα διαχειριστικά ζητήματα εκείνων των τραγικών ημερών, όπως μεταξύ άλλων η φιλοξενία των οικογενειών, η συνεργασία τους με δομές και υπηρεσίες, η υποστήριξη τους από ειδικούς, η παρακολούθηση της εξέλιξης των διασταυρώσεων και των αναγνωρίσεων και άλλα δύσκολα ζητήματα, πρωτόγνωρα για εμένα. Ασχοληθήκαμε από τον συντονισμό τέτοιων θεμάτων μέχρι τη σχηματοποίηση των μέτρων για τη στήριξη των συγγενών των θυμάτων και τραυματιών. Μέτρα που ανακοινώθηκαν και θεσμοθετήθηκαν για κρατική αρωγή και στήριξη. Αυτό ήταν το χαρτοφυλάκιο μου και τότε και τώρα».
Μη αναφέροντας δηλαδή οτιδήποτε και για την συμμετοχή του σε συνενοήσεις για την διαμόρφωση του χώρου της τραγωδίας που μνημόνευε στο δελτίο Τύπου εκείνων των ημέρων. Συμπληρώνοντας μάλιστα τότε απευθυνόμενος σε βουλευτές αλλων κομμάτων ότι «διαμορφώνετε και αναπαράγετε fake news. Το κάνετε στα σενάρια της διαμόρφωσης του χώρου».
Με τη ΝΔ στην τωρινή απάντηση της να μην προσδιορίζει ότι υπήρχε αυτό το συγκεκριμένο δελτίο Τύπου του κ. Τριαντόπουλου και να παραπέμπει σε δημοσιεύματα κατ αντιγραφή του.
• Ο κατηγορούμενος για την υπόθεση του «μπαζώματος» τότε περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός στο απολογητικό υπόμνημα του δεν προχώρησε σε οποιαδήποτε μνεία της συνάντησης της 3ης Μαρτίου 2023 στα Τεμπη. Επιχειρώντας κι εκείνος να συνδέσει το «μπάζωμα» του επόμενου τριημέρου 4-6 Μαρτίου με τις αποφάσεις των πρώτων ωρών για την ανύψωση των βαγονιών προκειμένου να εντοπισθούν τα θύματα.
• Τόσο ο κ. Αγοραστός αλλά κι οι κ.κ Τριαντόπουλος, Ξιφαράς δεν είχαν απαντήσει σε σχετικά δημοσιογραφικα ερωτήματα μας –για την σύσκεψη της 3ης Μαρτίου- που είχαν τεθεί προ δέκα περίπου ημερών. Παρότι η ΝΔ στην τωρινή αναφορά της σημειώνει ότι επρόκειτο περί γνωστών συνεννοήσεων και μια σχετική διευκρίνιση από την πλευρά τους θα ήταν προφανώς ευχερής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα