Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Ο Στέφανος Κασσελάκης στο Νοσοκομείο Καλαμάτας: “Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δίπλα στους ήρωες της καθημερινότητας”

“Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δίπλα τους για πάντα. Θα είμαστε δίπλα σε όλους αυτούς τους ήρωες της καθημερινότητας σε όλους τους ανθρώπους που προσφέρουν στην κοινωνία”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης, σε δήλωσή του χθες το πρωί, με την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Κι έστειλε μήνυμα εσωκομματικό και ευρύτερα “να ξέρει όλη η χώρα ότι δεν θα τους κάνει “το χατήρι να τα παρατήσει”, σε αυτούς που περιμένουν να τα παρατήσει μετά τις ευρωεκλογές.
Ο Στ. Κασσελάκης προσήλθε χθες το πρωί, στο νοσοκομείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας με 2 ώρες καθυστέρηση από τη προγραμματισμένη. Τον υποδέχθηκαν ο γιατρός Μανώλης Μάκαρης, συντονιστής της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ και γραμματέας του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας, η πρόεδρος του σωματείου Χρυσάνθη Μάλλιου, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δημήτρης Τσιλίκας και άλλοι υγειονομικοί, καθώς και οι διοικητές των Νοσοκομείων Καλαμάτας Ελένη Αλειφέρη και Κυπαρισσίας Δημήτρης Λαμπρόπουλος.
Αρχικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε σε σύσκεψη υπό την κ. Αλειφέρη, στο γραφείο της, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες μας έληξε άδοξα. Και αυτό γιατί ο Στ. Κασσελάκης αποχώρησε πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση, καθώς ενοχλήθηκε από την προσπάθεια της διοικήτριας να ωραιοποιήσει την κατάσταση στο νοσοκομείο, αναφέροντας πως είναι αξιοπρεπής και καλύτερη σε σχέση με άλλα νοσοκομεία της χώρας.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε σε σύσκεψη με τους επικεφαλής των σωματείων των γιατρών και των εργαζομένων, παρουσία εκπροσώπων νοσηλευτών και επικουρικών γιατρών και τεχνικών, όπου επισημάνθηκαν όλες οι ελλείψεις προσωπικού και οι αδυναμίες στο δημόσιο σύστημα υγείας και σημειώθηκε ότι “είμαστε όμηροι για 5 χρόνια” και πως ο μισθός τους είναι 1.500 ευρώ, την ώρα που στην Κύπρο είναι 10.000.
Λίγο πριν αναχωρήσει από το νοσοκομείο ο Στ. Κασσελάκης σημείωσε:
“Είχα την ευκαιρία και πάντα για μένα είναι τιμή να ακούω τους ...κάφρους και τα ...ανθρωπάκια, που με το φιλότιμό τους κρατάνε τόσο κόσμο εν ζωή.
Τα ζητήματα είναι για άλλη μια φορά τεράστια, όσον αφορά στην υποστελέχωση του νοσοκομείου στην αναλογία νοσηλευτών - ασθενών και γενικότερα στην υπερεφημέρευση, στις χαμηλές απολαβές στους επικουρικούς, στην έλλειψη προκηρύξεων.
Οι άνθρωποι εδώ μου ζήτησαν ένα πράγμα: Και έχει ενδιαφέρον ότι το είχαν συζητήσει πριν φθάσω, ειδικά τώρα. Μου λένε να μην τα παρατήσω. Δεν ξέρω πώς έχει δοθεί, από ποιο σύστημα, η εντύπωση ότι εγώ θα τα παρατήσω μετά τις ευρωεκλογές ή όποτε και αν είναι.
Πάντως, θέλω να ξέρει όλη η χώρα ότι το χατίρι δεν θα τους το κάνω. Θα είμαστε δίπλα σε όλους αυτούς τους ήρωες της καθημερινότητας, τους νοσηλευτές, τους γιατρούς, τους υγειονομικούς, το προσωπικό καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης, τους δασκάλους, τους πυροσβέστες, τους λιμενικούς, σε όλους τους ανθρώπους που προσφέρουν στην κοινωνία και αντ’ αυτού έχουν εργασιακή επισφάλεια, χαμηλές απολαβές και αποκαλούνται κάφροι και ανθρωπάκια. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δίπλα τους για πάντα”.
ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
Το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας παρέδωσε ένα αναλυτικό υπόμνημα με την κατάσταση στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας.
Αρχικά, αναφέρεται ότι “οι παροχές υγείας που προσφέρονται στους πολίτες του νομού μας από τα δύο νοσοκομεία μας συνεχίζουν να βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο” και καταγράφονται στοιχεία με αριθμούς, όπως: “1) Πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο της Καλαμάτας 4.400 επεμβάσεις εκ των οποίων 600 οφθαλμολογικές. Αντίστοιχα στ Νοσοκομείο Κυπαρισσίας γύρω στις 700. 2) Στα εξωτερικά ιατρεία έχουν εξετασθεί 66.800 ασθενείς και στα περισσότερα εξωτερικά ιατρεία σήμερα το πρώτο ραντεβού είναι διαθέσιμο μετά από μήνα ή και μήνες , πράγμα που δείχνει την προτίμηση, την εμπιστοσύνη των πολιτών και τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν στον πληθυσμό”.
Στο κείμενο επισημαίνεται πως “τα νοσοκομεία μας κινδυνεύουν όμως άμεσα από την πολιτική που υιοθετείται στον χώρο της δημόσιας υγείας και περιλαμβάνει την μείωση της χρηματοδότησης και την μείωση των προσλήψεων. Η υποστελέχωση οδηγεί στην υιοθέτηση ελαστικών σχέσεων εργασίας, όπως οι επικουρικοί ιατροί και οι ιδιώτες ιατροί με μπλοκάκι, το οποίο απειλεί την συνοχή των ιατρικών τμημάτων. Η δε πληρωμή με τις ιατρικές πράξεις των ιδιωτών αποδεικνύεται πιο κοστοβόρα από την πληρωμή μόνιμων ιατρών”.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί, αφού παρατηρούν ότι “σήμερα βρισκόμαστε σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση σε κάποια τμήματα”, απαιτούν: “Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα υγείας. Διπλασιασμό μισθών - αποζημίωσης των εφημεριών. Αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες. Αύξηση του επιδόματος του αγόνου. Να προκηρυχθεί άμεσα το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων και στα 2 νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας του νομού. Την θέσπιση ειδικών κινήτρων για τις θέσεις που βγαίνουν επανειλημμένα άγονες. Να σταματήσουν άμεσα οι μετακινήσεις συναδέλφων μας προς άλλα νοσοκομεία. Να μην συγχωνευτεί, κλείσει κανένα τμήμα, καμία κλινική, κανένα νοσοκομείο. Να στελεχωθεί πλήρως το ΕΚΑΒ, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες του πληθυσμού. Να μονιμοποιηθούν οι υπηρετούντες επικουρικοί. Να στελεχωθεί το κέντρο εφημερίας στη Λογγά, ώστε να καλύπτεται με ιατρό όλο τον μήνα. Να δοθεί λύση στο υγειονομικό κενό της Ανατολικής Πυλίας με δημιουργία σταθμού ΕΚΑΒ και Κέντρου Υγείας στην περιοχή”.    
Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα